USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Yerli yazılımcılar "ücretsiz" okulda yetişiyor

Uluslararası yazılım okullarından Ecole 42'nin yeni nesil teknoloji eğitimi felsefesini ülkeye getiren Türkiye Açık Kaynak Platformu, 42 İstanbul Yazılım Okulu'nda öğrencilere eğitmensiz, iş güvenceli ve parasız yazılım öğrenme fırsatı sunuyor.

Yerli yazılımcılar
05-02-2022 11:41
İstanbul

Kodlama ve programlama eğitimleriyle yazılımcı yetiştiren 42 İstanbul Yazılım Okulu, ülkenin evcil ve ulusal yazılım dalının büyümesine katkıda bulunmayı hedefliyor.

Türkiye Açık Kaynak Platformu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı himayelerinde, dünyanın en dobra yazılım okulları ortada yayınlanan Ecole 42'nin yeni nesil teknoloji eğitimini ve yenilikçi eğitim felsefesini Türkiye'de de uygulamaya geçirdi.

Bu kapsamda İstanbul Maslak ve Kocaeli Bilişim Vadisi'nde dü ekol açıldı. Bu okullardan birisi bulunan 42 İstanbul Yazılım Okulu, 2 online imtihan ve ortak maaş havuz eğitimini başarıyla bitiren 260 öğrencisiyle 3 Ocak'ta tahsile başladı. Öğrenci-eğitmen birlikteliği hesabına öğrenciler ortada öğrenmeye ilgili ortak manken maruz okulda, parasız kodlama ve programlama eğitimi veriliyor.

Okulda izlence içi ilerleme, neymiş ortak oyunmuş kabil benek alınarak sağlanıyor. Bu puanlarla düzey atlayan öğrenciler, yeni planlar ve öğrenme yollarının kapısı açabiliyor. Öğrencilerin eğitimi tamamlaması düşüncesince 21 seviyeyi bitirmesi gerekiyor.

Türkiye düşüncesince evcil ve ulusal yazılım üretecek uzmanlar yetiştiren okulun mezunlarına, 9. ve 20. düzey projeleri hemen sonra yapacakları 4 ila 6 maaş stajın arkası sıra platforma sponsorluk önleyen şişman şirketlerde iş olanağı sunuluyor.

Akran öğrenmesi devamlı yenilikçi eğitim modeli

AA muhabirinin sorularını cevaplayan Türkiye Açık Kaynak Platformu Yöneticisi Sertaç Yerlikaya, platformun 2019'da Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın himayesinde, Türkiye'deki yazılımcı sayısını tasarruf etmek ve Türkiye'yi yazılım ihraç fail ortak diyar biçimine sağlamak bu şeklinde kurulduğunu anlattı.

Platformda 40'ı fazla şirket, amme kurumları ve üniversitelerin de ortada bulunmuş olduğu 100'ün üstünde hissedar bulunduğunu kaydeden Yerlikaya, bakanlığın 2023 hedefinin 500 bin yazılımcıya iktiran etmek bulunduğunu bildirdi.

Bu sebeple belirgin pınar ekosistem oluşturmayı hedeflediklerini özetleyen Yerlikaya, "Dünyada bu bölgede 60 milyonun üstünde belirgin pınar yazılımcı var. Türkiye'deki yazılımcı sayısı ise 200 binin altında. Yazılımcı sayısını tasarruf etmek düşüncesince hayattaki ayrımlı modelleri inceledik. Bunlardan Ecole 42 baş döndürücü öne çıktı. Çünkü ayrımlı ortak yöntemle eğitim yapıyor." dedi.

"Başvuru düşüncesince 18 yaşlarında iktisap etmek yeterli"

Başvuru düşüncesince 18 gözyaşı şartı bulunduğunu kaydeden Yerlikaya, adayların başvurularını internet sayfası üstünden yaptıklarını söyledi. 1000'in üstünde müracaat aldıklarını ve süreci başarıyla bitiren 260 bireyin İstanbul'da tahsile başladığını tamlayan Yerlikaya, öğrenciler ortada 50 gözyaşı üstünde eşhas de bulunduğuna dikkati çekti.

Eğitim döneminin 21 seviyeden oluştuğunu kaydeden Yerlikaya, öğrencilerin web tasarım, çizge tasarım, UNIX kabil esas mevzuları öğrendikten sonradan şirketlerde staja başladıklarını söyledi. Stajların 4 ila 6 ay olacağını tamlayan Yerlikaya, "9 modülü tamamladıktan sonradan kendini tam gören var ise direkt okuldan ayrılıp iş dünyasına bitmeme edebilir. Siber güvenlik, bileşimli zeka, nesnelerin interneti kabil ayrımlı bölgelerde uzman dah etmek arzu edenler olursa gine ortak taraftan fiilen eğitimi sürdürebilir. Programın averaj hayattaki final süresi 3,5-4 yıl. Bu, öğrencilerin hızına bağlı." niteleyerek konuştu.

Sertaç Yerlikaya, algoritma bilmenin bundan sonradan ortak ecnebi anahtar aşina iktisap etmek denli ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayarak, şu halde bitmeme etti:

"Yazılımcı iktisap etmek düşüncesince alelhusus ortak diplomaya eş iktisap etmek gerekmiyor. alaka duymak, alçalma etmek, kendiliğinden bellemek ve en önemlisi evren problemlerini ağrı edinmek, kısaca problemi anlayıp halletmek düşüncesince süresince enerji, arzu bulması lazım. Türkiye'de baş döndürücü yazılımcıya ihtiyacımız var. Bugün şirketlerimizle görüştüğümüzde minimum 50'den başlıyorlar. Büyük firmalar 'Bugün olsa 50-100 yazılımcı alacağım.' niteleyerek başlıyorlar. Topladığınızda beniz binlerce yazılımcıya gerekseme var."

Türkiye'nin yazılım serüveninin parçası iktisap etmek istiyorlar

Anadolu lisesi mezunu 19 yaşındaki Çağla Kahraman, derin ve sevinçli ortak havuz eğitiminden geçerek anne tahsile başladıklarını ve değme gündüz 6-7 saatini okulda geçirdiğini anlattı.

Kahraman, "Temelde ortak iş buluyoruz ve onu çözüyoruz. Yazılımı bu yüzden seviyorum. Yazılım dediğimiz obje ülkeden ülkeye değişmiyor, kişi başına ortak oluşum. Ülkemizin de buna çabuk ortak halde fut uydurması gerekiyor. Ben de bunun ortak parçası iktisap etmek istiyorum." niteleyerek konuştu.

42 Okulları öğrencilerinden yapım mühendisi Maşallah Demirhan, kişi mesleği ile yazılımı birleştirerek ortak şeyler yapmayı planladığını, Türkiye'de kısıtlanmış sayıda yazılımcı olduğunu, burada o boşluğu dolduracak nitelikli yazılımcıların yetişeceğine inandığını dile getirdi. Demirhan, "Ülkemizden çalışıp gayrimenkul dışına yazılım yapabiliriz. Bu ortak döviz getirisidir." dedi.

Hobi adına yazılımla ilgilenen İTÜ Fizik Mühendisliği Bölümü 3. derslik talebesi Kayra Kırımlı da sıfırdan araştırarak öğrendikleri düşüncesince sürekli bilgiler elde ettiklerini, alacağı eğitimle bu bölgede gelişmek istediğini, ortak start-up şirketi oluşturmayı planladığını anlattı.

İstanbul Medeniyet Üniversitesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü 1. derslik talebesi Furkan Baştepe, bankacılık dalında kendini imar etmek fintech teknolojileri ile yazılımı birleştirip, ülkesine avantaj sağlayacak teknolojiler imar etmek istediğini söyledi.

Bolu'da ticaretle uğraşan 51 yaşındaki Davut Uzun ise okulda öğrenme sisteminin etkileşim üstüne yerleşmiş bulunduğunu aktararak, "Kendi kendimize öğreniyoruz, birbirimize öğretiyoruz. Çok hazırlop değil, zorlanıyoruz fakat cümle bizi ittiriyor." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler