USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversitelilerin geliştirdiği elektrikli araba 'Börü' doğacak düşüncesince rüya veriyor

Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde (OKÜ) 4 sene önceki kurulan OKÜ IARES Electro Mobile takımının, öz çabaları ile ürettiği elektrikli otomobillerin en sonuncusu 'Börü'nün menzili, biricik şarjla 120 kilometre gidebilecek seviyeye çıkartıldı.

Üniversitelilerin geliştirdiği elektrikli araba 'Börü' doğacak düşüncesince rüya veriyor
07-10-2021 12:00

MUZAFFER ÇAĞLIYANER -Osmaniye Korkut Ata Üniversitesinde (OKÜ) 4 sene ilkin kurulan OKÜ IARES Electro Mobile takımının, zat çabaları ile ürettiği elektrikli otomobillerin en sonuncusu "Börü"nün menzili, birlikte tane şarjla 120 kilometre gidebilecek seviyeye çıkartıldı.

Üniversitede 4 sene ilkin 7 mektepli ve 4 tedris görevlisinin katılımıyla kurulan OKÜ IARES Electro Mobile takımı, 2018 senesinde ilkin emekleri bulunan ve "Börü"nün atası muazzez "Hunter" ünlü elektrikli arabası 8 saatlik birlikte tane şarjla 60 kilometre gidebilecek biçimde yapmayı başardı. Bir sene sonraları "Hunter"ın birlikte yukarı modeli "Ekarte"yi müvellidülma ve elektrikli yerine melez motorlu yürütmeyi başaran ekip, icraat soncu uzlaştırıcı birlikte tane şarjda 75 kilometre çakılı süratte 90 kilometre menzile çıkardı.

Deneme sürecinde mutsuz birlikte ilçe eden "Ekarte"yi 2020 senesinde baştan canlandıran OKÜ IARES Electro Mobile takımı, elektrikli otomobilin menzilini de birlikte tane şarjda 100 kilometre gidecek biçimde geliştirdi. Bu sene ise, ekibin 2 ay bakımevi birlikte müddette yapım etmiş olduğu "Börü" TEKNOFEST Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları'nda 7 saatlik birlikte tane şarjla 120 kilometre menzile ulaşıp yarışı bitirmeyi başaran ekipler içinde arazi aldı.

2018 yılından buyana gelişigüzel sene derneşik yerine Teknofest ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yarış ve aktivitelerine eklenen OKÜ'nün elektrikli araçlarının performans, muştu ve yükleme süresindeki rüya donör gelişmeler öğrencilerin hedeflerini de büyüttü.

OKÜ IARES Electro Mobile ekibi doğacak sene şimdi birlikte tomar yerel bölüme sahip, şimdi az yükleme kesiksiz ve şimdi derinliğine menzilli birlikte elektrikli makine gerçekleştirmek düşüncesince kolları sıvadı.

Takım kaptanı Mühendislik Fakültesi erdemli lisans talebesi İsa Şahin, AA muhabirine, grup yerine bu zaman 4. yıllarını tamamladıklarını ve müddette değişik arabalarla yarışmalara katıldıklarını dile getirerek, şöyleki dedi:

"Her zaman yarışlara katılırken, yapım ettiğimiz araçta yerel ürünleri itinayla artırmaya çalışıyoruz. İlk sezondan bugüne zat motorumuzu kendimizin yapım ediyoruz. Ancak gayrı parçaları apiko görmek mecburiyetinde kalıyoruz. Bu yılki yarışlara katıldığımız 'Börü'de binek uzlaştırıcı ön planda tutmaya çalıştık. Aracın hacmine bakılınca gayrı üniversitelerin araçlarına layıkıyla şimdi büyük, şimdi binilebilir ve trafikte kullanılabilir birlikte taşıt olmasını istedik. Bu sebeple başta makine parçaları kullanmaya çaba ettik."

Araç üretirken çabucak elektrikli birlikte makine üretmenin dışında, günce yaşamda geçici ve ağırlık taşıyabilecek birlikte fehva yapmayı yeğleme ettiklerini ve çalışmalarını buna layıkıyla yaptıklarını aktaran Şahin, "Örneğin Ekarte adlı aracımızı birlikte kamyonet tarzı ile yaptık. Denemelerimizde 2 geçici ve 200 kilograma genişliğinde da ağırlık taşıyabildi. Hatta birlikte arkadaşımızın ev eşyalarını bu vasıta ile taşıdık. Bizim amacımız, çabucak elektrikli birlikte taşıt üretip yarışlarda basamak kabul etmek değil, günce yaşamda kullanılabilecek tarzda ve topu topu parçaları yerel istihsal birlikte taşıt üretmek." ifadelerini kullandı.

Araçların ağırlığının yaşadıkları en şişman başağrısı olduğuna dikkati çekici Şahin, şunları söyledi:

"Amacımız, trafikte de kullanılabilecek birlikte taşıt üretmek. Bu da 'Börü'nün gayrı araçlara layıkıyla şimdi ağırbaşlı bulunmasına bozukluk oluyor. Ama bunu verimliliğe yansıtmamaya çalıştık. Bu sebeple mekanik birlikte diferansiyel ve şanzıman kullandık. 4 senedir bu yarışlara katılmamız, motorun yerel olması mevzusuna şimdi bilgili olmamızı sağladı. Bu sene, feyiz dair beklentilerimizin üstünde birlikte başarım sergiledik. 18 dolaşma attık ve beklentimizin baş döndürücü altında birlikte bedel tükettik. Seneye yapılacak yarışlara müteveccih yerel zerre kısımlarında, pil yönetimi, pil paketlenmesi ve motosiklet dışındaki parçaların hesabına 'en az 1 yerel parçayı kılıç üretip koyduk' diyebilmeyi arzuluyoruz."

Otomobil teknolojisinin özerk sürüşe akla yatkın ilerlediğini hatırlatan Şahin, "Sezon başlangıcında bu mevzuda aracımıza birlikte eklenti ika planımız vardı. 'sesli komut' eklemeyi düşünüyorduk. Ancak müstevli zımnında bunu yapamadık. Önümüzdeki sene ise hem bunu aynı zamanda çevreyi algılayabilen birlikte meslek eklemeyi düşünüyoruz. Bizim gayemiz çabucak rekabet etmek değil, imalat gücümüzü ortaya ayırmak ve tecrübeler kazanıp bunu üretime ve hayır birlikte ürüne çevirmek." ifadelerini kullandı.

OKÜ Rektörü Prof. Dr. Turgay Uzun da bu sene ürettikleri "Börü" ile TEKFONEST yarışlarına katıldıklarını ve ehemmiyetli birlikte muvaffakiyet ve tecrübeyle döndüklerini kaydetti.

Ürettikleri otomobilin motorunun ağız ağıza yerel istihsal bulunduğunu aktaran Uzun, "Bizim amacımız, otomobilin eksiksiz parçalarının, motoruna, canlılık aksamına ve karoserine genişliğinde yerel yapmak. İlk evrede motorumuzu yerel ürettik ve bu kategoride ehemmiyetli birlikte muvaffakiyet elde ettik. Parkuru başarıyla tamamladık. Seneye, yerlilik oranımızı şimdi da yukarı seviyelere çıkaracağız." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler