Sağlık

Ketojenik diyet dirençli epilepsi hastalarında tedavi başarısını arttırıyor

Yağlardan zengin, aldığı kadar protein içeren ve iyice kısıtlanmış karbonhidratlardan oluşan hususi ketojenik diyetin, dirençli epilepsi hastalarında tedavi başarısını arttırdığı bildirildi.

Ketojenik diyet dirençli epilepsi hastalarında tedavi başarısını arttırıyor
07-12-2022 10:08

Başkent Üniversitesi Adana Dr. Turgut Noyan Uygulama ve Araştırma Merkezi Çocuk Nöroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Erol, ketojenik diyetin kesinlikle doktor kontrolünde, derneşik keyif kontrollerinin yapılmasıyla uygulanması icap ettiğini belirterek, diyetin esas amacının; az karbonhidrat alımı ile bedenin ketozis moduna geçirilmesi ve cisim depolarında arazi düzlük yağların yakılmaya başlamasının sağlanması bulunduğunu anlatım etti.

Ketojenik rejimi ilkin dirençli epilepsi tedavilerinde uyguladıklarını vurgulayan Prof. Dr. İlknur Erol, “Açlıkta oluşan biyokimyasal değişikliklerin epilepsiye güzel geldiği etraflıca senelerdir bilinmektedir. Ketojenik diyet, vücudu mahrukat namına glikoz adına yağ ve keton cisimciklerini kullanmaya zorlar. Keton ilkin yağ yakımı kararı ortaya çıkan müşterek erke kaynağıdır. Yapılan icraat ilkin beynin keton kullanımına geçmesinin, dirençli nöbetlerde nöbetleri azalttığını göstermiştir. Bu nedenle faziletkâr yağ, esas gerekseme derece protein ve az karbonhidrat içeren diyet protokolleri bulunmaktadır" dedi.

Ketojenik diyetin minimum 3 ay uygulanması icap ettiğinin altını çizen Prof. Dr. İlknur Erol, şöyleki bitmeme etti:
“Ketojenik diyet epilepsi öyküsü mevcut müşterek yaşından ahir çocuklarda; yaş, epilepsi tipi, cinsiyet, kilo, eylem üzere parametreler cezaevi önüne alınarak, tedaviyi bilici müşterek diyet uzmanı ve bebek nöroloğunun yaklaşan takibiyle uygulanmalıdır.

Klasik Ketojenik Diyet (KKD), Orta Zincir Trigliserit (MCT) Diyeti, Modifiye Atkins Diyeti (MAD), Düşük Glisemik İndeks Tedavisi (DGİT) üzere 4 ayrı tagaddi yöntemi mevcut ketojenik diyet; yürütüm ve hazırlığından ilk diyetisyenin, ailenin sosyoekonomik, sosyokültürel ve gıda tercihlerini güzel analiz edilmesi şarttır. Hastanın açık istidatlı müşterek tagaddi öyküsü alınmalı ve akla yatkın tagaddi seçeneği belirlenerek aşamalı namına başlanmalıdır."

Gerekli koşulların sağlanması ve düzen bağı takibinin yapılmasıyla dirençli epilepsisi bulunan ayrıntılar düşüncesince ketojenik diyetin müspet neticeler getirdiğini tamlayan Prof. Dr. İlknur Erol, şunları kaydetti:

“Diyetin, etraflıca müddet izlem edilmiş olduğu çalışmalarda; 1/3'ünün yüzdelik 90'dan hâlâ aşkın keşik kontrolü sağlamış olduğu ve bu evlatların yarısının nöbetlerinden ağız ağıza kurtulduğunu bildirmiştir. Bir öteki 1/3'ünde ise keşik sayısında yüzdelik 50'den hâlâ aşkın eksilme göstermiştir. Geri küsurat 1/3'ü ise diyetin etkisizliğine veya zorluğuna ilişkin namına bitmeme etmektedir. Kliniğimizde bu mevzuda bilirkişi bebek sinir bilimi uzmanları, bebek tagaddi ve diyetisyenleri ile koordineli fiilen nice hastamızdan müspet art dönüşler almaktayız.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER