USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Üniversite öğrencileri ödüllü akrep robotu dizi üretmeyi hedefliyor

'Kuyruklu robot THEMIS' ile TÜBİTAK ve TEKNOFEST 2021 yarışmalarında değişik birincilik elde fail darülfünun öğrencileri, hazırladıkları projeyi, uran sektörüne esas boyutlu halde üretmeyi hedefliyor.

Üniversite öğrencileri ödüllü akrep robotu dizi üretmeyi hedefliyor
07-10-2021 12:05

"Kuyruklu robot THEMIS" ile TÜBİTAK ve TEKNOFEST 2021 yarışmalarında değişik birincilik elde fail darülfünun öğrencileri, hazırladıkları projeyi, endüstri sektörüne esas boyutlu biçimde üretmeyi hedefliyor.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Makina Mühendisliği Bölümü öğrencileri Erhan Durucakoğlu, Gökhan Arslan, Berkay Uçar, Berkay Arslan ve Tolga Aşık'ın 1 yılda tamamladıkları robot projesi, TÜBİTAK'ın "Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmaları"nda 842 müracaat içinde "Makine İmalatı ve Otomotiv" kategorisinde birincilik elde etti.

DEÜ'lü öğrenciler, bire müşterek çalışmayla, İstanbul'da planlı Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivali TEKNOFEST 2021 finalinde de gene "Makine İmalatı ve Otomotiv" branşında müşterek numara olmayı başardı.

Sanayi müesseselerinde ağırlık transfer işlemlerini hudayinabit gerçekleştirmeyi amaçlayan robot THEMIS, pöçük sistemi ve balans mevzusundaki kabiliyetiyle dikkati çekiyor.

Erhan Durucakoğlu, AA muhabirine, plan danışmanlığını Prof. Dr. Zeki Kıral ve Prof. Dr. Binnur Gören Kıral'ın yürüttüğünü belirterek, TEKNOFEST 2021 finalinde ödülü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Prof. Dr. Aziz Sancar'ın elinden almanın menfaatlerini başkaca gururlandırdığını tabir etti.

Öğrencilik sürecinde stajlar ve fen geziler kararında ağırlık transfer işlemlerinin çoğunun insan-makine ortaklığında yapıldığını gözlemlediklerini aktaran Durucakoğlu, şunları kaydetti:

"Taşıma işlemlerini özerk müşterek biçimde insanoğlu müdahalesi olmaksızın gerçekleştirebilecek müşterek robot yapmayı amaçlayarak işe başladık. Yük transfer işlemlerinde geçer not makinelerin genel anlamda 3 yahut 4 tekerli yapıya erbap bulunduğunu gördük. Bu çatı yüzünden namüsait alanlara girip çıkmakta ve akım etmekte zorlanmalar yaşanabiliyor. Biz bu sıkıntıları ortadan kapatmak düşüncesince robotumuzu 2 tekerli müşterek yapıda tasarladık. Bağımsız ayak mekanizması yardımıyla robotumuz namüsait bölgelerde enerjik ve aceleci akım edebilmektedir. Robotumuz dü tekerli bulunduğu düşüncesince müşterek balans sorunu ortaya çıkıyor. Bu balans problemini doğadan ilham alınarak pöçük ile çözdük. Doğada pöçük kullanan nice efsanevi dengesini pöçük ile sağlamaktadır. Biz de robotumuza müşterek sayı pöçük mekanizması ilaveten dengesini sağladık. Bu anlamda projemiz tabiat taklidi örneğidir."

Robotun ön kısmında mevcut manipülatörle yükleri taşıdığına ayraç fail Durucakoğlu, balans problemlerinin pöçük ile çözülmesi acemi müşterek araştırı konusu olduğundan bu bölgede idman istediklerini dile getirdi.

"Gerçek boyutlusunu elde etmek istiyoruz"

Ülkeye ulama sağlayacak müşterek emek vermek yürüttükleri düşüncesince ayrı müşterek devlet yaşadıklarını özetleyen Durucakoğlu, "Ödülün arkası sıra teknokentte müşterek iştirak kurarak projeyi yükseltmek istiyoruz. Bu amaçla mukteza dayanak programlarına başvurmayı planladık. Kuyruklu robotumuzu sanayiye akla yatkın biçimde etkin esas boyutlu hallerini elde etmek istiyoruz. Daha sonradan da ortalık testlerine başlayarak projemizi ilerletmek istiyoruz." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler