USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ulaştırma dalında kamu kaynakları ilk önce demir hat yatırımları düşüncesince kullanılacak

2023-2025 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi'ne göre, eriştirme dalında demir güzergâh projeleri ile ikinci güzergâh yapımlarına evleviyet verilecek.

Ulaştırma dalında kamu kaynakları ilk önce demir hat yatırımları düşüncesince kullanılacak
14-09-2022 15:01
Ankara

Ulaştırma alanındaki kamu yatırımlarında doğacak 3 yılda Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir- Osmaneli, Halkalı-Kapıkule demir geçek projeleri ile ikinci geçek yapımlarına evleviyet sağlanacak.

AA muhabirinin 2023-2025 Dönemi Yatırım Programı Hazırlama Rehberi'nden meydana getirdiği derlemeye göre, sektörel yerine doğacak 3 yılda, kamu yatırım tahsislerinde kamu-özel teşrikimesai (KÖİ) modeliyle yürütülenler dahil, 11. Kalkınma Planı'nın rüçhan imalat endüstri sektörlerine ve bu sektörlere müteveccih beşeri ve fiziksel altyapıyı güçlendirecek AR-GE, dijitalleşme, insanoğlu kaynakları, lojistik, erke ve terbiye bilimi bilimi kadar ufki alanlar ile tarım, gezim ve defans endüstri sahalarına evleviyet verilecek.

Kamu yatırım teklifleri, yerler arası gelişmişlik farklarının azaltılmasına yardım sağlayacak biçimde hazırlanacak, bu amaçla yatırımların mekansal dağılımında, eski yıllardaki yatırım tahsisleri ve doğacak çağa bağlı lehçe politikalar dikkate alınacak.

Ege, Doğu Marmara, Batı Anadolu kadar "Düzey-2" yerler düşüncesince hazırlanmakta bulunan planlar, bölgedeki kâffesi kamu kasıntı ve müesseselerinin hazırlayacakları yatırım projelerinin planlanmasında asal alınacak. GAP, DAP, DOKAP ve KOP semt kalkınma idarelerinin yazık alanındaki vilayetler düşüncesince mücehhez hareket planları kapsamındaki yatırımlara evleviyet verilecek.

Hat kapasiteleri ve verimliliği artırılacak

Ulaştırma dalında demir geçek yatırımları önceliklendirilecek. Konya-Karaman-Niğde-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep, Ankara-Sivas, Ankara-Afyonkarahisar-İzmir, Bandırma-Bursa-Yenişehir- Osmaneli, Halkalı-Kapıkule projeleri ile ikinci geçek yapımlarına, sinyalizasyon ve elektriklendirme yatırımları rüçhan yerine yapılacak.

Öte yandan, ehemmiyetli ağırlık merkezlerine kavuşma hattı yapımı, geçek kapasitesi ve verimliliğini artıracak planlar ile raylı cümle araçlarının domestik üretimine evleviyet verilecek.

Denizcilikte evleviyet limanların tamamlanması

Filyos Limanı, Doğu Akdeniz Ana Konteyner Limanı ve Çandarlı Limanı'nın tamamlanmasına ortak numara derecede evleviyet sağlanacak.

Elverişli konumlarda Ro-Ro limanlarının yapımına müteveccih yatırımlara ehemmiyet verilecek, hem hususi bununla birlikte kamu limanlarındaki işlemleri, maliyetleri ve bürokratik süreçleri minimum düzeye indirmeye müteveccih yatırımlar ve planlar en önce değerlendirilecek.

Toplu taşımada raylı cümle yatırımları düşüncesince geçici sayısı şartı

Trafik akın darboğazlarının giderilmesini, dünya malı dümen sisteminin geliştirilmesini ve gidiş geliş akışının gerekseme mahsus işlev seviyesinde sürdürülmesini sağlayacak yatırımlar ile kişmiri yollarında gidiş geliş güvenliği yatırımlarına evleviyet verilecek.

Ayrıca, sayı farkı günce ciddi anahtar trafiği 1000 otomobilin üstünde bulunan güzergahlarda bitümlü hamam kokteyl şümul (BSK) projeleri en önce yaşama geçirilecek.

Toplu taşımada gidiş geliş yoğunluğu ve seyahat talebindeki gelişmeler dikkate alınarak en önce otobüs, metrobüs ve benzeşim sistemler yapılacak. Bunların ehliyetsiz kalmış bulunduğu güzergahlarda raylı cümle yolları değerlendirilecek. Ayrıca raylı sistemlerin, işletmeye açılması muhtemel sene düşüncesince şahika saat-tek taraf seyahat talebinin tramvay sistemleri düşüncesince minimum 7 bin yolcu/saat, ferah raylı sistemler düşüncesince minimum 10 bin yolcu/saat, yer altı treni sistemleri düşüncesince ise minimum 15 bin yolcu/saat düzeyinde gerçekleşeceği öngörülen koridorlarda planlanması şartı aranacak.

Otoyol yatırımlarında tamamlanma evresindeki otoban ve bağlanak yolu projeleri ile bulunan otoban sisteminin korunmasını ve çalışan kullanımını sağlayacak, üstyapı iyileştirme, gidiş geliş güvenliği, güreşçi köprüsü ve viyadüklerin onarımına müteveccih planlara ehemmiyet ve evleviyet sağlanacak.

Lojistik merkezlerin standartları yükseltilecek

Çukurova, Batı Karadeniz ve Marmara yerleri ilkin iktisap etmek neredeyse bulunan ve inşası bitmeme fail geri işlev merkezlerin standartları yükseltilecek, toy yapılacak ağırlık ve geri işlev merkezleri ağırlık talebinin faziletli bulunduğu demir geçek koridorlarında planlanacak.

Türkiye'nin lojistikte lehçe anlamda hâlâ çalışan olması yönünde, geri işlev maliyetleriyle muamelat müddet ve süreçlerinin azaltılmasını sağlayacak, iblağ türlerinin entegre ortak biçimde işletilmesini realizasyon edecek, toplu transport uygulamalarını geliştirecek, iblağ planlamasında nitelik ve güvenliği artıracak planlar ile Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı neticeleri dikkate alınarak geri işlev merkezlerin ve üslerin yapımına evleviyet verilecek.

Bilişim altyapıları düşüncesince kamu kaynakları en önce ansızın aşkın sahası ilgilendiren, millî ölçekte planlanan ve merkezi niteliğe sahip, kamu kuramlarının münferit enformatik altyapılarını merkezi yerine ikame etmeyi amaçlayan bilim ve haberleşme teknolojileri planlarına aktarılacak.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler