Teknoloji

Siirt Üniversitesinde engin kontrollü bomba imha robotu geliştirildi

Siirt Üniversitesinde (SİÜ) planlı proje kapsamında cep telefonuyla arama edilebilen bomba imha robotu geliştirildi.

Siirt Üniversitesinde engin kontrollü bomba imha robotu geliştirildi
03-02-2023 12:08
Siirt

SİÜ Mühendislik Fakültesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melih Kuncan'ın danışmanlığında, Mısırlı mektepli Abdulrahman Nasr Abdulrahman Abdulmajjd çeşidinden hatim tezi şekilde "Uzaktan Kontrollü Bomba İmha Robotu" projesi hazırlandı.

TÜBİTAK 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı çeşidinden desteklenen proje kapsamında tasarlanan ve laboratuvar aşamalarını başarıyla sabık robot, değişik erke ve bölgelerde da imtihan edildi.

Cep telefonu, tablet ve bilgisayarla komuta edilebilen ilk örnek robotun elde etmiş olduğu fenomen noktayı görüntüsü arama merkezine aktarılıyor.

Farklı platformlarda mevcut elektronik beyin yazılımlarıyla devim bilimi robot, açıkça eşme kodlu şekilde tasarlandığından mergup yıllarda geliştirilebilme olanağı da sunuyor.

"Farklı senaryolarda, değişik hava şartları ve düzentileme sahalarında testlerimiz yapıldı"

Doç. Dr. Kuncan, AA muhabirine, departman şekilde lisans hatim tezi kapsamında öğrencileri değişik planlara izleyeceği yolu göstermeye çalıştıklarını söyledi.

Bu kapsamda fakültedeki Sinyal İşleme Laboratuvarı'nı devim bilimi halde kullandıklarını vurgulayan Kuncan, "Bitirme tezi kapsamında lisans öğrencimiz Abdulrahman ile TÜBİTAK'ın çağrısı bulunan mektepli araştırı projeleri desteklemeleri düşüncesince hakeza ortak hatim tezi düşündük. Özellikle insanoğlu yaşamını etkileyen ve aza kayıplarına faktör bulunan meşkûk paket ve bombalar düşüncesince engin kontrollü ortak bomba imha robotu imar etmek istedik. TÜBİTAK çeşidinden da projemiz ikrar edildi ve dayanak noktası gördü." sanarak konuştu.

Aldıkları destekle çalışmanın başarıyla sürdürüldüğünü aktaran Kuncan, bu kapsamda robotun prototipini ürettiklerini dile getirdi.

Robotun tasarımında 2 motosiklet kullanıldığını ve tekerleklerle akım ettiğini özetleyen Kuncan, şu detayları verdi:

"Robotumuz ön tekerlerdeki servo motosiklet ile sağa-sola arama edilmektedir. Robot üstünde arazi düzlük aralık sensörü, nesnelere ve meşkûk pakete bulunan aralık bilgisini vermektedir. Ayrıca robot üstünde meşkûk paket ve çevresi görebilmek namına kamera, meşkûk paketi alıp emin alana giymek düşüncesince robot dizi kurgu edildi. Bu robot dizi da servo motosiklet ile arama ediliyor. Geliştirilen ilk örnek bomba imha robotu düşüncesince yazılım geliştirildi. Bu yazılım bilgisayar, tablet ve telefona kurularak engin online ve enstantane şekilde arama edilmektedir."

"Farklı senaryolarda, değişik hava şartları ve düzentileme sahalarında testlerimiz yapıldı. Robotumuzun hem aralık sensörü hem uç kısmındaki kameramız sebebiyle gideceğimiz koordinatı belirgin ortak halde görmeyi planladık." ifadesini kullanan Kuncan, robotun tutucuları sebebiyle meşkûk paket yahut patlayıcıların "tut-bırak" yöntemiyle emin yerlere taşınabildiğini dile getirdi.

Kuncan, kestirmece 6 ay devam eden çalışmaların kararında hedeflerine ulaştıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"İlerleyen günlerde, asayiş güçlerinin kullandığı meraklı bomba imha robotlarıyla imtihan ederek eksikliklerimizi görmeyi ve robotumuzu geliştirmeyi planlıyoruz. Bu projede öne çıkan ön ehemmiyetli yönü kendimizin tasarlayıp yapmasıdır. Kaynaklarımız açıkça eşme olup yazılımını kılıç geliştirdik. Kendi ürünümüz şekilde da devletimizle bunu paylaşmayı planlıyoruz."

Mısırlı mektepli Abdulrahman Nasr Abdulrahman Abdulmajjd de engin kontrollü robotu TÜBİTAK yardımıyla geliştirmekten sevinme duyduğunu belirtti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
ÇOK OKUNAN HABERLER