USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Vaka artışının sürdüğü Doğu Akdeniz'de 'Tedbirlere uyun, telkih olun' çağrısı

Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu, "Hepimiz üzerimize düşeni yaparsak güzel olabiliriz. Bütün devletlerde sav söz belli, maske, mesafe, hıfzıssıhha ve aşı." dedi.

Vaka artışının sürdüğü Doğu Akdeniz'de 'Tedbirlere uyun, telkih olun' çağrısı
07-12-2021 11:23
Adana

Kovid-19 vaka rakamları müşterek geçmiş haftaya uyarınca en aşırı kalan 10 il ortada toprak meydan Adana, Hatay, Mersin ile Osmaniye'de, maske, aralık ve hıfzıssıhha kurallarına uyulması ve aşılama olunması çağrısında bulunuldu.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından, herhangi müşterek 100 bin insanlarda tanıdık Kovid-19 vaka rakamları müşterek geçmiş haftaya uyarınca 20-26 Kasım'da en aşırı kalan 10 il ortada toprak almış bulunduğu açıklayan bu kentlerde, her insanın evvela günkü hassasiyetle tedbirlere uyması istendi.

Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Ali Tanju Altunsu, AA muhabirine, 3 haftadır şehrin vaka artışında evvela 10 il ortada toprak aldığını söyledi.

Vaka artışlarının, şahsi koruyan önlemlere nazarıitibar edilmemesinden kaynaklandığını dile getiren Altunsu, havaların soğumasıyla düşkün mekan kullanımının çoğalması ve yeteri kadar müstevi havalandırması yapılmamasının da etkenler ortada toprak aldığını aktardı.

Altunsu, maske, mesafe, hıfzıssıhha kurallarına nazarıitibar edilmemesinin birlikte aşılama yaptırmamanın vaka artışına hastalık bulunduğunu belirtti.

Vakaların iri çoğunluğunu 25-45 gözyaşı aralığındaki etkin kesimin oluşturduğunu özetleyen Altunsu, ofislerde müstevi havalandırmasının elleme yapılması, maskelerin banko boşlama edilmemesi ve içtimai mesafeye uyulması gerektiğine ayraç etti.

Altunsu, kurallara uyulması şeklinde vaka sayılarının aceleci biçimde azalacağını söyledi.

Kovid-19 ile ilgilendiren her insanın ilişkin düşeni gerçekleştirmek mecburiyetinde bulunduğunu vurgulayan Altunsu, şöyleki bitmeme etti:

"Bütün devletlerde motto belli, maske, mesafe, hıfzıssıhha ve aşı. Yani bu kurallara, tedbirlere uymazsak sıkıntıyı gene maşer adına biz yaşıyoruz. Yine hastaneye yatışlarımız, ölümlerimiz artıyor. Bu kurallara uyduğumuz devir ki müşterek çevrim gerçek açıdan tedbirlerle bunların elleme neticelerini da gördük. Burada şahısların kişi şahsi tedbirlerine uymaları aşırı müşterek tomar ehemmiyetli fakat o devir neticeye ulaşacağız."

Altunsu, aşıdan ötürü rahatsızlığı bol geçirmenin rehavete hastalık olmaması gerektiği uyarısında da bulundu.

"Aşılar müşterek an evvela tamamlanmalı"

Hatay Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Mehmet Özdoğan da lazım dölleme gerekse filyasyon ve bilgilendirme çalışmalarıyla 24 dakika görevde olduklarını vurguladı.

Kış aylarında olunduğuna yer veren Özdoğan, şunları kaydetti:

"Soğuklar nedeniyle düşkün bölgelerde yurttaşlarımızın iç içe olması, enflüanza ve ilgisiz algınlığının artmasıyla 2 haftadır Kovid-19 olaylarında artış gözlenmekte. Son 3 gündür eksilme gözlemlemekteyiz. Evet vaka sayısında artış mevcut fakat bizi sevindiren hastanemizde, serviste, dip bakımda gözleyen hastamız yok. Kovid-19, Hatay'da arama altında diyebiliriz. Kontrol dibine alınması, durdurduğumuz anlamına gelmiyor. Vatandaşlarımızın, Sağlık Bakanlığımızın belirttiği kabilinden maske, aralık ve hıfzıssıhha kurallarına uymalarını başvuru ediyoruz. Özellikle canlı ortamlarda 'Biz aşılıyız, bizlere müşterek bilinçlilik olmaz.' niteleyerek kurallara uymamaları başağrısı yaratabilir. Çünkü virüs, gövde direnci eneze olanlara yahut aşılarını tamamlamamışlara başağrısı yaratabiliyor. Herkesin aşılarını müşterek an evvela tamamlamasını istiyoruz."

Özdoğan, kurallara uyulması yerinde bu hastalığın el birliğiyle atlatılacağını umduklarını söyledi.

"Hastalığı ağırbaşlı geçirenlerin yüzdelik 95'i aşısız"

Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Doğu Akdeniz illerinde mevsimlik etkiye ilişkin adına sonuç 2 haftalık süreçte vaka sayılarının arttığını belirtti.

Havaların soğumasıyla vatandaşların düşkün mekanlarda hâlâ müşterek tomar çağ geçirmeye başladığını aktaran Ceviz, "Her ne derece olaylarda müşterek artış olsa da aşısı tamamlanan ve ağırbaşlı süreğen rahatsızlığı namevcut zait tanılı kişiler, rahatsızlığı evlerinde karantina altında hâlâ bol geçiriyor. Hastalığı ağırbaşlı nâkil ve dip bakımlarda takip edeni meydana getirilen hastalarımızın yüzdelik 95'i aşısız ve aşısı natamam kişiler." sanarak konuştu.

Ceviz, Mersin'in 2. düze aşılamada yüzdelik 80'i aştığını belirterek, şunları kaydetti:

"Bu ehliyetli değil. Son çağda dölleme az hâlâ tevakkuf noktasına geldi. Vatandaşlarımızdan, ilkin gençlerimizden talebimiz, kalık aşılı yahut aşısız olanların müşterek an evvela esenlik tesislerine başvurma ederek aşılarını yaptırmaları. Kendimizi ve sevdiklerimizi destek olmak istiyorsak müşterek an evvela aşımızı olalım. Doğabilecek olumsuzlukların önüne geçelim."

"Vaka sayısı minimum il olma uğrunda sakıncasız adımlarla ilerleyeceğiz"

Osmaniye Valisi Erdinç Yılmaz ise site adına Kovid-19 ile mücadeleye bitmeme ettiklerini anlatarak, "Fakat maatteessüf 2 haftadır en faziletkâr seyreden il durumundayız. Bu boyut bizi aşırı üzüyor. Bugüne derece aşırı kalburüstü getirmiştik. İnanıyorum ki en endamsız sürede toparlayacağız ve vaka artışını düşüşe geçireceğiz." dedi.

Tekrar vaka sayısı en bağan il olmayı umduklarını dile getiren Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

"Bunun düşüncesince de tedbirlere uymamız ve aşılarımızı olmamız gerekiyor. Hiçbir devir yılmadan, yılgınlığa düşmeden ve bıkmadan, koronavirüs bitene derece mücadeleyi sürdürmekten ayrıksı çaremiz yok. En elleme biçimde eskiden bulunduğu kabilinden bu mücadeleyi sürdürelim ve en endamsız sürede inşallah ilimizde koronavirüs vaka sayılarını en aşağılara azaltmak düşüncesince tedbirlere uymaya bitmeme edelim ve aşılarımızı olalım."

Vaka sayısındaki artışın nedenlerini de değerlendiren Yılmaz, "Vaka sayısındaki artışa hastalık adına tedbirlerin vatandaşlarımızca gevşetildiğini görüyoruz. Tedbirlere uymamız şart. Şu an ikinci düze aşılamada Türkiye'de ikinci il durumundayız. İnanıyorum ki bu tedbirlere uyarak ve aşılama adına vaka sayısı minimum il olma uğrunda sakıncasız adımlarla ilerleyeceğiz." sanarak konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler