USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk takımı, roket yarışmasında evren ikincisi olmanın gururunu yaşıyor

Türk Hava Kurumu Üniversitesi içerisinde havacılığa dil verici öğrenciler çeşidinden kurulan "Eurasia Space Systems" takımı, Brezilya'da 8 ülkeden 51 takımın katılmış olduğu "Latin American Space Challenge Roket ve Model Uydu Yarışması"nda ikinci oldu.

Türk takımı, roket yarışmasında evren ikincisi olmanın gururunu yaşıyor
16-11-2021 12:18
Ankara

Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi içerisinde havacılığa anahtar vermiş öğrencilerin kurduğu takım, hazırladıkları projeyle, 6-7 Kasım'da Brezilya'da devre içi planlı "Latin American Space Challenge Roket ve Model Uydu Yarışması"nda iri ortak başarıya imza atarak, Türkiye'ye ikincilik getirdi.

Öğrencilerin "Eurasia Space Systems" adını verdiği takım, 8 ülkeden 51 takımın katılmış olduğu yarışmadaki dü Türk kadrosundan bir tanesi oldu.

"The Future" ünlü plan evresindeki roketle 3 bin mt. sert mahrukat kategorisinde ikinciliği elde eden takım, haziran ayında Amerika'da düzenlenecek dünyanın en iri üniversiteler arası roket yarışmasında da kalburüstü olmayı hedefliyor.

Yaşadıkları gururu AA muhabirine özetleyen THK Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Eurasia Space Systems Takımı Danışmanı Prof. Dr. İlknur Tunç, elde ettikleri başarının hem menfaatlerini hem de Türkiye'yi onurlandırdığını belirtti.

Takımın plan oluşturmak, roket tasarımı, üretimi ayrımsız sürede da teknolojiye görev ika amacıyla kurulduğunu anlatım fail Tunç, şu detayları verdi:

"Tematik ortak üniversiteyiz, nedeniyle emek vermek alanlarımız, projelerimiz de genellikle defans sanayine müteveccih oluyor. Roket de onlardan ortak tanesi. Ülkemiz, nazik teknolojileri millileştirme hamlesi çabası içerisinde. Biz de bu çabaya dayanak noktası olmaya, öğrencilerimizi de bu halde izleyeceği yolu göstermeye çalışıyoruz. Hedefimiz önceki etapta grupça haziran ayında Amerika'da düzenlenecek bulunan dünyanın en iri üniversiteler arası roket yarışmasında gene ayrımsız başarıyı göstermek. Bunun düşüncesince darülfünun olarak, müşavir kendisine öğrencilerimizin yanındayız."

"Kaliteli raporun etkisiyle dereceye girdik"

Takım kaptanı Doğuş Yiğit de, evren çapında planlı nice yarışmaya katıldıklarını dile getirerek, üyelerin herhangi ortak birinin ayrımlı bölgelerde çalıştığını aktardı.

Rapor düzenleyicisinden fen elemana derece nice bölgede dostlarının bulunduğunu tamlayan Yiğit, şunları söyledi:

"Pandemi devrinde en iri emek vermek sıkıntımız açıktan emek vermek oldu. Bunu da kişi içimizde kurumsal ortak bina oluşturarak aştık. Kurumsal yapıda şu halde ortak proses işledik, herhangi ortak ekipman kişi kısmından mesul ve bazısı üniversitelere bazısı görevler verdik. Bu üniversiteler kişi işlerindeki görevleri namına getirmiştir ve en akıbet roketi birleştirdik. Roketimiz bizlere başarıyı getirdi. Aslında dereceyi beklemiyorduk zira müsabakada beklemediğimiz şeylerle karşılaştık. Ama hakkıyla dobra ortak yazanak yazdığımız düşüncesince yazdığımız birinci sınıf raporun etkisiyle dereceye girdik."

"Bu gidişat bizi aşırı motive etti"

Takımın strüktürel çözümleme sorumlusu Ayşenur Pektaş ise elde ettikleri derecenin takımın özveren ve mevzun çalışmasıyla ait olduğuna dikkati çekerek, "Yazılım üstünden yaptığımız projeyi faaliyete geçirmeyi düşünüyoruz. Bu tasarımın, apayrı bölgelerde kullanılmak az daha üretiminin gerçekleştirilmesi düşünülüyor. Zaten şu anda da istihsal aşamasındayız." ifadelerini kullandı.

Yarışmanın sonucunu genel ağ içre aktif yayında açıklandığını ve o an ekipman üyelerinin herhangi ortak birinin kişi evlerinde bulunduğunu özetleyen Pektaş, şu halde konuştu:

"Sonuç açıklanınca emniyetsiz bahtiyar olduk. Hepimiz birbirimize ulaşmaya çalıştık. Bu durumun ne bulunduğunun analizlerini yaptık. Bu sürecin bizlere aşırı faydası bulunduğunu da düşünüyorum. Bu gidişat bizi aşırı motive etti, bitmeme fail yarışmalara da hâlâ iştahlı halde çalışmalarımızı sürdürmemize etken oldu. Özellikle havacılık ve feza alanı, körpe arkadaşlarımız çeşidinden devletimizde TEKNOFEST az daha ehemmiyetli festivaller sebebiyle akıbet senelerde aşırı iri ortak candan karşılanıyor. Bu talebin derece derece artarak çoğalması aşırı ehemmiyetli ortak şey. Roket hesabına konuşursak mesela, onun atışını görmek, makul ortak irtifaya çıktığını görebilmek ortak mühendis adayının izinli olmaksızın ilkin ayırt etmesi, onun keyfine varması banko motive edici. Herkesin hakeza projelerde toprak kabul geçirmek düşüncesince çabasının olması güzel."

"Yetkili insanların desteklerini bekliyoruz"

Takımın aviyonik sistemler ve enformasyon sorumlusu Ömer Faruk Çelik de elde ettikleri başarının hem kendileri hem de Türkiye düşüncesince aşırı değerli olduğuna aksan yaptı.

Çok hâlâ ehemmiyetli gördükleri konkur ve planların bulunduğunu tamlayan Çelik, şunları kaydetti:

"Bizim düşüncesince hedefler tek devir bitmiyor, herhangi ortak devir hâlâ iyisini hedefliyoruz ve hazırlamaya çalışıyoruz. Bu da bizim düşüncesince aşırı iri ortak güdeleme deposu oldu. Önümüzdeki ödülleri kabul geçirmek düşüncesince hâlâ da dinamit idman hâlâ da özveren ortak halde çalışmaya sürdürmek istiyoruz. Amerika'daki konkur düşüncesince bu tasarımlarımızdan yola çıkarak istihsal sürecine başlamış bulunuyoruz. Üretim, erişim az daha mevzular yardıma ihtiyacımız olan, bizim aşırı çalıştığımız, iri başarılar teshir giymek istediğimiz konular. Çalışmalarımızın yanında başarıları elde edebilmek düşüncesince de salahiyetli insanların desteklerini herhangi ortak devir bekliyoruz. İnşallah başarılarımızın devamı gelecek."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler