USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Etlik Şehir Hastanesi 6 bin depremzedeye otama hizmeti sundu

Ankara Etlik Şehir Hastanesi Koordinatör Başhekim Yardımcısı Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, şu anne derece deprem bölgelerinden getirilen 6 bin hastaya işlev verdiklerini bildirdi.

Etlik Şehir Hastanesi 6 bin depremzedeye otama hizmeti sundu
21-02-2023 18:05
Ankara

Kayıpmaz, AA muhabirine, 6 Şubat'ta yaşanmış bulunan Kahramanmaraş merkezli depremlerin peşi esna Etlik Şehir Hastanesi'nde otama dibine tahsil edilen yaralı depremzedelerin durumlarına bağlı detayları paylaştı.

Hastanede hava, kara ambulanslarıyla getirilen depremden direkt etkilenen yaralıların yanında endirekt kendisine etkilenen depremzedelerin de bulunmuş olduğu özetleyen Kayıpmaz, "İki haftalık süreçte 6 bin hastamıza esenlik hizmeti sunduk. Bu hastalarımızdan 3 bini çabuk serviste çabuk esenlik hizmeti aldı. Yatarak otama edilen parasız sayısı ise 1600'ü önceki durumda. Halihazırda kısaca 600 hastamız yatarak otama görüyor, bu hastalarımızın dörtte bir tanesi derin görev ünitesinde." ifadesini kullandı.

Deprem bölgelerinden atıf edilen hastaların ilk önce çabuk tababet kliniği çeşidinden değerlendirildiğini, kaynak ve laboratuvar tetkiklerinin hızlıca sonuçlandırıldığını tamlayan Kayıpmaz, otama süreçlerinin ortopedi, akıl cerrahisi, plastik cerrahi, döş ve ihtisas huy cerrahisi kabilinden birimleri içerisine düzlük multidisipliner müşterek yaklaşımla yürütüldüğünü vurguladı.

Hastalara derneşik psikososyal dayanak veriliyor

Doç. Dr. Kayıpmaz, enkazdan çıkarılan şahıslarda hassaten ezilme (crush) sendromu ile adale ve asap dokularında işlev yitirilmesine hastalık bulunan "kompartman" sendromuyla karşılaşıldığına ayraç ederek, hastaların bundan dolayı böbrek fonksiyonları, nakit ve elektrolit dengelerinin yakından izlendiğini söyledi.

Hastalarda başkaca hemodiyaliz programlarının yürütüldüğünü, hiperbarik müvellidülhumuza tedavilerinin uygulandığını dile getiren Kayıpmaz, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Hastanemizde psikologlarımız ve psikiyatrlarımız, başkaca bebek ve akil baliğ emanet sağlığı uzmanlarımız depremzede hastalarımızı günce derneşik değerlendiriyor. Bu kapsamda psikososyal destek sunar de veriliyor. Eşi benzeşim az görülür, iri müşterek felaket bu. Psikososyal dayanak de otama periyodunun eğer olmazsa olanaksız müşterek parçası.

Ayrıca hastaların iyileştirme süreçleri de baş döndürücü önemli. Bu bölgede Avrupa'nın en kaslı hastanesi diyebileceğimiz, 300 yataklı vagon vagon Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanemizde tıbbi süreçleri tamamlanan, ilkin ampute hastalarımızın toy yaşamlarına adaptasyonlarına müteveccih tedavileri bitmeme ediyor."

"Şu anne denli 680 cerrahi müdahale gerçekleştirildi"

Depremin peşi esna baş döndürücü sayıda hastanın da ameliyatını gerçekleştirdiklerine dikkati çekici Kayıpmaz, "Cerrahi ekiplerimiz deprem bölgelerinden atıf edilen şahıslara müteveccih şu anne denli yekûn 680 cerrahi müdahale gerçekleştirdi. Bunun içinde amputasyonlar ve fasyotomi dediğimiz ameliyatlar, başkaca ortopedi, akıl cerrahisi, kalp-damar, döş cerrahisi dalında ameliyatlar var." dedi.

Kayıpmaz, eş veladet ve umumi cerrahi kliniğinde çabuk ameliyata tahsil edilen depremzede hastaların da olduğunu söyledi.

Fotoğraf ve DNA analizleriyle etiket tespitleri yapılıyor

Doç. Dr. Kayıpmaz, yaşanmış bulunan depremlerin peşi esna hassaten Adana, Mersin, Elazığ, Konya, Kayseri kabilinden yer vilayetler ile Ankara ve İstanbul'daki kent hastanelerinin yaralıların tedavisinde ehemmiyetli müşterek gösteriş üstlendiğine dikkati çekti.

Depremde enkazdan çıkarılmasa bile bölgeden mevrut onkoloji, diyaliz hastaları yahut ayrımlı vakayiname rahatsızlıkları mevcut insanların tedavilerine de dayanak sağladıklarını vurgulayan Kayıpmaz, başkaca Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü ve İçişleri Bakanlığıyla afetzede hastaların kimliklerinin belirlenmesine bağlı de eş müşterek emek vermek yürüttüklerini dile getirdi.

"Bebeklerimizin umumi esenlik vaziyetleri iyi"

Bu çerçevede fotoğraflı ve DNA analizlerini de içeren taramalar gerçekleştirildiğini ve buna gereğince afetzedelerin kimliklerinin saptandığını aktaran Kayıpmaz, "Hastanede otama gören yenidoğan bebeklerimizin de umumi esenlik vaziyetleri iyi. mühim müşterek bölümü taburcu edildi. Tüm bebeklerimizin taburculuk öncesinde delik muayenesi de müdahale eksiksiz yenidoğan devri tetkikleri yapıldı." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3081+48
2Fenerbahçe3079+54
3Trabzonspor3049+11
4Beşiktaş3046+4
5Kasımpaşa3043-2
6Başakşehir FK3042+3
7Çaykur Rizespor3042-11
8Antalyaspor3041+2
9Adana Demirspor3039+7
10Alanyaspor3039-4
11Sivasspor3038-7
12Samsunspor3036-6
13Kayserispor3036-7
14MKE Ankaragücü3033-3
15Hatayspor3033-4
16Konyaspor3033-11
17Gaziantep FK3031-10
18Fatih Karagümrük3030-4
19Pendikspor3029-27
20İstanbulspor3013-33
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler