USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik kullanıcılarını silisyum tabanlı domestik elastik devir hücresi üretti

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Fen Fakültesinden bilgelik insanları, uydulara, iklim ve feza araçlarına, askeri taşıtlara erke sağlayıcı devir hücrelerinin üretiminde galyum sıçanotu adına silisyum kullanarak maliyeti düşürüp yerlileştirmeye yardım sağladı.

Türk bilgelik kullanıcılarını silisyum tabanlı domestik elastik devir hücresi üretti
08-10-2021 13:34

Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Fen Fakültesinden bilgelik insanları, uydulara, iklim ve feza araçlarına, askeri taşıtlara erke sağlayıcı çağ hücrelerinin üretiminde galyum sıçanotu adına silisyum kullanarak maliyeti düşürüp yerlileştirmeye ulama sağladı.

Öğretim üyeleri Doç. Dr. Mustafa Kulakcı ve Prof. Dr. Uğur Serincan, TÜBİTAK 1003 Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 2018'de "Silisyum Alttaş Kullanarak Yüksek Verimli Esnek İnce Film Galyum Arsenik Güneş Hücrelerinin Büyütülmesi, Fabrikasyonu ve Karakterizasyonu" başlıklı plan düşüncesince dayanak aldı.

Yaklaşık 3 salname emek vermek sonunda, normalde galyum sıçanotu alttaş (taban malzeme) üstünde imal edilen III-V grubu elastiki terbiyeli film çağ hücrelerini silisyum alttaşlar üstünden geliştiren Türk bilgelik insanları, ESTÜ Nanoboyut Araştırma Laboratuvarı'nda yerel tasarladıkları projeyle Milli Uzay Programı'na ulama sunmayı hedefliyor.

Patent de düzlük Kulakcı ve Serincan, çalışmayla Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu, Uluslararası Buluşçular Birliği Federasyonu (IFIA), Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı (WIPO), Avrupa Patent Ofisi (EPO) ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfının destekleriyle sabık ay İstanbul'da meydana gelen 6. İstanbul Uluslararası Buluş Fuarı ISIF'21'de de giranbaha madalyanın sahibi oldu.

Projenin yürütücüsü Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Kulakcı, AA muhabirine, uydularda, iklim ve feza araçlarında, askeri taşıtlarda fiyatlı bulunmasına karşın galyum sıçanotu tabanlı III-V grubu elastiki çağ hücrelerinin kullanıldığını söyledi.

Kulakcı, Prof. Dr. Serincan ile oluşturdukları projeye müteallik şu detayları verdi:

"Esnek çağ hücresi üretiminde fiyatlı galyum sıçanotu adına aşırı ehven ve alttaş teknolojisi aşırı elan mütekâmil silisyumu kullandık. Galyum arsenik, silisyumla karşılaştırdığınızda aşırı fiyatlı ortak malzeme. Proje kapsamında silisyum üstünden kaldırarak ürettiğimiz elastiki terbiyeli çağ hücreleri, galyum sıçanotu tabandan kaldırdığımızla az elan birbiriyle karşılaştırılabilir ölçüde başarım gösterdi. Gerçekleştirdiğimiz çalışmalarla III-V grubu fotovoltaik teknolojileri dalında iri kadran istihsal düşüncesince maliyet çalışan acemi ortak kulvar açtığımıza inanıyoruz. Galyum sıçanotu tabanlı terbiyeli film elastiki hücreler gelecekte aşırı ehemmiyetli ortak uygulayım bilimi olacak. Hücre teknolojisine müteallik adına III-V grubu çağ hücresinin istihsal maliyetinin tahminî yüzdelik 85-90'ı alttaştan geliyor."

"Hem geniş bununla müşterek esnek, gato nerede ise açılıp katlanabiliyor"

Kulakcı, yeryüzündeki çağ hücresi uygulamalarında galyum sıçanotu (GaAs) tabanlıların aşırı fiyatlı olduğunu, dünya uygulamalarında aşırı iri miktarda elan az değerli silisyum hücrelerin kullanıldığını bildirdi.

Projelerinde uydu, uzay, havacılık ve askeri uygulayım bilimi sistemlerinde kullanılmak nerede ise galyum sıçanotu elastiki terbiyeli film çağ hücresini ehven değerli silisyum üstünden ürettiklerini özetleyen Kulakcı, şu şekilde bitmeme etti:

"İki alttaş arasındaki maliyet büyüklüğe mucibince değişmekle baş başa 10 kattan yüzlerce kata derece çıkabiliyor. Galyum deposu aşırı sınırlıdır. Fotovoltaik (güneş panelleri ve hücreleriyle yalıtım üretme) sektörü, optoelektronik (ışık enerjisi ile yalıtım enerjisinin birbirine dönüşümünü inceleyici bilgelik dalı) endüstrisi ve uz iletişim endüstrisi sınırlanmış galyum sıçanotu kaynağını öldürmek zorundadır. O da tutarları artırıyor. Bu sonuçsuz döngüye hal anmak düşüncesince nispeten eleştiri bulunan bu göze teknolojisini aşırı elan ehven bulunan silisyum üstünden ürettik. Pahalı ortak teknolojiyi elan ucuza üretmenin alternatifini açmış olduk.

III-V grubu elastiki terbiyeli film hücreler, alttaş tabanlı konvansiyonel hücrelere mucibince aşırı elan fonksiyoneldirler. Hem geniş bununla müşterek esnek, gato nerede ise açılıp katlanabiliyor. Sıcaklık ve ışınım toleransı terbiyeli olmasından çevre alttaş tabanlı muadillerine mucibince aşırı elan fazla. Verimliliği de aşırı fazla. Normalde galyum sıçanotu alttaşlar üstünden imal edilen bu elastiki terbiyeli film hücrelerin üretimini silisyum üstünden önceki kat gerçekleştirdik. Türkiye'deki patentleme süreci tamamlandı. Yurt dışı patentini de kabul etmek üzereyiz."

Kulakcı, projeyi ortak hamle elan ati çalmak düşüncesince ıslah süreçlerinin bitmeme ettiğini aktardı.

"Bunlar eleştiri teknolojiler"

Çalışmada arazi düzlük Prof. Dr. Uğur Serincan ise Milli Uzay Programı'nın Türk bilgelik kullanıcılarını düşüncesince önemine değinerek, projeleriyle bu çalışmalara dayanak verebileceklerini belirtti.

Enerjinin dünyanın en ehemmiyetli değerlerinden olduğuna ayraç fail Serincan, şunları kaydetti:

"Galyum sıçanotu tabanlı III-V grubu elastiki terbiyeli film hücreleri üretebilmek ve ortak yandan da maliyeti dökmek aşırı önemli. Bunlar eleştiri teknolojiler zira hem çırçıplak bununla müşterek askeri uygulamaları bulunuyor. Maliyetini azaltıp imal edilen miktarı artırdığınızda çırçıplak alandaki uygulamaları da genişleyebiliyor. III-V grubu elastiki terbiyeli film çağ hücreleri, faziletkâr maliyeti ve sınırlanmış üretimleri dolayısıyla uydu, havacılık yada askeri bölgelerde kullanılıyor. Biz bu hücrelerin hem ehven hem elan iri ölçekte üretiminin bununla müşterek yerel olmasının alternatifini açtık. Maliyeti dun çekerek, bulunan silisyum teknolojileriyle tümleştirmek aşırı önemliydi. Bu eleştiri yeri projemizle yakaladık. Projenin devamında ayrımlı ortak çalışmamız elan var. Silisyum üstünden geliştirdiğimiz bu hızla gelişen teknolojinin verimini elan da çoğaltmak istiyoruz. Ülkemiz düşüncesince aşırı iri ortak üstünlük oldu."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler