Sağlık

Depremde tehlikesiz bölgede "cenin" pozisyonunda ikamet etmek saf ve göt yaralanmalarını önlüyor

Kahramanmaraş merkezli depremlerde yaralanarak Adana kent Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tedaviye tahsil edilen afetzedelerin iri çoğunluğunda saf yahut dip travması, vücutlarında ezilme ve intizar belirleme edilmiş olduğu bildirildi.

Depremde tehlikesiz bölgede
24-02-2023 16:05
Adana

Hastanenin Ortopedi ve Travmatoloji Kliniğinden mesul Prof. Dr. Ahmet Kapukaya, AA muhabirine, Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki depremin doğrudan peşi sıra "acil", "servisler" ve "ameliyathane" adına 3 gruba ayrıldıklarını söyledi.

Depremin etkilerinden haberli oldukları andan itibaren hastanede "acil gestalt harekat planı"nı devreye soktuklarını tamlayan Kapukaya, "Hastanemiz, idarecileri ve personeliyle deprem üzere kitlesel facia durumlarına hazırlıklıydı." dedi.

Ortopedi ve sarsıntı bilimi kliniğinin afetlerde çalışan fariza aldığını, deprem zımnında en birlikte tomar hastalanmış icra vekili bölümün kendileri bulunduğunu özetleyen Kapukaya, "Yaklaşık 1800 cerrahi müdahale gerçekleştirmişiz. Hatay, Kahramanmaraş ve Osmaniye üzere depremden etkilenen bölgelerdeki hastalar evvel adına bizim hastanemize başvurma etti. Biz de eksiksiz, hepsinin tedavisini çabucak müdahaleyle gerçekleştirdik." niteleyerek konuştu.

"Kaçarken pozisyon kabul etmek beklenir değil"

Hastaneye gelenlerin, çoğu kez kaçarken çökmüş altında kalmaları kararı yaralandığını vurgulayan Kapukaya, en aşırı sırası ile bacak, dizi film yaralanmaları, bellik kırıkları, kelle travmalarıyla karşılaştıklarını aktardı.

Deprem esnasında yapılması gerekenlere yer veren Kapukaya, şöyleki bitmeme etti:

"Cenin pozisyonunda ikamet etmek aşırı ehemmiyetli birlikte detay. Bunun kesinlikle hacısı hocası çeşidinden bilinmesi ve uygulanması gerekiyor. Kaçarken pozisyon kabul etmek beklenir değil, doğrudan emniyetli birlikte noktaya saklanıp ayaklarınızı, bacaklarınızı ve ellerinizi korumanız gerekiyor. Bunun da en dobra çeşidi dölüt pozisyonudur. Enkazdan dertli kurtulan tahminî 1400 hastamız var. Cenin pozisyonunu uygulamadıkları düşüncesince az daha hastalarımızın tamamında ya dizi film yada kıç travması var. Vücutlarının ayrışık yerlerinde ezilmeleri ve kırılmaları var."

Prof. Dr. Kapukaya, hepsi Türkiye'deki keyif mensuplarının evvel günden itibaren hastaneyi arayarak fahri edinmek düşüncesince istem oluşturduğunu dile getirdi.

Sağlık çalışanlarının, ulaşımla ilgilendiren engelleri aşarak işlerini güçlerini bırakıp kendilerine desteğe geldiklerini anlatım fail Kapukaya, "İstanbul, Çanakkale, Ankara ve Yozgat'tan nice keyif mensubu geldi. Onlara da yeniden gene teşekkürname ediyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER