USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

“UYAP” alt yapısı yerli yazılımlarla güçlendiriliyor

Dijital icraat ile adalete ulaşım hâlâ da kolaylaşacak.

“UYAP” alt yapısı yerli yazılımlarla güçlendiriliyor
22-10-2021 09:23

Yargı Reformu Stratejisi kapsamında yargılamaların hızlanması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasına müteveccih atılmış adımlara müşterek yenisi elan ekleniyor. Türk mühendisleri çeşidinden yerli yazılımlarla hazırlanmakta bulunan ve sakatlık çalışanı ve adalet sarayı personellerinin adalet sarayı haricinde da UYAP sistemine girmesi olanağı sağlayıcı UYAP Mobil uygulaması geliştiriliyor.

Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Genel Müdürlüğü çeşidinden yargıda sayısal inkılap hedeflerine müteveccih E-vatandaş, Celse, E-arabulucu, E-uzlaştırmacı, E-bilirkişi hareketli uygulamaları yaşama geçirildi. Bakanlık bünyesindeki mühendislerce ağız ağıza yerli yazılımlarla açılan bu icraat ile hareketli platformlardan da UYAP sistemine muvasala sağlanmasının önü açıldı. Yargılamaların hızlandırılması ve adalete erişimin kolaylaştırılmasını sağlayıcı yargıda sayısal inkılap çalışmalarına UYAP Mobil uygulaması da eklendi.

UYAP şifresi ve sms teyit yöntemi ile UYAP sistemine girilebilece


Dosya ve döküman görüntüleme sağlayıcı evvel çıkarma düşüncesince muktezi çalışmaların yapıldığı UYAP Mobil uygulamasının alt yapı ve uygulayım bilimi geçişleri ile baş başa 2023 yılına denli acemi teknolojilere ahenkli bir duruma getirilmesi hedefleniyor. Güven verici ve erişilebilir müşterek doğruluk sistemi hedefiyle geliştirilen uygulamayla sakatlık mensupları UYAP'a cep telefonundan ve öteki hareketli platformlardan muvasala sağlayabilecek. Hakim, savcı, yazı işleri müdürü, katip, mübaşir, yürütme müdürü ve yürütme memurları, yetkilerinde bulunan dosyalara portal şifresi ve SMS teyit yöntemi ile UYAP Mobil uygulaması üstünden sakıncasız halde erişebilecek.

Yargıda gaye müddet uygulamasına ulama sağlayacak

UYAP Mobil ile sakatlık mensupları 7 çağ 24 saat, genel ağ erişiminin bulunduğu değme yerde yetkilerinde bulunan kâffesi dosya bilgilerine erişip, dosyalar ile ilişik kıymetlendirme yapabilme olanağı bulacak. Ayrıca sakatlık mensupları duruşmalarını strateji edebilecek, izin, izin kabil mahiyet bilgilerini görüntüleyebilecek.
UYAP Mobil uygulamasının belge kıraat özelliğiyle iş yoğunluğu bulunan müddeiumumi ve hakimler iş saatleri haricinde da hareketli cihazlardan UYAP'a muvasala sağlayarak dosyalarını inceleyebilecek. Uygulama bu yönüyle bilge ve savcıların yargıda dosyaların karara bağlanması düşüncesince belirlenen gaye müddette dosyalarını tamamlamasına da ulama sağlayacak.

Uygulamanın acemi sürümlerinde izin butonu yer alacak

Önümüzdeki zamanlarda geliştirilmesi planlanan hareketli uygulamanın ahir versiyonlarında ise Celse, UYAP Mobil ve öteki hareketli icraat üstünden izin işlemleri yapılmaya başlanması, elektronik imza ve benzer metodlar ile döküman imzalama ve döküman irsal işlemlerinin yapılabilmesi, revize web tabanlı UYAP sistemine geçilmesi ile web üstünden meydana getirilen kâffesi işlemlerin hareketli cihazlar ile de sakıncasız müşterek halde yapılması amaçlanıyor. Ayrıca dosya yükünün baş döndürücü bulunduğu murafaa ve savcılıklarda bilge yahut savcının adalet sarayı haricinde olması yerinde da UYAP süresince hazırlanıp onaylarına maruz evraka hareketli uygulamaya girerek izin verebilmesi, bu sayede adli işlemlerin çabuk müşterek halde gerçekleştirilmesi hedefleniyor. İcra personellerinin dosyalarına erişimin de güçlendirileceği pratikte yapılacak güncellemelerle dosya talebine bağlı işlemlerin hareketli cihazlara aktarılmasının, bu sayede yürütme dairelerinin iş yükünün azaltılmasına ulama sağlanması planlanıyor.

‘Uyap Mevzuat' hareketli uygulaması faziletkâr murafaa kararlarına erişimi kolaylaştırıyor

Yine Adalet Bakanlığı mühendislerince geliştirilerek yaşama geçirilen UYAP Mevzuat hareketli uygulaması da hakim, savcı, avukat ve öteki sakatlık personellerinin mevzuat ve faziletkâr sakatlık kararlarına ulaşabilmesine imkân tanıyor. İnternet üstünden parasız halde indirilebilen ve kâffesi vatandaşların da erişimine açıkça bulunan uygulamadaki “içtihat ara” butonu ile Yargıtay, Danıştay, Uyuşmazlık Mahkemesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına, “mevzuat ara” butonu ile de kanun, yönetmelik, tüzük, genelge, tebliğ, KHK, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Uluslararası Sözleşme ve HSK İlke Kararına ulaşılabiliyor. Uygulamada yer düzlük kararlara tarih, sorun adı, müracaat numarası kabil kriterler girilerek muvasala sağlanabiliyor.
 

Engin Yağcı

 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler