USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türkiye, dijitalleşmede koşar adımlarla ilerliyor

Arksigner Kurucu Ortağı Yasin Kahramaner, "Dijitalleşmenin müşterilere değinme edilen tarafında Türkiye, Avrupa'dan aşırı şimdi dobra birlikte konumda. Türkiye, dijitalleşmede koşar adımlarla gidiyor. Bunu çabucak yetke yapmıyor, firmalarımız da yapıyor." dedi.

Türkiye, dijitalleşmede koşar adımlarla ilerliyor
22-12-2022 11:08
İstanbul

Arksigner Kurucu Ortağı Yasin Kahramaner, dijitalleşmenin müşterilere değinme edilen tarafında Türkiye'nin Avrupa'dan aşırı henüz güzel müşterek konumda bulunduğunu belirterek, "Türkiye, dijitalleşmede koşar adımlarla gidiyor. Bunu çabucak sulta yapmıyor, firmalarımız da yapıyor." dedi.

Nice Medya kabilinden ArkSigner yardımıyla Sait Halim Paşa Yalısı'nda planlı "Dijital Kimlik Doğrulama, Düzenlemeler ve Uygulamalar" konferansı, kol temsilcilerini, uygulayım bilimi üreticilerini ve kanuncu organizatör kurumların temsilcilerini müşterek araya getirdi.

Etkinliğin açılışında mütekellim Nice Medya Satış ve Pazarlama Direktörü Karin Erkan, piyasanın gelişimleri doğrultusunda, kanuncu düzenlemelerle mecburi duruma mevrut sayısal etiket doğrulamanın bankalar düşüncesince mayıs ayında yaşama geçtiğini, toy müşterek kodifikasyon ile e-para, ifa sistemleri ve sayısal bankalara da mecburi duruma gelmesine müteveccih çalışmaların bitmeme ettiğini söyledi.

Arksigner Kurucu Ortağı hasret Kahramaner de müşterek süredir meri "Uzaktan Kimlik Doğrulama (Know Your Customer-KYC)" sisteminden elde edilmiş deneyim ve deneyimlerin "Şirket Tarafında Uzaktan Kimlik Doğrulama (Know Your Business-KYB)" sistemine aktarılmasının önemine dikkati çekti.

Bu birikimin aktarımını kolaylaştırmak düşüncesince bankaları, sayısal bankaları ve ifa sistemlerini müşterek araya getirdiklerini tamlayan Kahramaner, şöyleki bitmeme etti:

"Aslında bugün, 'KYB, KYC'nin devamı mı', 'işletme tarafında hukuksal bireyleri ne sayısal etiket teslim kapsamına alacağız', 'buradaki asayiş ögeleri neler', 'KYC'de başarıyı ne yakaladık' kabilinden mevzuları ele alacağız, bu mevzuları konuşacağız, değerlendireceğiz. ArkSigner olarak, kılıç sayısal asayiş firmasıyız. Uçtan pöç etiket tespiti, etiket teslim ve elektronik imza ürünlerimizle baş başa sektörde ehemmiyetli alıcıların destekçisiyiz. Özellikle elektronik imza tarafında müşterilerimize rastgele müşterek bağımlılığı yapılmaksızın sonuç kullanıcılarımıza emeksiz müşterek biçimde imza atmalarına imkân sağlıyoruz. Şu anda sektörde reis durumdayız."

"TC etiket kartımızı kullanarak vezneci yahut müşterek operatörün alıcısı olabiliyoruz"

Arksigner Kurucu Ortağı Yasin Kahramaner ise AA muhabirine icra ettiği açıklamada, alıcı edinirken kimi günah ve yükümlülükler bulunduğunu aktararak, "Hem MASAK yönünde sorumluluklarımız mevcut hem editör olduğumuz otoriteler yönünde sorumluluklarımız var. Kişinin ki bulunduğunu bilmemiz gerekiyor. Sahte müşterek ferdin gelmediğinden tehlikesiz olmamız gerekiyor. Yeni alıcı bizim düşüncesince önemli. Ama kılıç bu toy müşteriyi edinirken kimi tekniklerle ferdin kimliğini doğrulamamız gerekiyor." sanarak konuştu.

Eskiden zat cüzdanlarıyla meydana getirilen ve sahteciliğe sonuç aşama belirgin bulunan etiket belirleme ve etiket teslim namına bundan sonra sayısal kimliklerin, kısaca TC etiket kartı yahut pasaportun kullanıldığını aktaran Kahramaner, şunları kaydetti:

"Salgından geçmiş kılıç değme şeyi şubeye tedricen halletmek mecburiyetinde kalıyorduk. Şubeye gitmemiz gerekiyordu. Neden? Çünkü bizim orada doküman ibraz etmemiz, orada etiket belgesinin fiziksel adına arama edilmesi ve bizim orada özlük engellenmeyen irademizle bulunduğumuzun da ait insan kabilinden anlaşılması gerekiyordu. Ama bunlar elbette ki müşterek envestisman maliyeti. Her yerde şubelerin olması, ayrımsız sürede işlev ilişki bulunan insan düşüncesince de müşterek maliyet. Pandemi, bizlere 'mümkünse işini açıktan yap'ı mecburi kıldı. Bu anlamda da muhtelif otoritelerimiz ehemmiyetli adımlar attı. Kurumlar, açıktan da bundan sonra şahısların alıcı olabilecekleri süreçleri tanım etti ve bunun önünü açtılar. Şimdi kılıç bundan sonra taşınabilir telefonlarla özlük TC etiket kartımızı kullanarak bankaya yahut müşterek operatöre alıcı olabiliyoruz."

Kahramaner, normalde hakeza müşterek ticari alım satım kurulurken yıvışık imza ve ya onun namına sabık elektronik imzaya gerekseme duyulduğunu anlatım ederek, "Bu tensikat 'üçüncü müşterek seçenek olarak, sen mevzuata akıllıca adına açıktan alıcı edinimi gerçekleştir. Bana orada arama edebileceğim ait kayıtları oluştur. Bunlar benim düşüncesince imza namına geçer' diyor. Bu anlamda bu, esasen devrimsel müşterek yaklaşım oldu." dedi.

"Türkiye'nin uygulaması Avrupa ve Amerika'daki uygulamalara mucibince aşırı henüz güvenli"

Yasin Kahramaner, Türkiye'nin açıktan etiket teslim sistemine NST ile başlamasının "devrim niteliğinde" müşterek hamle bulunduğunu vurgulayarak, bu anlamda Türkiye'nin uygulamasının Avrupa ve Amerika'daki uygulamalara mucibince aşırı henüz emniyetli bulunduğunu söyledi.

Düzenlenen mevzuatla yeniden yine etiket tespiti ika maliyetinin de sona erdiğini aktaran Kahramaner, "Uzaktan etiket teslim sistemini bundan sonra ticari işletmeler de kendileri düşüncesince yapabilecek. Ticari işletmelerin de bundan sonra matematik açması yahut prosedür yapmasıyla ait mevzuatta müşterek tanım var. Şu anda elhak kılıç de hem bankalar hem de ifa kuruluşlarımız açısından bunu ne değerlendirebilirizi konuşuyoruz." ifadelerini kullandı.

Kahramaner, Türkiye'nin dijitalleşme mevzusundaki pozisyonuna bağlı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Biz bundan 2 hafta genişliğinde geçmiş Paris'teki müşterek fuara katıldık. Onlar değme şeyi kağıt tabanlı yapıyorlar ve dijitalleşmemişler. Yani rastgele müşterek yerde matematik açacaksınız, aylarca beklemeniz gerekebiliyor. Türkiye'de hakkıyla skalamız sıradan yüksek. Biz bunu aşırı fevk ölçüde yapmışız. Yani, Türkiye'de ağır müşterek özişler var, ağır müşterek dijitalleşme var. Oradaki dijitalleşme çoğu kez mahveden yanındaki sayısal dünya. Orada onlar bizlerden aşırı fazla ilerideler ama kurumsal dünyanın, müşterilere değinme fail yanındaki o dijitalleşmede ise Türkiye'nin aşırı fazla gerisinde. Türkiye dijitalleşmede koşar adımlarla gidiyor Bunu çabucak otoriteler yapmıyor, firmalarımız da yapıyor."

Mevzuatın neler getireceğini kol temsilcileri anlattı

"Dijital Kimlik Doğrulama, Düzenlemeler ve Uygulamalar" konferansı kapsamında meydana gelen "Mevzuat Neler Getiriyor?" ve "Müşterinizi Nasıl Tanırsınız?" başlıklı panellerde kol temsilcileri bilim ve deneyimlerini paylaştı.

"Mevzuat Neler Getiriyor?" başlıklı panelde, Garanti BBVA Dijital hususi Projeler Yöneticisi İzzet Hacıalioğlu, Dijital Bankacılık Güvenlik Birim Müdürü Mehmet Ali Özdoğan ve Arksigner Kurucu Ortağı Yasin Kahramaner, açıktan etiket teslim uygulamalarındaki deneyimlerini anlattı.

Öte yandan, UPT Genel Müdürü Hakan Özat, Türk Telekom Kanal Yönetim Sistemleri Müdürü Şahin Bilgin, Albaraka Türk Dijital Kanallar ve Ödeme Sistemleri Direktörü Yasemin Aydın, Halkbank Müşteri Hizmetleri Müdürü Şerif Genç ve Kuveyt Türk Dijital Bankacılık Pazarlama Müdürü Emre Memiş de etkinliğe konferansçı adına katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler