USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

İki dozda da 'mavi' kategoriye vasıl Doğu Akdeniz'de toy maksat artı fenomen sayılar

Yeni kimse koronavirüsle (Kovid-19) uğraş kapsamında ikinci düze aşılamada da "mavi" kategoriye vasıl Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye'de hedef, tedbirlere uyarak artı olay sayılarını en organ indirmek.

İki dozda da 'mavi' kategoriye vasıl Doğu Akdeniz'de toy maksat artı fenomen sayılar
13-11-2021 11:38
Adana

Sağlık tesislerinde ve taşınabilir ekiplerle aşı çalışmalarının topu topu hızıyla sürdüğü Adana'da, fazlalık vakaların çoğunluğunu gerçekleştiren ve döllenme oranları düşüt seyreden 30 gözyaşı altının aşılanması düşüncesince güç sarfediliyor.

İl Sağlık Müdürü Halil Nacar, AA muhabirine, bilhassa Adana'nın komşusu Osmaniye, Hatay, Mersin illerinin mavi kategoriye geçmesinin sevinme donör bulunduğunu söyledi.

Doğu Akdeniz'deki illerin mavi kategoriye ulaşmasının iri indinde üstünlük bulunduğunu aktaran Nacar, "Bölge sağlık kuruluşu şekilde misyon veriyoruz. Bu noktada hastanelerimize, yöre illerimizden mevrut yükler azalmış durumda. Onun düşüncesince bölgenin mavi olması baş döndürücü sevindirici." niteleyerek konuştu.

Nacar, şehirde aşılamada ağırbaşlı indinde noktaya geldiklerini, vatandaşların bu mevzuda baş döndürücü henüz hassas bulunduğunu anlatım etti.

Aşıya karşın tedbirlerin katiyen vasıtasız bırakılmaması icap ettiğinin altını çizen Nacar, şöyleki bitmeme etti:

"Aşılama, topu topu hızıyla bitmeme ediyor. Bu mücadeleyi tığ aşıyla taçlandırıyoruz. Ancak behemehâl tedbirlere uymamız gerekiyor. Özellikle zaman şartlarını düşündüğünüzde mestur yerlerde, hareketli ortamlarda, şişko transfer araçlarında behemehâl insanların maskelerini takmalarını öneriyoruz. Tedbirlere bitmeme etmeliyiz. Biz şurası biliyoruz ki aşı hastalığın etkilerini azaltıyor. Aşı bulunan şahıslarda dert etkilerini ve çirkin neticeleri baş döndürücü henüz az görüyoruz. Bu şahıslar rahatsızlığı baş döndürücü bol semptomlarla yahut semptomsuz atlatabiliyor. Aşı, hastalığın bulaşmasını engellemiyor. Hastalığın bulaşmasını tığ tedbirlere uyarak engelleyebiliriz. O noktada da temizlik, toplumsal mesafemiz ve peçe takmamız baş döndürücü önemli. Aşıda mavi kategorideyiz fakat fazlalık olay sayılarımız da anlaşılan indinde ölçüde seyrediyor. Bunu azaltmamızın yöntemi de tedbirlere uymak. Yani bu mücadelenin indinde ayağı aşı, hastalığın etkilerini ıskat etmek için. Hastalığın oluşmasını engel olmak düşüncesince en ehemmiyetli yöntemimiz tedbirlere uymak. Bu noktada da her insanın tedbirlere uymasını dileyiş ediyoruz."

Nacar, fazlalık vakaların yüzdelik 35-40'nı 30 gözyaşı altı insanların oluşturduğunu, bu grupların aşılanması düşüncesince çalışmalarının topu topu hızıyla sürdüğünü kaydetti.

Mersin

Mersin'de de sağlık tesisleri ve taşınabilir aşılama sahalarında icraat bitmeme ediyor.

Kentte fazlalık vakaların çoğunluğunu gerçekleştiren ve döllenme oranları düşüt seyreden 30 gözyaşı altının aşılanması sürüyor.

Mersin İl Sağlık Müdürü Emrah Ceviz, Doğu Akdeniz'deki illerin mavi kategoriye ulaşmasının ve vilayetler arası insanoğlu sirkülasyonunun azalmasının iri indinde üstünlük bulunduğunu söyledi.

Kentteki aşılama çalışmalarında ehemmiyetli indinde noktaya ulaştıklarına aksan önleyen Ceviz, şöyleki bitmeme etti:

"Pozitif vakaların yarıya yakınını 12-18 gözyaşı aralığındaki kollar ve çoluk çocuk oluşturuyor. Bu grupta aşılama payı maatteessüf istediğimiz ölçüde değil. Ebeveynlerden ve 18 gözyaşı üstü gençlerden talebimiz, indinde an evvela aşılarını tamamlamaları. 12-18 gözyaşı aralığında bulunanların ebeveynleri, e-Nabız taşınabilir uygulaması üstünden müsaade vererek termin almalı ve evlatlarımızın aşıları çabucak tamamlanmalı. Eğitim öğretimin devamı ve alışılagelen yaşama değişmek düşüncesince evlatların ve gençlerin aşılanması baş döndürücü önemli. Bütün veriler, dünkü zamanın 'aşısızların pandemisi' olacağını ayraç ediyor."

Hatırlatma dozu uyarısı

Ceviz, riziko grubunda bulunan 65 gözyaşı ve üstü vatandaşların anımsatma dozlarını yaptırması icap ettiğini ayraç ederek, şunları kaydetti:

"Önümüz kış, haliyle Akdeniz Bölgesi'nde canlı yurttaşlarımızın mestur bölgelerde etraflıca müddet kalacakları indinde devre gireceğiz. Mevsimsel etkilerle enflüanza sezonunun da başlamasıyla beraberce dünkü indinde maça yaşanabilir. Kapalı bölgelerde maskemizi behemehâl takmalıyız. Eksik aşılarımızı indinde an ilk tamamlamalıyız. Hastaneye yatışların ve dirilik kayıplarının önüne devrolmak düşüncesince anımsatma dozunu behemehâl yaptırmak gerekiyor. Koronavirüse yakalandıktan sonraları 'Keşke aşılarımı olsaymışım.' demenin hiç kimseye faydası olmayacak. Aşı bulunmadığı düşüncesince evvela hastaneye sonraları derin bakıma yatan hastalarımızın pişmanlıkları bizleri de üzüyor."

Hatay

İl Sağlık Müdürü Mustafa Hambolat da Kovid-19'la mücadelede ilk hedeflerine ulaştıklarını belirterek, bundan ahir hedeflerinin ise yüzdelik 100 birlik aşılı indinde Hatay bulunduğunu kaydetti.

Aşılama çalışmalarının topu topu hızıyla bitmeme ettiğini aktaran Hambolat, kendilerine ulaşamayanlara misyon sağlayabilmek yerine seyyah aşı timlerinin çalışmalarını sürdürdüğünü belirtti.

Hatay'ın ikinci düze aşılamada mavi kategoriye ulaşmasının hastalıktan korumadığının altını çizen Hambolat, " Bu noktada bizim alışılmış yollar dediğimiz maske, açıklık ve hijyenini bırakmamamız gerekiyor. Bu hususta aşılama oranlarının çoğalması bizim etraflıca süredir beklediğimiz, çabaladığımız ve ulaşmaya emek ettiğimiz indinde noktaydı. Daha şen olacağız ama kesme hal değil." niteleyerek konuştu.

Genç nüfusu aşılamadaki amacımız yüzdelik yüz"

Hambolat, doğacak gözyaşı kategorisinde aşılama oranlarının yüzdelik 90'ın dair çıktığını fakat gailesiz nüfusun döllenme oranın istedikleri ölçüde olmadığını söyledi.

Genç nüfusu aşılama oranlarının yükseltebilmek düşüncesince ayrışık icraat yürüttüklerini anlatım fail Hambolat, şöyleki bitmeme etti:

" Hem bilgilendirme hem farkındalık oluşturabilmek yerine topu topu takımlar sahadayız. Herkesin bilmiş bulunduğu neredeyse aşılamayla beraberce olay sayılarımız düştü. Fakat vakaların gözyaşı kategorisinde indinde kayma oldu. Daha evvela henüz fazla nemli nüfusta olaylar görülmekle beraberce şu etapta gailesiz nüfusta olaylarımız arttı. Okulların da açılması bu etapta bizi imtihan sayısı noktasında değişik gayrete yönlendirdi. Dolayısıyla bu etapta bizim gençlerimizde olaylarımız artıyor. Hamdolsun ki klinikleri baş döndürücü bol atlatılıyor. Fakat bu bulaş olmuyor anlamına da gelmemekte. Gençlerimizin aşıya bulunan hevesi pandemiden indinde an evvela kurtarabilmek yerine ağırbaşlı ulama sağlayacaktır. Yaptığımız çalışmalarda gördüğümüz şu ki bulunan fazlalık olay sayılarımızda gailesiz kişi payı değme sabık güneş artmakta.

Gençlerimizi mesafe, maske, hıfzıssıhha ve anlaşılan indinde yerlerde mestur bölgede bekâr tutabilme noktasında zorlanmaktayız. Hem gezmek, bununla beraber aşı olmamak baş döndürücü akla yatkın olmayacak. Dolayısıyla toplumsal hayatlarını bitmeme yol açmak istiyorlar ise aşılamaya da müstelzim hassasiyeti göstermesi gerekecek gençlerimizin. Genç nüfusu aşılamadaki amacımız yüzdelik yüz. Aşı hakkı bulunan topu topu bireylerin aşıya ulaşabilmesi ve aşılanması bizim binnetice hedefimiz. Mevcut olay oranlarımızın yüzdelik 40'a yakınının 30 gözyaşı altı bulunduğunu söyleyebiliriz ki bu ağırbaşlı indinde oran. Daha evvela baş döndürücü henüz düşüktü bu rakamlar. Dolayısıyla dert seyrinin gailesiz nüfusa akıllıca kaydığını söyleyebiliriz."

Osmaniye

Osmaniye genelinde de yurttaşlar şifahane ve taşınabilir servislerde aşı olmaları düşüncesince heveslendirme ediliyor.

İl Sağlık Müdürü Hasan Öznavruz, Kovid-19 la mücadelede en çalışan silahın aşı bulunduğunu bildiklerini ve bundan ötürü aşılamaya ehemmiyet verdiklerini söyledi.

Osmaniye'nin kâmil gruptaki şahısların döllenme payı itibarıyla Türkiye'nin en dobra 4. ili bulunduğunu dile getiren Öznavruz, "İnşallah bu hedefimizi, görgü bilimi bilimi talim çağındaki çocuklarımızda da yakalamayı istiyoruz. Bu amaçla Milli Eğitim Müdürlüğümüzle danışma ederek ekol müdürlerimize, velilere koşulmak neredeyse müsaade formları gönderdik. Çocuklarını aşı yaptırmak talip velilerin bu formları imzalayıp ekol müdürlerine getirmesi, müdürlerin de bizimle irtibata geçmesi yerinde indinde güneş belirleyerek okulda çocuklarımızı aşılamaya başladık, bitmeme ediyoruz." dedi.

12-19 gözyaşı grubu evlatların 1. düze aşılamasında yüzdelik 55 oranını geçtiklerini, 2. dozda da yüzdelik 37 seviyelerinde olduklarını kaydeden Öznavruz, "Şu an düşüncesince sıkıntımız, sezonluk indinde intikal devri bulunduğu düşüncesince Kovid-19 ile yukarı teneffüs yolu enfeksiyonlarının karıştırılması. Bazı veliler, evlatları koronavirüs değil niteleyerek okula gönderiyor. Bizim isteğimiz, bu çeşit semptomlar yayınlayan evlatların okula gönderilmemesi, çirkin bulunan küçüklere ise behemehâl PCR testinin yapılması ve testi aksi çıkana derece okula gönderilmemesi." niteleyerek konuştu.

Kovid-19 vakalarının yüzdelik 42'si 30 gözyaşı altı

Öznavruz, Osmaniye'de Kovid-19 testi fazlalık çıkan vakaların yüzdelik 42'sinin 30 gözyaşı altı gailesiz kişi olduğunu, bunların ortada ise ilk, mutedil ve ortaöğretim öğrencilerinin ilkin geldiğini aktardı.

Hastaneye ve derin bakıma yatan hastaların çoğunluğunun aşılanmayan yada aşı periyodunu tamamlamayan hastaların oluşturduğunu vurgulayan Öznavruz, "Hastaneye ve derin bakıma yatan hastalarımıza baktığımızda yüzdelik 90'ının aşısız bulunduğunu görüyoruz. Bundan ötürü da aşılanmanın ne derece kıymetli bulunduğunu yurttaşlarımıza istatistiklerle anlatıp aşı olmalarını istiyoruz. Şu an düşüncesince aşı en iri silahımız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler