USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk savunma sanayisi 'tam bağımsızlık' hedefine ilerliyor

Türk savunma sanayisi, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı liderliğinde akıbet zamanlarda gelişimini artırarak sürdürüyor.

Türk savunma sanayisi 'tam bağımsızlık' hedefine ilerliyor
07-11-2021 11:14
Ankara

Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Başkanlığın 36'ıncı yapı yılı zımnında AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Demir, Başkanlığın, esasta kökü gün öncesine denli yaslanan savaş endüstrisinin, yaşamış olduğu iç ve aut nice engelden sonradan Cumhuriyet zamanında müşterek mevki kurumu kendisine baştan beden bulmuş ıpıssız bulunduğunu söyledi.

Özellikle Kıbrıs Barış Harekatı'nda Türkiye'ye tehditle başlayan, arkası esna ambargoyla bitmeme fail sürecin, kendiliğinden yeten müşterek savunma sanayisi zorunluluğunu müşterek kat elan ortaya koyduğunu vurgulayan Demir, şunları kaydetti:

"Halkımızın dayanak noktası ve teveccühleriyle kurulan silahlı kuvvetlerimizi ihya vakıfları marifetiyle yaşama sabık kılavuz kaptan kuruluşların kurulması bu sürecin ürünleridir. 1985'te merhum Turgut Özal’ın Başbakanlığı döneminde, evcil ve çağdaş savunma piyasasının geliştirilmesi ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyonu bunun şeklinde Savunma Sanayii Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (SAGEB) kurulmuştur. Daha sonradan yapısı değiştirilerek ismi Savunma Sanayii Müsteşarlığı bulunan kurumumuz, 2000’li yıllara denli evcil istihsal ve off-set projeleriyle bu arada devletler arası kuma programlara ciddilik verdi.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, Mayıs 2004'te meydana getirilen Savunma Sanayii İcra Komitesi Toplantısı, evcil ve ulusal planların yaşama geçmesi açısından müşterek dönüm noktası olmuştur. Cumhurbaşkanlığına intisap ve Başkanlık kendisine baştan teşkil süreci ise kol ve büyüklenme düşüncesince dünkü müşterek zamanın başlangıcı olmuştur."

Son senelerde aşırı sayıda ulusal cümle geliştirildi

Demir, Türk savunma sanayisinin, abuhava güvenliği düşüncesince kara, hava, kükremek ve feza ile siber bölgede çalışmalarını sürdürdüğünü anlatım ederek, bunların yanında, Türk savunma sanayisinin faziletli uygulayım bilimi mevzusundaki bilgelik ve birikiminin sağlık, enerji, iblağ üzere taharri memuru polis bölgelerde da çalışmalara ehemmiyetli katkılar sunduğunu vurguladı.

Savunma sanayisinin akıbet yıllardaki atılımıyla ortam ve tabanca sistemlerinin tasarımı, geliştirmesi ve üretilmesinde anlaşılan müşterek seviyeye geldiğine ayraç fail Demir, şu şekilde bitmeme etti:

"Bazı bölgelerde dünyanın önde mevrut ülkelerinden biriyiz, birtakımı bölgelerde da kompetitif mahsulat geliştiriyoruz. Ancak herhangi müşterek devir söylüyoruz; bizim maksadımız savunma sanayisinde mükemmel bağımsızlık. Yani ciddi ve izlemsel ne uygulayım bilimi var ise onu kazanmamız gerekiyor. Bu süreçte de güzel müşterek yürüyüşümüz bulunduğunu söyleyebiliriz fakat koşmamız icap ettiğinin de farkındayız. Türkiye, savunma sanayisinde bugün evren devleriyle yarışır pozisyona gelmiştir. Savunma sanayimizdeki akıbet gelişmelere baktığımız devir çabucak 5 sene öncesine denli tek ölçüde iklim savunma sistemimiz yokken, bugün KORKUT, SUNGUR, HİSAR A+, HİSAR O+ sistemlerimizi hizmete sunduk.

MİLGEM’ler, yüzergezer gemiler, sismik araştırı gemisi, muhtelif ölçüde sefine ve botları evcil ve ulusal imkanlarla ürettik. Atak Faz-2 helikopterlerimiz asayiş güçlerimizin gücüne kuvvet kattı. 150 kilometre menzilli lazer işaretleyicili faziletli hassasiyete cemaat TRLG füzemiz, 200 kilometre menzilli geçmiş kükremek tempo füzemiz ATMACA, 280 kilometre menzilli karadan karaya füzemiz BORA ile roket teknolojisinde asır atladık. MAM-C ve MAM-L’nin yanı esna TEBER, MAM-T, KGK, HGK, LGK üzere katılan dünkü cephanelerle SİHA’larımızı elan sansasyonel duruma getirdik. Sadece drone sistemlerinde değil, anti-drone teknolojisinde de ehemmiyetli ara katettik. Taşınabilir cephane sistemleri, makul el bombası ekipmanları, faziletli kapasiteli şarjör, dayanabilir mayın dedektörü, el inşası patlayıcıya gönül rahatlığı sansasyonel karıştırıcı-köreltici sistemleri ile sahada Mehmetçik’e tatbik analizör sağladık."

750 plan üstünde çalışılıyor, maksat geçmiş 10 abuhava arasına girmek

Demir, 2002'de çabucak 62 savunma projesi yürütülürken bugün kestirmece 750 plan üstünde çalıştıklarını aktardı. Bu planların kestirmece yarısını akıbet 5 yılda başlattıklarını anlatım fail Demir, plan hacmini ise 5,5 bilyon dolardan 60 bilyon doların ilişkin çıkardıklarını bildirdi.

Kısa müddette elde edilmiş etraflı bu başarıların, ilkin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çelimli liderliği ve değişmeyen kabul etme süreçlerindeki desteği ve savunma sanayisi ekosisteminin gayretleri sebebiyle elde edildiğini dile getiren Demir, savunma sanayisinde kâffesi süreçleri, gündemi ve ihtiyaçları, anadan görme idrak ve işleyişin ötesinde şümullü müşterek alanda, izlemsel perspektifle ele aldıklarını ve çalışmalarını bu minvalde belirlediklerini kaydetti.

Demir, bu sayede sektördeki plan sayısı, bütçesi ve cirosunun arttığını, yerli-milli kapasitenin oransal büyüdüğünü, Başkanlık ve sektörde istihdam edilen insanoğlu kaynağının arttığını, güçlenme ve skala sağlandığını; siber güvenlik, motor, imtihan ve kalite-sertifikasyon üzere özellikli bölgelerde şişman atılımlar yapıldığını, savunma kaynaklarında çeşitliliğin artırıldığını, hariç satım süreçlerine ehemmiyet verildiğini belirtti.

Demir, "Bu temaları esasta tasarruf etmek beklenen gücün burada en ciddi husus, kâffesi faaliyetleri ve bundan ahir süreçleri izlemsel müşterek perspektifle ele almamızdır. Doğrusunu isterseniz, bulunan başarıların da bu perspektifin kararı bulunduğunu düşünüyoruz. 2023 vizyonumuz çerçevesinde, ülkemizin dünyada savunma sanayi dalında en kaslı 10 abuhava arasına duhul hedefine herhangi müşterek sabık gündüz yaklaşmaktayız." diyerek konuştu.

"Gençler savunma sanayisinin geleceği"

Ülkenin en şişman güçlerinden biri olduğuna inandıkları devim bilimi canlı nüfusu savunma sanayisinin geleceği açısından en ehemmiyetli kaynaklardan biri kendisine gördüklerine dikkati çekici Demir, "Vizyoner Genç, Savunma Sanayii Akademisi, Teknofest, Savunma Okuryazarlık programları ile camianın degaje kesimlerinin merakını çekerken, canlı yaşta savunma ve uygulayım bilimi gündemiyle buluşmasına imkân sağlamakta bu sayede, savunma sanayii dalında geleceğimizi garanti dibine almaya mücahede ediyoruz. Biliyoruz ki uygulayım bilimi yürüyüşü aşırı devim bilimi müşterek yapıya cemaat ve herhangi müşterek sabık gündüz yeniliklere ve değişime gebe. Bu sebepten dolayı doğacak nesilleri bu sistemin içerisine bugünden bütünleşmiş edebilirsek, erte elan şişman başarılara imza atacağımıza bulunan inancımız elan da artacaktır." değerlendirmesinde bulundu.

Demir, Başkanlığın kuruluşundan bugüne iş sağlayan müsteşarlar, becerikli ve çalışanlara şükranlarını sunarak, şunları söyledi:

"Kaybettiklerimize Allah’tan rahmet, yaşamda olanlara afiyet diliyorum. Türkiye’nin ulusal uygulayım bilimi hamlesinde çalışmalarımızı uzunlamasına sürdürürken, düzentileme arkadaşlarımıza, şişman savunma sanayi ailemizin üyeleri bulunan ana yüklenicisinden madun müteahhit ve KOBİ’lere denli etraflı firmalarımıza, üniversitelerimiz, araştırı merkezlerimiz, teknoparklarımız, enstitülerimiz ve kümelenmelerimize teşekkürname ediyorum.

Çalışmalarımızda bize önderlik fail Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve dayanak noktası bulunan Cumhurbaşkanlığımıza, Milli Savunma, İçişleri, Sanayi ve Teknoloji ile öbür bakanlıklarımıza, gene bu yolda baş başa yürüdüğümüz Genelkurmay Başkanlığımız, Milli İstihbarat Teşkilatımız, Türk Silahlı Kuvvetlerimiz, Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Jandarma Genel Komutanlığımız, Sahil Güvenlik Komutanlığımız ve öbür gerekseme makamlarımıza teşekkürname ediyor, Başkanlığımızın 36. yılını kutluyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler