USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilim insanları kayısıdan roket yakıtı üretti

İnönü Üniversitesi'nde bilim insanları kayısıdan roket yakıtı üretmeyi başardı. Proje yaşama geçirildiğinde 1 teklik kayısı atığından 200 dolarlık roket yakıtı üretilecek.

Türk bilim insanları kayısıdan roket yakıtı üretti
17-11-2021 13:08

Kayısının başkenti Malatya'da kayısı ile ilişik meydana getirilen çalışmalara ortak yenisi elan eklendi. Kentin ekonomisine yardımı efdal bulunan kayısı sofralarda çeşitliği ile ağızları tatlandırırken, akıbet devirde endüstri sektöründe de ehemmiyetli incelmemiş maddeler ortada toprak alıyor. Malatyalı bilim insanları, kayısının yapısını inceleyerek incelmemiş maddesi kayısı bulunan roket yakıtı üretmeyi başardı. Projede Malatya İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Araştırma Görevlisi Murat Toptaş, Kimya Mühendisliği Bölümü Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut ve Tekniker Tamer Bakır toprak aldı.

Malatya'nın en iri hesaplı dirimsel kaynağının kayısı bulunduğunu anlatım fail Yüksek Kimya Mühendisi Yeliz Akbulut, kayısıyı ek kıymeti efdal ortak ürüne tahvil fikrinden yola çıktıklarını söyledi.

Türkiye'nin evren ekonomisi içinde de ehemmiyetli ortak tecim merkezi bulunduğunu kaydeden Akbulut, “Kayısı üretimi 780-790 bin tonu bulan ortak meyve. 790 bin titrem üretimi bulunan malzemenin aşırı ortak tomar oranda atığı meydana geliyor. Çalıştığım özellik açısından atık, arka dönüşümlü atığın değerlendirilmesi evren düşüncesince aşırı önemli. Bu nedenden dolayı de kayısının atığıyla ne yapabiliriz, bunu kesinlikle elan ek kıymeti efdal ortak ürüne dönüştürebiliriz diyerek düşündük. Biraz yapısını inceledik ve kayısının yapısında efdal oranda diyabet hastalığı ve benzer malzemeler barındırdığını saptadık. Bunun roket yakıtlarıyla ilişkisini değerlendirdik. Neden kılıç bunu değerlendirmiyoruz, sebep bunu yapım yazar esas ortak ürüne dönüştürmüyoruz diyerek düşündük ve çalıştık. Bir atığı değerlendirmiş olduk. Kuvvetli ortak oksitleyici kullandık” dedi.

“Atık kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl ortak roket yakıtı elde etmeyi başardık”


Kayısının nice bölgede kullanıldığını ve kendilerinin de nötr kayısıdan kilogramı 200 dolar bulunan roket yakıtı elde etmeyi başardıklarını vurgulayan Araştırma Görevlisi Murat Toptaş ise, kayısı çekirdeğinin derman sanayisinde kullanıldığı nice ürünün de bulunan bulunduğunu dile getirdi. Kendi alanları bulunan otomobil ve kimya mühendisliği ile kayısıyı birleştirip ayrımlı neler yapılabileceğini araştırdıklarını tamlayan Toptaş, “Neticede kayısı tazammun etmiş bulunduğu birtakımı malzemelerle aşırı nitelikli ortak roket yakıtı olabileceğini gösterdi bize. Çalışmalarımızda kayısıyı enine boyuna doğurgan ortak halde kullanabileceğimiz ortak roket yakıtı imar etmek düşüncesince kullandık. İçerisine birtakımı hızlandırıcı malzememeler ekledik. Neticede kilogramı biraz teklik bulunan atılan kayısıdan kilogramı 200 dolara vasıl ortak roket yakıtı elde etmeyi başardık. Elde ettiğimiz roket yakıtını sıkıştırarak ortak roket motoru biçimine getirdik. Bundan ahir etapta bu roket motorumuza akla yatkın ortak nozül taammüden motorun tasarımını bitirmeyi düşünüyoruz” biçiminde konuştu.

Ürettikleri roket yakıtının 6 ay içinde ticari duruma getirileceğini anlatım fail Toptaş, “Roket motoru bittiğinde arsıulusal roket sertifikalandırma müesseselerinin bulunduğu Kanada ve ABD Birleşik Devletleri'ne kayısıdan üretmiş olduğumuz roket yakıtını göndererek, arsıulusal havacılık sertifikası alacağız. Bu roket yakıtlarının tepi değerleri belirlenecek, sınıflandırılacak, elan sonradan ürettiğimiz yakıt sivil polis polis ve askeri roket çalışmalarında kullanılacak. Bunların sınav ve kabul süreci 90 çağ derece sürüyor. Ama bizim nozül tasarımımız 90 çağ de o sürecektir. Büyük ihtimalle 6 ay içinde bu ticari ortak duruma mevrut olacak” diyerek konuştu.
Roket yakıtlarının taşınmazlar dışından ithal edildiğini vurgulayan Toptaş, “Özellikle sivil polis polis uygulamalarda geçer roket yakıtları taşınmazlar dışından ithal ediliyor. Askeri açıdan imal edilen roket yakıtları know how iri bölümü da taşınmazlar dışından alınıyor. Bu cins ortak ürünü, meyveyi roket yakıtı biçimine iletmek ve bunu ülkemizin kullanımına arz etmek dobra ve ehemmiyetli ortak çalışmaydı. Bunu başardık, İnönü Üniversitesi Makina ve Kimya Bölümleri namına gururluyuz” dedi.

“1 müfret nötr kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük”

Toptaş, “Bu ülkemize döviz getirecek. Roket yakıtlarının kilogramı 200 dolar ve kılıç askeri uygulamalarda, sivil polis polis uygulamalarda roketleri çoğunlukla kullanmaya başladık. Birçok savaş cephanesi dakika roketlerle hedefine atıf ediliyor. Sivil uygulamalarda uçakların fırlatma koltukları olsun yahut TEKNOFEST'e yüzlerce roket atılıyor. Öğrenciler roket yarışmaları yapıyor. Yaptıkları roketleri sergiliyorlar. Ancak bu roketlerin motoruna bakarsanız topu topu taşınmazlar dışından ithal motorlar. Şimdi yapmış olduğumuz bu çalışmalarla bunların da millileştirilmesi sağlanmış olacak. 1 müfret kayısıyı 200 dolarlık roket yakıtına dönüştürdük dersek akla yatkın olur” ifadelerini kullandı.

Hatice Yetmen - Erdal Akbuğa
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler