USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gültepe: 2022 amacımız bulunan 250 bilyon dolara sene bitmeden ulaşacağız

TİM Başkanı Gültepe: 2022 amacımız bulunan 250 bilyon dolara sene bitmeden ulaşacağız
02-07-2022 15:01
Erzurum

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, akıbet 22 ayın 20'sinde maaş ihracat rekorları kırdıklarını belirterek, "Öncü tahminlerimiz gösteriyor ki senenin ikinci yarısında da çaba kesmeden yolumuza bitmeme edecek ve sene sonu ihracat misyonumuz bulunan 250 bilyon dolara yılı tamamlamadan ulaşacağız." ifadelerini kullandı.

​​​​​​​Ticaret Bakanı Mehmet Muş'un katılımıyla haziran ayına ilişikli TİM aut tecim verileri, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nin (DAİB) Erzurum’daki görev binasında planlı görüşmede açıklandı.

TİM'in 29. Olağan Genel Kurulu’nda seçilmesinin peşi esna önce Dış Ticaret Değerlendirme Toplantısı’na dahil bulunan TİM Başkanı Mustafa Gültepe, görüşmede meydana getirdiği konuşmada, Erzurum’da bulunmaktan şişman sevinme duyduğunu ve TİM'in toy yönetimi şekilde önce aut tecim yorum toplantısını gerçekleştirdikleri düşüncesince bugünün kendileri açısından ayrı müşterek ciddiyete erbap bulunduğunu anlatım etti.

Gültepe, TİM'in toy sürecinin önce ayında ihracat ailesinin zamanı müşterek rekora imza attığını belirterek, şunları kaydetti:

"Haziran ayında ihracatımız yüzdelik 18 artışla 23,4 bilyon dolara ulaşarak, bugüne kadarki en erdemli maaş ihracat rakamı oldu. İlk 6 ayda bu rakam, yüzdelik 20 artışla 126 bilyon dolara yaklaştı. 12 maaş ihracatımız ise 246 bilyon doları aştı. Son 22 ayın 20’sinde maaş ihracat rekorları kırdık. Öncü tahminlerimiz gösteriyor ki senenin ikinci yarısında da çaba kesmeden yolumuza bitmeme edecek ve sene sonu ihracat misyonumuz bulunan 250 bilyon dolara yılı tamamlamadan ulaşacağız. Tüm ihracat ailemizi bu faik başarım namına kutlama kartı ediyorum."

Kimya sahası ihracatta önce olgun arazi aldı

İhracat rakamlarıyla ilişik teferruatları paylaşan TİM Başkanı Gültepe, şu teferruatları verdi:

"Rakamlarımızın detaylarına baktığımızda mükemmel 20 sektörümüzün ihracatını artırdığını görüyoruz. Bu ay önce 5 sektörümüz sırayla 3,2 bilyon dolarla kimya, 2,7 bilyon dolara vasıl otomotiv, 2,3 bilyon dolar ihracatla çelik, 2 bilyon dolarla müheyya giysi ve 1,4 bilyon dolar ihracatla elektrik-elektronik oldu. Hububat ve möble kağıt orman ürünleri sektörlerimiz, bugüne kadarki en erdemli ihracat rakamlarına imza attılar. Hububat sektörümüz maaş bazda önce kat 1 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdi."

Ayrıca motorlu taşıtlar, alüminyum ürünleri ve çıpa çelikten eşyalar verim gruplarında ihracatı dikkati kadın seviyelerde artırdıklarını kail Gültepe, haziranda en aşırı artma kaydeden önce 10 verim grubunda ihracatın 825 milyon dolar arttığını bildirdi.

Haziran ayında 61 il ihracatını artırırken 3 il ihracatta üstün dereceli kırdı

Mustafa Gültepe, haziran ayında 61 ilin ihracatını açık açık çoğaltma başarısını gösterdiğini, en aşırı ihracat oluşturan 5 ilin sırayla İstanbul, Kocaeli, Bursa, İzmir ve Ankara bulunduğunu belirtti.

Bu şehirlerin haricinde, ihracat artışıyla dikkati kadın gayrı illerin ise Bursa, Mersin, Sakarya ve Kayseri bulunduğunu aktaran Gültepe, "Adana, Muğla ve Balıkesir illerimiz ise çelimli performanslarıyla üstün dereceli bucak 3 ilimiz oldu. Ayrıca, dakika umumi merkezinde bulunduğumuz DAİB bünyesindeki ihracatçılarımız da ihracatlarını yüzdelik 10 artırarak 255 milyon dolar ihracata imza attı. Tüm illerimizi bu kıymetli başarım namına kutlama kartı ediyorum." biçiminde konuştu.

160 ülkeye ihracatta artma kaydedildi

Gültepe, ihracatçıların haziranda, Türkiye'nin bayrağını 215 yurt ve alanda dalgalandırmayı başardığını ve 160 ülkeye ihracatta artma yaşandığını anlatım etti.

En aşırı ihracat meydana getirilen önce 5 ülkenin, Almanya, ABD, Irak, Birleşik Krallık ve İtalya bulunduğunu tamlayan Gültepe, "Bu devletlerin yanı esna Romanya, Birleşik Arap Emirlikleri ve Güney Afrika‘ya ihracatımızda ehemmiyetli yükselişler var. Aralarında Rusya, Güney Kore, Arjantin ve Hindistan’ın da engelleme bulunduğu mükemmel 18 ülkeye ihracatta üstün dereceli seviyelere ulaştık." sanarak konuştu.

TİM Başkanı Gültepe, yurt gruplarında Avrupa ülkelerine 13 bilyon dolar, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,9 bilyon dolar, Afrika kıtasına 2,3 bilyon dolar, Kuzey Amerika’ya 1,8 bilyon dolar ve Uzak Doğu ülkelerine 1,7 bilyon dolar ihracat gerçekleştirildiği bilgisini verdi.

Miktar bazında ihracatın, müşterek geçmiş haziran ayına gereğince tahminî yüzdelik 10 artışla 16,6 milyon tona ulaştığını kaydeden Gültepe, ünite ihracat değerinin ise yüzdelik 9 artışla 1,41 dolara yükseldiğini belirtti.

Gültepe, haziran ayında 1.905 şirketin önce kat ihracat yaparak ihracat ailesine katıldığını ve bahis konusu şirketlerin ilişik ayda 80 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini söyledi.

"İhracattaki çelimli performansımız istihsal ve istihdam piyasalarını devim bilimi tutuyor"

Mustafa Gültepe, erdemli para şişkinliği ve erke fiyatlarındaki artışın tetiklemesiyle baş başa dünyanın hesaplı zorluklarla uğraş etmiş bulunduğu müşterek dönemde, Türkiye’nin mülk ve görev üretimiyle ekonomide çelimli adımlar atmayı sürdürdüğünü söyledi.

İhracattaki çelimli performansın istihsal ve istihdam piyasalarını devim bilimi tuttuğunu vurgulayan Gültepe, "Sanayi üretimi akıbet açıklayan verilere gereğince salname bazda yüzdelik 10,8 arttı. Kapasite tasarruf payı haziran ayında yüzdelik 77,6 seviyesinde gerçekleşti. Nisan ayında 408 bin toy istihdam oluşturuldu. Bu muştulu gelişmelerin ülkemize hayır olmasını dilek ediyoruz." sanarak konuştu.

"Sektörlerimizin gereksinimlerine müteveccih talepleri Merkez Bankası Başkanımızla paylaştık"

Son günlerde Türk lirasının döviz kurları karşısında istikrara ulaşması namına ticari krediler ve reeskont kredilerinin kullanımına değgin birtakımı makroihtiyati tedbirler uygulamaya konulduğunu hatırlatan Gültepe, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, atık adımları şişman müşterek cankulağı izleme ettiklerini belirtti.

Gültepe, şöyleki bitmeme etti:

"İhracatımızın çabucak yükselmesiyle beraber, finansman ihtiyacımız da buna ilişikli şekilde artıyor. Geçtiğimiz hafta Merkez Bankası Başkanımız Sayın Şahap Kavcıoğlu ve kesim temsilcilerimizin katılımıyla TİM Genişletilmiş Başkanlar Kurulu toplantımızı gerçekleştirdik. Toplantıda toy devirde ihracatın finansmanından, geçerli makroihtiyati tedbirlere genişliğinde açık müşterek yelpazede mevzuları detaylarıyla ele aldık. Ortak bellek ve danışma ile sektörlerimizin gereksinimlerine müteveccih talepleri Merkez Bankası Başkanımızla paylaştık."

"Suudi Arabistan ile düet ilişkilerin gelişim göstermesi ihracatımıza müspet yansıdı"

TİM Başkanı Gültepe, Türkiye düşüncesince ehemmiyetli müşterek alışveriş bulunan Suudi Arabistan’la ilişkilerin normalleşmesinin toy fırsatları da yanı esna getireceğini söyledi.

İkili ilişkilerdeki gelişmelerin müspet yansımalarını ihracat rakamlarında da gördüklerini tamlayan Gültepe, "Suudi Arabistan’a ihracatımız yüzdelik 63 artarak 25 milyon dolara ulaştı. Küresel ölçekte durgunluk endişelerinin arttığı müşterek devre girilirken, yakından ve emniyetli ticaretin önemi herhangi müşterek zamankinden henüz müşterek tomar artıyor. Ülkemizin bu süreçte DOĞRU coğrafyasında jeopolitik analizör üretmesi, beklenen müşterek toptan daralmadan etkilenmemek namına akıbet adım önemli." değerlendirmesinde bulundu.

"Türkiye, toy ufuklara yelkenli açmaya hazırdır"

Gültepe, senenin önce yarısında mevrut ihracat rakamlarının Türk ihracatçısının karşısına çıkan topu topu fırsatları değerlendirerek dolayısıyla kararlılıkla bitmeme ettiğini gösterdiğini söyledi.

İhracattaki bulunan yükseliş ivmesinin sürmesinin kendileri düşüncesince akıbet adım kıymetli olduğuna dikkati kadın Gültepe, "Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki Türkiye, 250 bilyon doların ötesinde ihracat hedeflerini konuşmaya, toy ufuklara yelkenli açmaya hazırdır." niteleyerek laflarını tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler