USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Türk bilgelik insanlarından yerel ve ulusal nanoteknolojik malzemeler düşüncesince kuvvet birliği

TÜBİTAK yardımıyla kurulan Bilkent UNAM liderliğinde 20 ortağın arazi almış olduğu A1 platformu, "milli uçak", "yüksek kalitede ekranlar" üzere diyar düşüncesince nazik ciddiyete ehil 60 değişik nanoteknoloji tabanlı malzemenin geliştirilmesi düşüncesince göreve başladı

Türk bilgelik insanlarından yerel ve ulusal nanoteknolojik malzemeler düşüncesince kuvvet birliği
08-12-2021 13:22
Ankara

Bilkent Üniversitesi Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi (UNAM) Direktörü Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, Bilkent UNAM liderliğinde, TÜBİTAK kabilinden ciddi faziletkâr teknolojilerin kazandırılması amacıyla desteklenen TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı kapsamında, 60 milyon liranın üstüne hissedar kaynak ile emek vermek yürüttüklerini tabir etti.

Bu fonu kullanarak, iklim düşüncesince ciddi teknolojiler pekitmek amacıyla Bilkent Üniversitesi UNAM liderliğinde, Türkiye'nin en ehemmiyetli başı çeken endüstri kuruluşları bulunan TUSAŞ, Vestel ve Şişecam ile Bilkent, Eskişehir Teknik, Abdullah Gül (AGÜ) ve TOBB ETÜ üniversiteleri ile iri hissedar ekip bulunan A1-Platformu'nu kurduklarını özetleyen Demir, takımda başkaca Ar-Ge eşkin şirketleri ile 20'ye andıran hissedar kurumla eş çalıştıklarını belirtti.

Ekiplerinin, "nanomalzemeler", "şeffaflar", "yapısallar", "aviyonik ekranlar" ve "ileri cıncık teknolojileri" peyda etmek neredeyse birbirini besleyici 5 dalda icraat yürüttüğünü aktaran Demir, "Bu programın tetiklediği nihai, taraf ve boşluk peyda etmek neredeyse 60'ın üstüne ürünün teknolojisi geliştirilecek. Buradan muhtemel ülkemize ilişik kıymeti iyice faziletkâr materyal teknolojilerini sağlamak. Bunun değişik buluş belgesi uygulamaları olacak ve nedeniyle buluş belgesi portföyü ile bu arada ülkemize özlük dallarında başı çeken bulunan bu şirketlerimize ciddi teknolojileri kazandırmış olacağız." dedi.

Demir, "Dört sene zarfında A1 ekibi paydaşlarıyla TÜBİTAK 1004-Mükemmeliyet Merkezi Destek Programı'nda kazandırılan aşırı sayıda uygulayım bilimi ilkin defans sanayi, dayanabilen istihlak ürünleri, elektronik, cıncık peyda etmek neredeyse muhtelif sektörlerde ilişik kıymetli faziletkâr uygulayım bilimi ürünleri kendisine dirilik bulurken iklim ekonomisine aracısız ulama yaratacak." bilgisini verdi.

Hilmi Volkan Demir, platformun, iklim ekonomisine milyarlarca dolar ulama vermesinin beklendiğini tabir etti.

Kokpitler içindeki mekanik bileşenlerden transparan malzemelere

Milli uçakta da kullanılacak, kokpiti muhasır asetat bina kanopilerin üstüne evcil ve ulusal özellikler vermek düşüncesince geliştirileceğini tamlayan Demir, "yapısallar" ismini verdikleri hususi nanokompozit materyal grubunda ise kokpitler içindeki değişik mekanik bileşenlere müteveccih emek vermek yürütüldüğünü, bunun düşüncesince TUSAŞ ve UNAM'ın andıran teşrikimesai zarfında çalıştığını bildirdi.

Nanokristallerin evcil ve ulusal üretimi geliştirildi

Prof. Dr. Demir, iletişim, navigasyon, ansızın hissedar tomar sistemin görüntülenmesi ve yönetimi ve ferdî işlevleri yapmak düşüncesince uçaklara takılan yüzlerce meslek anlamına gelebilecek "aviyonik" ekranların, gene kokpitler düşüncesince ciddi bulunduğunu dile getirerek, şu detayları verdi:

"Bu sonuç teknolojik noktaya giderken kez üstüne ıvır zıvır boyut ekran, televizyon, dijital belirtke paneli, otomobil paneli neredeyse değişik çıktılarıyla ve en böylelikle da aviyonik uygulamaya ahenkli bulunan nanokristal nitelik teknolojisinin hususi görüntülük teknolojilerini pekitmek neredeyse çalışıyoruz. Ekranların içine nitelik standardını arttırmak düşüncesince nitelik trafo kendisine nanokristaller yerleştiriyoruz. Normalde bu nanokristaller, taşınmazlar dışından satın alınıyor. Platform kendisine görüntülük teknolojileri ile ahenkli bulunan nanokristalleri geliştiriyoruz. Bu altyapıdan yaptığımız filmleri hissedar monitör ekranının arkasına yerleştirdiğimizde seyircilere aşırı henüz aktif elvan sunabiliyoruz."

Yüksek teknolojili ekranlar düşüncesince geliştirdikleri yarıiletken nanokristallerin AGÜ ve UNAM iş donanmasında ticari sürece ulaştığına ayraç fail Demir, "Şu an bu teknolojiyi, iri ölçekli kendisine üretebiliyoruz. Bir litre arasında 50 gr. nanokristal nitelik trafo elde ediyoruz. Bu kestirmece 50 televizyonda nitelik trafo kendisine kullanabiliyor. Böylece kuantum materyal teknolojileriyle hem görüntülük uygulamaları düşüncesince hem gayrı dayanabilen istihlak icraat düşüncesince girdi sunabiliyoruz." diyerek konuştu.

"Aviyonik" görüntülük teknolojisinin sanayiye çevrilmiş uygulaması düşüncesince AGÜ'de Doç. Dr. Evren Mutlugün ile, Nanome isminde eşkin firmanın kurulduğunu aktaran Demir, bu mevzuda Vestel ile de andıran iş birlikleri kurduklarını anlattı.

Demir, platformda görüntülük uygulamaları düşüncesince geliştirdikleri nanokristal nitelik teknolojisinin, Türk Patent ve Marka Kurumu kabilinden kızılca madalya ile ödüllendirildiğini de bildirdi.

"Nitelikli Ar-Ge gücü yaratılıyor"

Prof. Dr. Hilmi Volkan Demir, yürüttükleri çalışmalara bağlı şu detayları verdi:

"Türkiye'nin etki-değeri faziletkâr bilim, ilişik kıymeti faziletkâr uygulayım bilimi ve kürevi ölçüde inovasyon düşüncesince hayır ve kıymetli bilgelik imal ederek kompetitif olmasını, hoppadak kazançlı değil, ayrımsız sürede türkiye düşüncesince sosyal yarar ve kalifiye Ar-Ge iş gücü yaratmayı, üniversite-sanayi iş birliğinin de kuvvetiyle koyu uygulayım bilimi pekitmek düşüncesince 'kar topu' tesiri tetiklemeyi ve arsıulusal ölçüde rakiplik fail kürevi ürünleşme düşüncesince muktezi yeteneği geliştirmeyi amaçlıyoruz. Türkiye'ye 4 sene zarfında 5 değişik dalda ciddi materyal teknolojilerini vermek düşüncesince çalışıyoruz.

Dört sene sürecek izlence zarfında uygulayım bilimi tedarik seviyesi 3, 4, 5 kendisine sınıflandırılan teknolojilerin 6, 7, 8, 9 seviyelerine çıkartılması ve bu biçimde katma-değerli faziletkâr bu teknolojilerin evcil ve ulusal üretimi gayeli ülkemize kazandırılmasını hedefliyoruz. Bunlarla birlikte, programa müdahale bulunan kâffesi kurumların özlük sektörlerindeki ibdai mamüllerin geliştirilmesi düşüncesince teknolojik kazanımlarının değme evrede eş ve aşırı taraflı yarar sağlamasını amaçlıyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler