USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Uyku rahatsızlıklarının raporlama periyodunu dakikalara indiren algoritma geliştirildi

Yalova Üniversitesinde geliştirilen yapay zeka algoritması sayesinde, uyku kliniklerinde aylarca devam eden raporlama dakikalar içinde tamamlanıyor.

Uyku rahatsızlıklarının raporlama periyodunu dakikalara indiren algoritma geliştirildi
18-12-2021 13:49
Yalova

Yalova Üniversitesi talim üyeleri kabilinden geliştirilen yapay zeka algoritması ile uyku sorunu canlı hastaların kliniklerde derinlemesine devir düzlük raporlama süreci dakikalar içinde sonuçlanacak.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Yunus Özen başkanlığında 2 senedir ölçülü plan kapsamında, yüzdelik 80 hakça etkin yapay zeka algoritması geliştirildi.

Yaşam kalitesinin bozulmasının beraberinde ölüme genişliğinde götürebilen ehemmiyetli hastalıklara hastalık bulunan uyku rahatsızlıklarının elan çabuk belirleme edilmesini amaçlayan projede, Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Polikliniği Uyku Laboratuvarı'ndan tahsil edilen hastalanmış detayları algoritmaya işlendi. Sistemle, hekim ve teknisyenlerin aylar alabilen raporlama süreci yapay zeka sebebiyle çelimsiz müddette tamamlandı.

Yunus Özen, AA muhabirine, yapay zeka ve yoğun öğrenme hesabına icraat yürüttüklerini, semere dü yılda "uykunun evreleri, uyku kalitesi ve hastalıkları" hakkında yapay zeka algoritması geliştirdiklerini söyledi.

Uyku kliniklerinde ortak şeb artan hastalardan tahsil edilen verilerin incelendiğini tamlayan Özen, "Gece süresince vücudunuzun türlü yerlerine ilişkin cihazlarla sinyaller toplam oluyor. Daha sonradan teknisyenler ve sinir bilimi hocası kabilinden bunlar değerlendiriliyor. Uykuya ilişkin ortak rahatsızlığınız olup olmadığına müteveccih teşhiste bulunuyor, otama ihtiyacınız var ise proses başlıyor. Hastane ile konuştuğumuzda bunun derinlemesine ortak proses olduğu, hastalanmış için 6-7 ay sonraya devir verilebildiği, kıymetlendirme döneminin derinlemesine yer aldığı söylendi. Biz de bunun hakkında çalışmaya başladık." dedi.

Mobil infaz üstünde icraat bitmeme ediyor

Özen, düzentileme böylecene yapay zeka algoritması geliştirdiklerini anlatım ederek şu şekilde konuştu:

"Geliştirdiğimiz yapay zeka algoritmasıyla uykunun evrelerini belirleme edebiliyor, uyku kalitesiyle ilgilendiren bilgelik verebiliyor, apne ve hipo-apne kabil uykuda solunumla ilgilendiren tanıdık hastalıkları bulup doktorunuza gitmenize müteveccih haber mektubu üretebiliyoruz. Öncelikli maksadımız hastanelerdeki bu kıymetlendirme dönemini kısaltmak. Süreç kısaldığında bundan böyle hastanelerde esna beklemeden elan aşırı insanoğlunun uyku hastalıkları belirleme edilecek."

Algoritmanın ortak dakikada semere verebildiğini özetleyen Özen, şunları kaydetti:

"Birlikte çalıştığımız doktorumuz alelacele neticeye ulaşabiliyor. Mobil uygulaması üstünde de çalışıyoruz. İnsanların yerinden ayrılmadan ortak el telefonu üstünden bizim sistemimize bu datayı gönderip sonucunu çabucak görmelerini sağlayacak uygulamayı geliştiriyoruz. Zaman içinde bunun lüzumlu testleri tamamlanır, elan doğruluğu artırılır ve izinleri alınırsa direkt canlandırma caba üretebilecek duruma gelebileceğini düşünüyorum."

"Hem devir bununla birlikte mesai yitirilmesine kere açıyor"

Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Bölümünde vazifeli Dr. Zahide Yılmaz Güneş ise uyku laboratuvarında çabucak 2 döşek bulunmuş yer aldığı belirtti.

Yatak sayısı ve otama döneminin derinlemesine sürmesi zımnında sıklık yaşadıklarına aksan özne Güneş, "Hastalar ortak şeb uyku laboratuvarımızda kalmakta ve 7-8 saatlik ortak uyku çekimi edinmeyi hedefliyoruz. Hem devir bununla birlikte mesai yitirilmesine kere açıyor. Bunun elan çelimsiz vakitte şekillenmesi işlerimizi semere adım kolaylaştıracaktır." bilgisini paylaştı.

Balıkesir Mustafa Kemal Atatürk kent Hastanesi Uyku Laboratuvarı'nda şvester kendisine fariza özne Sümeyye Karakütük de ortak ay devam eden termin tevlit döneminin peşi esna raporlamanın da derinlemesine sürdüğünü söyledi.

Karakütük, "Hastayı geçmiş şeb uykusunda şen ettirmeye çalışıyoruz. Raporun çıkmasının peşi esna özelliğine mucibince uyku aleti bağlıyoruz. Ara boşluk ve salname kontrollerimiz oluyor. Bir ay içinde termin oluşturuyoruz. Sonuç sonrası kısaca dü ayda işlemlerini halletmiş oluyoruz. Uzun sürekli ortak otama olduğundan alet verdiğimiz hastaların gelişigüzel şeb bunu yapması gerekiyor. Hasta yoğunluğu ortak tomar olduğundan bizim için az buçuk güç oluyor." ifadelerini kullandı.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler