USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk uydu firması dünyada müşterek umde imza atmaya hazırlanıyor

Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması gibi kurulan ve herhangi müşterek birisi zat mevzusunun uzmanı müşterek ekipten oluşan Plan-S, Türkiye’nin geçmiş domestik takım uydu çalışmalarına başladı.

Türk uydu firması dünyada müşterek umde imza atmaya hazırlanıyor
25-12-2021 16:44
Ankara

Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, özlük istihsal ve imtihan altyapısına eş hususi birlikte uydu firması yerine temmuzda kurulduklarını, 2022'de SpaceX ile 3 imtihan uydusunun fırlatılmasına bağlı sözleşmeyi imzaladıklarını belirtti.

İlk uyduda özlük ast birimlerini imtihan edeceklerini, hâlâ sonradan fırlatılacak başka dü uyduda da değişik ast birimlerin testini amaçladıklarını bildiren Aslanhan, şöyleki bitmeme etti:

"İlk uyduda bilgisayarımız, pil hile sistemimiz, IoT (nesnelerin interneti) enformasyon birimlerimiz, ahir uydularda kameralarımız da olacak. Kartlarımızın birlikte kısmının tasarımlarını bitirdik, ihya testleri bitmeme ediyor. Nisana denli önce uydumuzu bitirmeyi planladık. Güneş panellerimizin üretimi düşüncesince TÜBİTAK MAM ile barışma yaptık. 2022'de kadrosu 100 ferdin üstünde çıkarmayı planlıyoruz. Asıl hedefimiz ise benzeyen gelecekte takım uyduları göndermek. Test uyduların gönderimi sonrası takım uydularımızın gönderimi düşüncesince de sözleşmeler imzalayacağız."

Zaman kısa, gaye büyük

Plan-S Üst Yöneticisi Tugay Güzel de dünyada en aceleci meydana getirilen uydunun birlikte şirketin kuruluşundan 2 sene sonradan ortaya çıktığına ayraç ederek, "Türkiye'nin en dobra kadrosunu ihdas kılmak derece birlikte misyonumuz vardı. Buna ulaştık. Falcon 9 roketiyle uydularımız uzaya taşınacak. 9 ayda uydu yapıp, önümüzdeki sene 3 parça imtihan uydusu fırlatacağız. Kuruluşundan 1 sene sonradan 3 uydu gönderebilen birlikte müşareket yok. Bir uydu gönderebilen fark yok, en hızlısı 2 senede uydu gönderebildi. Sözleşmelerimiz duyulunca dünyanın da merakını çektik." diyerek konuştu.

Fırlatılacak uydular düşüncesince çalışırken birlikte taraftan da Bilkent Cyberpark içre 9 bin metrekarelik kampüs planladıklarını özetleyen Güzel, Ocak 2022'de inşasına başlanacak yapının birlikte uydu test-üretim ve gök Ar-Ge merkezi yerine kullanılacağını tabir etti. Güzel, ilkgüz ayında binaya taşınmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Takım uydu konseptine bağlı de bilgiler verici Güzel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Karasal hizmetler düşüncesince geçer envestisman maliyetinin yüzdelik 10'u derece birlikte maliyete uydu ekibi kurarak, global tazammun yaratabilirsiniz. Elbette bunun düşüncesince takım uydu üretebilme yetkinliğine eş olmanız gerekiyor. Bizim çelimsiz vadedeki hedefimiz de bu. Takım uydularımızda ise kestirmece 200 uyduyla dü bekçi ortada haberleşmeyi sağlayabileceğiz. Takım uydu konsepti Türkiye düşüncesince de önce olacak. Dünyada bunu yapanlar mevcut fakat bu kesim envestisman maliyeti aşırı faziletli bulunan birlikte sektör. Bizler ise ümranlı elektronik sistemlerle bunu aşırı hâlâ maliyet çalışan yapıyoruz. Türkiye'den başlayıp ilk önce Orta Asya, Afrika, Orta Doğu'yu hedefleyerek birlikte IoT servis sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Kendi uydularımızı imal ederek servis sağlayıcısı iktisap geçirmek istiyoruz."

Farklı neticeler istihsal geçirmek düşüncesince alışılanın haricinde yöntemlere başvurduklarını kail Güzel, iş alımlarını da pozisyonlara uyarınca değişik oyunlar oynatarak yaptıklarını tabir etti. Güzel, dubara rollendirirken istihdam edecekleri kadro dostlarının hem birey zekalarına bununla beraber çalışacağı bölgeye uyarınca kabiliyetlerine bakarak onlarla tanışıklık fırsatı yakaladıklarını ve adaylarla ilgilendiren nice istimara yapabildiklerini belirtti.

NASA'dan transfer

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) vazifeli astrofizikçi Umut Yıldız da NASA'dan almış olduğu izinle Uzay Çözümleri Direktörü yerine Plan-S kadrosuna karışma oldu.

Yıldız, birlikte elektronik tesisat bulunan uydunun mühendis kadro kabilinden oluşturulacağını, kendisinin ise gök bilgisiyle kadroya dayanak vereceğini söyledi. Umut Yıldız, gök dalında hayattaki gereksinimler ve gelişimleri kadroya aktararak arsıulusal çapta analizör ortaya konulmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

Plan-S'in elektronik ve gök bilgisini birleştirerek yola çıktığını özetleyen Yıldız, bu durumun aşırı hâlâ çelimli iş planları yapabilmelerine de imkân sağlayacağını vurguladı.

Takım uydu konseptinin enformasyon ihtiyaçlarının karşılanmasında ehemmiyetli birlikte İmkan sunduğunu tamlayan Yıldız, faziletli uydu sayısı ve ümranlı teknolojilerle ortaya konulacak analizör ve bunlarla itimat sağlanmasıyla dünyada aşırı ehemmiyetli birlikte alışveriş potansiyeline ulaşılabileceğini söyledi. Yıldız, bu kapsamda halihazırda bu işi fail arsıulusal kuruluşların fark görev kabul etme zımnında gidebileceklerine ayraç etti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Dünya bu bölgede hâlâ yolun aşırı başlangıcında ve ehemmiyetli birlikte okazyon penceresi lakırtı konusu. Kısa müddette aceleci kere alarak evren pazarında ehemmiyetli birlikte pozisyona demek mümkün. Türkiye'nin gök vizyonuna koşut yerine özlük öz sermayesiyle uydu ve gök teknolojileri dair çalışmalarını sürdüren Plan-S çelimsiz vakitte ulaşımdan finansa, enerjiden meteorolojiye, havacılıktan tarıma denli nice tüketicilere görev verip evren pazarında lakırtı sahibi birlikte aktör biçimine gelecek."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler