USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversiteliler ürettikleri "domates hasadı robotu"nu geliştiriyor

Balıkesir Gençlik Merkezinin inovasyon atölyesinde fahri etkin 4 genç, üniversiteden departman başkanının yardımı ile ürettikleri "serada domates hasadı robotu"nun prototipini imar etmek şartıyla çalışmalarını sürdürüyor.

Üniversiteliler ürettikleri
13-01-2022 12:22
Balikesir

Tarımda sentetik zeka ve robot teknolojilerinin kullanımının derece derece arttığı dönemde, Balıkesir'de 4 darülfünun talebesi "Otonom hasat robotu projesi"ne imza attı.

Balıkesir Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4. derslik öğrencisi, fahri cahillik önderi Fatma Feyza Akyol'un 2020 senesinde annesine iane kılmak düşüncesince domates serasına gitmesi, projenin depar belgesi noktası oldu.

Seradan domatesleri toplarken annesinin engel çektiğini gören Akyol, hasat robotu çoğaltma fikrinden yola çıkarak derslik arkadaşları, fahri kodlama eğitmenleri Faruk Özel, Ali Bayar ve Sami Kızılboğa ile plan hazırladı.

Gençler, projeyi ve yazılımı aşırı takdirkâr Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayhan İstanbullu'nun danışmanlığında ürettikleri 70 santim yüksekliğindeki prototipe "Awaxen" ismini verdi.

TEKNOFEST'te sabık sene ekincilik teknolojileri dalında elemeyi geçerek finale küsurat 45 darülfünun ekibi ortada arazi meydan gençlerin robotu, önce 3'e giremese de festivalde dikkat gördü.

Robot, Balıkesir Gençlik Merkezi'nde plastik malzemelerden açılan "yapay sera"da imtihan ediliyor. Testlerde, girmiş olduğu serayı haritalandırıp üstündeki alıcı sistemi sebebiyle tepeden aşağıya akıllıca tarama yaparak olgunlaşan ürünleri toplayan robot, domatesleri kasasına yerleştiriyor.

Haznesi takıldığında sulama ve ilaçlama da yapabilen ürünün geliştirilmesiyle boyutunun büyütülmesi, apayrı mamüllerin hasadına ergonomik bir duruma getirilmesi ve dizi üretime geçilmesi hedefleniyor.

"Yüksekliğini kendisi otonom biçimde ayarlıyor"

Takım kaptanı Fatma Feyza Akyol, AA muhabirine, bellik tescili kendilerine ilişik bulunan Awaxen'i seralarda göveri ve eser dercetmek şartıyla ürettiklerini söyledi.

Robotun düzentileme prensibini özetleyen Akyol, şu detayları paylaştı:

"Araç seraya giriyor, seranın haritasını çıkartıyor. Daha sonradan baş pozisyonuna gelmiş şekilde en fevk salkımlardan başlayarak alçak akıllıca fon el işi teknolojisi ile domatesleri tanımaya başlıyor. Robot kolu sebebiyle domatesleri kopararak hasat yapıyor. Robotumuz sabahtan akşama denli 1 dönüm serada kaydetme işlemini gerçekleştirecek. Yüksekliğini cereyan mekanizması sebebiyle kendisi otonom müşterek biçimde ayarlıyor."

Proje etabında icra ettikleri araştırmalarda, Türkiye'de hakeza müşterek robot üreten ad yahut şirkete rastlamadıklarını dile getiren Akyol, "Dünyada dü muadilimiz var. Bunlardan biriyle (robot üreten firmayla) musahabe imkanımız oldu. Amerika'da aşırı şişman seralarda çalışıyorlar. Ürünümüz civar örnek aşamasında. Biz bunu geliştirerek Türkiye'de ve dünyada satışını yapmayı planlıyoruz." dedi.

Akyol, hayattaki gayrı hasat robotu örneklerinde, seralara ray döşenerek ürünün robota layıkıyla tasarlandığını, Awaxen'in ise tekerli olması zımnında seraya layıkıyla tasarlanabileceğini söyledi.

Faruk hususi de otomobilin boyutlarını hâlâ büyüterek arsıulusal bölgede Türkiye'ye imdat sağlamayı hedeflediklerini tabir etti.

2 sene içre satılabilir müşterek verim biçimine gelebilir

Projenin danışmanı Prof. Dr. Ayhan İstanbullu, öğrencilerin ortaya çıkardığı robota Türkiye'de aşırı müşterek tomar gerekseme bulunduğunu belirtti.

Gençlerin hem iştahlı bununla beraber azimkâr bulunduğunu kaydeden İstanbullu, "TÜBİTAK'a başvurduk, dayanak noktası olunursa asıl ortamda çalışılabilecek makinenin yazılım kısımları geliştirilmeye bitmeme edilecek. Bu çabucak çalışmaya bitmeme edersek 2 sene içre satılabilir müşterek verim biçimine gelmesini beklenti ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Balıkesir Gençlik Merkezi Müdürü Ersin Güçlü ise üreten gençlerin erişmesi noktasında inovasyon atölyesi ve bilgi uygulayım bilimi kulübü kanalıyla olanaklar sunduklarını vurguladı.

Gençlik merkezleri kendisine gençlere işlev etmeye bitmeme edeceklerine yer veren Güçlü, şu biçimde konuştu:

"Gençlerimizin tüketen değil üreten müşterek evlat olması noktasında tabir ettiğimiz şeylerin yaşanılabilir olması hepimiz düşüncesince aşırı önemlidir. Bu açıdan gençlerimize dayanak noktası olmaya çalışıyoruz. İnşallah ilerleyici süreçte de gençlerimizin robotunun hâlâ da geliştirilerek bölgede kullanılabilir müşterek çözüm almasıyla alakalı çalışmalara bitmeme ediyorlar. Biz de bu açıdan görüşmelerimize bitmeme ediyoruz. İnşallah bu robot, ülkemizin ekonomisine de imdat sağlayacaktır."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler