USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Sağlık

Çocuklardaki obeziteye üzerine 'okullarda ders' önerisi

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Göral, Türkiye'de yaygınlaşan obeziteye hakkında bilinçlendirmelerin çocukluk çağından itibaren yapılması icap ettiğini belirterek, bu mevzuda okullarda öğüt verilmesi önerisinde bulundu.

Çocuklardaki obeziteye üzerine 'okullarda ders' önerisi
14-08-2022 13:03
İstanbul

Türkiye'de ağırbaşlı birlikte el sağlığı problemine dönüşen obeziteye bağlı AA muhabirine değerlendirmelerde mevcut Medipol Mega Üniversitesi Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, obezitenin, vücuda tahsil edilen birlikte tomar erke yahut kalorinin, tüketilmemesi kararı yağ kaynağı namına birikmesi ve bir takım hastalıklara kere açması anlamına geldiğini söyledi.

Vücut kütle endeksi 25-30 arasındaysa ferdin "aşırı kilolu", 30'u geçiyorsa obez bulunduğunu aktaran Göral, obeziteyle ev ve aileden başlayarak fevk düzeylere genişliğinde devam eden içtimai birlikte mücadele icap ettiğini anlatım etti.

Obezitenin kere açmış bulunduğu sağlık problemlerine da yer veren Göral, bunları "şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, hipertansiyon, duygu huy rahatsızlıkları ve bir takım kanserler" şeklinde sıraladı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Avrupa genelini havi obezite raporlarında, Türkiye'nin evvel sıralarda arazi almasını değerlendiren Göral, şöyleki konuştu:

"Günümüzde birlikte tomar erke verici içeceklerin olması, kalorisi faziletkâr gıdaların alınması, hareketsizlik, hayat şartlarının değişmesi, oturarak yaşamak, birlikte tomar birlikte küme yemek, gece ezanı evde birlikte tomar birlikte küme kemirmek çizmek buna menşe olabiliyor. Bunun haricinde bir takım ruh bilimsel faktörler de buna kere açabilir. Türkiye'de başta Güneydoğu ve Akdeniz mutfağında birlikte tomar birlikte küme et, kalorisi faziletkâr gıdalar tüketiliyor. mesela Şanlıurfa, Gaziantep, Diyarbakır, Kahramanmaraş, Mardin ve Adana'da. Türkiye'de en iyi aş damı bence Ege'nin. Çünkü birlikte tomar birlikte küme sebze, balık tüketiliyor. Karbonhidrat az buçuk henüz az tüketiliyor."

Obezite ile karaciğer yağlanmasının payı da artıyor

Prof. Dr. Vedat Göral, besin ve içecekleri satın alırken etiketlerinin okunması, kalorilerine bakılması icap ettiğini belirterek, anık ve yardım maddeli sonuç suları hesabına taravetli sıkılmış sonuç sularının, paketli gıdalar hesabına taravetli göveri ve meyvelerin tüketilmesini önerdi.

Obezite ile artma yayınlayan sağlık problemlerinden bahseden Göral, "Bizim branşımızda gördüğüm şey, karaciğer yağlanması. 30-40 yıl evvela karaciğer yağlanması yoktu ancak değişik kalan oranda karaciğer yağlanması, insülin direnci var. Karaciğer yağlanması otama edilmezse ötede karaciğer sirozu ve karaciğer nakli gerekebilir. Yani obezite bu genişliğinde biçimsiz birlikte hastalık. Bunun haricinde gerginlik yüksekliği, diyabet yapabiliyor. Şeker etraflı organları bozabiliyor. Kalp huy hastalıkları, huy sertliği, duygu krizi, bellek damarlarında tıkanma, selamünkavlen ve bir takım kanserler görülebilir. Özellikle karaciğer, mide, dolgun bağırsak, pankreas, emcek ve kestanecik kanseri üzere nice kanserin de maatteessüf tetikleyicisi oluyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'de obeziteye huzur planlama yapılmalı"

Gelecekte obezite ile ilgilendiren Türkiye'yi gözleyen senaryoya bağlı Göral, "Dünyada çok aşırı kiloluluğun merkezi Amerika. Aşırı şişman insanoğlu mevcut ve restoranda iri öğünlü gıdalar alıyor. Aşırı asitli, yiyintili gıdalar içiyorlar. Türkiye hakeza kaçınan zira Amerika'daki obezite bizlere biçimsiz birlikte örnek. Türkiye'de bence obezite planlaması yapılması lazım. Toplumsal birlikte düzentileme olmalı, eş içerisinden başlayıp fevk düzeylere kadar." değerlendirmesini yaptı.

Prof. Dr. Vedat Göral, Türkiye'de çok aşırı kiloluluğun çocukluk çağlarında da görülmesinin sebeplerinden birinin, annelerin hissî davranarak çocuklarına kemirmek dair ısrar etmeleri bulunduğunu anlatım ederek, şunları kaydetti:

"Amerika'ya giderken 4-5 maaş birlikte bebek uyuyordu. İstanbul-New York arası 12 saat. O müddet içinde bebek 4-5 vakit sonraları uyandı. Annesi mamasını verdi, bebek istemedi ve anası mamayı hesabına koydu. Ama bence Türkiye'de annelerimiz birlikte tomar henüz hissî bulunduğu düşüncesince behemehâl çocuğun ağzına tıkar ve mamayı bitirirlerdi. Bu hata birlikte şey. Zaten bebek açsa mamayı alır. Ama karnı toksa, istemiyorsa zorlamaya ister yok. İlkokul veya ortaokullarda rütbe olsun diyerek her daim tatlı, enerjisi faziletkâr gıdalar, çikolatalı gıdalar öneriliyor. Bu birlikte tomar yanlış. Onun hesabına birlikte tomar henüz basit, gezi, yüzme, tiyatro, beyaz perde rütbe olabilir."

Göral, Türkiye'de birlikte tomar birlikte küme kazanç tüketildiğini hatırlatarak, ekmeğin sabahleyin kahvaltısı haricinde yeğleme edilmemesini önerdi. Akşam yemeğinde porsiyonun az olmasını ve uyumadan 4-5 vakit genişliğinde evvela kemirmek yemenin sonlandırılmasını başvuru fail Göral, öğünlerde birlikte tomar birlikte küme kolesterin içeren tavuk derisi ve yoğurt kaymağı üzere mamüllerin yenilmemesi, gato üzere mamüllerin tüketiminin azaltılması ve çayın sade içilmesi icap ettiğini kaydetti.

Türkiye'de sonuç tüketiminin de birlikte tomar bulunduğunu tamlayan Göral, "Meyvedeki levüloz karaciğer yağlanmasının ve diyabet hastalığının en iri sebebi. Bazı insanoğlu gece ezanı 3-5 adet yahut gayrisıhhi tabaktan birlikte tomar sonuç tüketiyorlar. Bu akıbet etap sakıncalı. Yiyip yatıp erke yakmadıkları düşüncesince vücutta birikiyor." dedi.

Çocuklarda obezite görülme payı yüksek

Prof. Dr. Vedat Göral, sigara ve alkolün de biçimsiz birlikte etken bulunduğunun altını çizerek, obeziteli bireylerin mevcut ise bu alışkanlıklarını behemehâl azaltmaları icap ettiğini dile getirdi. Prof. Dr. Göral, tavsiyelerini şöyleki sürdürdü:

"Haftanın 5 günü, minimum 45 zaman edinmek şartıyla seyir yapmamız lazım. Deniz kenarı, park, gölcük kenarı olur. Bazı insanoğlu 'Biz akşama genişliğinde oturmuyoruz, çalışıyoruz.' diyor. Öyle değil de 45 zaman eşofmanla seyir gerçekleştirmek lazım. Yağlı besinleri azaltmamız lazım. İş hesabına aperitif götürmemek lazım. Eğer acıkırsak elden kurabiyeye yahut tatlıya saldırıyoruz. O anda su çekmek lazım. Su hakkıyla açlığı bastırıyor. Derslerde, televizyonlarda, reklamlarda çok aşırı kiloluluğun biçimsiz birlikte maraz bulunduğu anlatılmalı. Çocuklara okullarda ibret namına anlatılmalı. Her yıl gine edilmeli. Belki de o dersi fahri birlikte hekimin anlatması lazım, bebek doktoru yahut dahiliye, iç salgı uzmanı olabilir. Televizyonlarda birlikte tomar birlikte küme tatlı, yiyintili şeylerin tüketilmesinin önerilmemesi gerekiyor. Onun hesabına yürüyüş, spor, alıştırma üzere şeyler anlatılmalı. Televizyon kanallarında spotlar şeklinde 'Obezite biçimsiz birlikte hastalıktır' üzere küçüklere müteveccih birlikte anons yapılması gerekiyor."

Göral, Türkiye'de çocuklardaki obezite oranına ilişkin, "Türkiye'de meydana getirilen birlikte çalışmaya göre, 5 hoşnutluk genişliğinde yüzdelik 8,2, 6-18 gözyaşı ortada da yüzdelik 8,5 civarlarında. Yüksek düzeyde. Bunu erişkinliğe geçtikten sonraları da bitmeme ettirmemek lazım." dedi.

Obezitenin yalnızca birlikte tomar yemekten kaynaklanmayabileceğini, bir takım ruh bilimsel rahatsızlıkların, hormonal değişikliklerin ve hareketsizliğin de buna münasebet olabileceğini tamlayan Göral, Türkiye'de bu hastalığın tehlikesinin ayırt edilip tılsım katılması icap ettiğini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler