USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' ekincilik olanağı sunan plan geliştirdi

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi öğrencileri, topraksız ekincilik teknolojisinde insanoğlu faktörünü de sınırlayacak dizge geliştirdi.

Üniversite öğrencileri 'topraksız ve insansız' ekincilik olanağı sunan plan geliştirdi
02-10-2021 12:39

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi öğrencileri, topraksız ekincilik teknolojisinde insanoğlu faktörünü de sınırlayacak manzume geliştirdi.

SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü öğrencileri "Yeni Nesil Akıllı Tarım Sistemi" ismini verdikleri manzume geliştirdi.

Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021 finalinde, "Genç Makers Takımı" kendisine toprak düzlük öğrencilerin emek harcaması "Tarım Teknolojileri" kategorisinde üçüncülüğü elde etti.

Genç Makers Takımı'nı kuran tarım fakültesi talebesi Muhammet Celalettin Özer, ekipman üyesi Sedat Demircialan ve müşavir Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, topraksız ekincilik uygulaması kapsamında çabuk ve maliyeti az istihsal bunun şeklinde çalışmalara başladı.

Topraksız ekincilik yöntemiyle planlanan sistemde, özişler ve robotik teknolojiler karışma edildi.

Az kaynakla nitelikli verim yetiştirilmesine İmkan sağlayıcı sistemin prototipinde, fon el işi ve bileşimli zeka sebebiyle bitkiyi en elleme koşulda ve faziletkâr verimde yetişiyor.

Bitkinin gelişimindeki verileri işleyip lazım müdahalelere imkân sağlayıcı sistem, verim düşüncesince akıllıca ortamı ve değerleri de hazırlayarak rekolteyi artırıyor.

Bitkinin gelişimi kamerayla izleme ediliyor

Doç. Dr. Ali Yavuz Şeflek, AA muhabirine, TEKNOFEST 2021'de SÜ'yü, tarım fakültesini ve bölümlerini en elleme halde anabolizma etmekten ötürü bahtiyar olduklarını söyledi.

Şeflek, geliştirdikleri sistemin acemi döl topraksız ekincilik sistemi bulunduğunu belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Sistem su içre bitkinin gerekseme duyduğu besin elementlerini ve suyun 'pH' seviyesini matlup kurda kendi kendine kendisine ayarlayan ortak düzenekten oluşuyor. Led sistemiyle bitkinin duyduğu erke ihtiyacını karşıladık. Sistemimizin üstüne yerleştirdiğimiz robot dizi da fon el işi teknikleriyle etkin ortak sistem. Bunu ortak şov kendisine tasarladık lakin ilerleyici süreçte bu alıcı sisteminin hasat işlemlerinde yada bitkilerin hastalıklarının belirleme edilmesi derece işlemlerde de kullanılmasını düşünüyoruz."

TEKNOFEST 2021'in finalinde toprak alarak üçüncülüğü elde ettiklerini anımsatan Şeflek, TEKNOFEST'te ekincilik dalında imal edilen elleme çalışmalarla karşılaştıklarını anlattı.

Her mevsimde ve koşulda istihsal hedefleniyor

Takım Kaptanı SÜ talebesi Muhammet Celalettin Özer ise projelerinin başka topraksız ekincilik sistemlerinden birtakım farklılıklar taşıdığını tabir etti.

Yeni döl ekincilik yöntemi peyda etmek istediklerini özetleyen Özer, "Sensörlerin birlikte bitkinin keyif halini aramak düşüncesince fon el işi tekniklerini kullandık. Görüntü işlemeyle de bitkinin orijin gelişimi, yaprakta ortak işlemeyen ortak başağrısı mevcut mı, bunları belirleme ediyoruz. Direkt sofraya koyulabilecek katıksız ilaçlanmamış ortak verim yetiştiriyoruz. Temiz ortak verim arz etmek düşüncesince robotik dizi birimi oluşturduk. İleride ekim, dikim ve hasat işlemlerinde de bu manzume kullanılabilecek." niteleyerek konuştu.

Özer, değme şartta besin üretebilmeyi amaçladıklarını belirterek, şunları söyledi:

"Depremin bulunduğu ortak bölgede, askeri ortak bölgede yahut toprağın müsait bulunmadığı alanlarda iklime ilişkin kalmaksızın verim yetiştirme fikriyle bu yola çıktık. Milli defans ne derece önemliyse toprağımız da biz düşüncesince o derece önemli. Ürünümüz ilerleyici etaplarda ortak konteynere uyarlanmış edilerek, kutuplarda yada çöllerde de körpe üretimin beklenen olabileceğini hedefliyoruz. mesela ortak çölde körpe marullar yetiştirebiliriz. Hem kullanıcıya körpe üründe ortak hal olmakta aynı zamanda diğerlerine göre hâlâ ehven ortak istihlak planı oluşturuyoruz."

Projelerinin TEKNOFEST'te baş döndürücü nazarıitibar gördüğünü paylaşan Özer, ilerleyici süreçlerde gerçekleştirmeyi planladıkları icraat düşüncesince hâlâ baş döndürücü ekipman arkadaşına gerekseme duyduklarını ve ilgilenenleri takıma beklediklerini laflarına ekledi. Üniversite öğrencileri topraksız ve insansız ekincilik olanağı sunan plan geliştirdi Üniversite öğrencileri topraksız ve insansız ekincilik olanağı sunan plan geliştirdi Üniversite öğrencileri topraksız ve insansız ekincilik olanağı sunan plan geliştirdi Üniversite öğrencileri topraksız ve insansız ekincilik olanağı sunan plan geliştirdi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Beşiktaş3554+6
5Başakşehir FK3452+7
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3449-3
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13MKE Ankaragücü3539-3
14Samsunspor3439-7
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler