USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

TİM Başkanı Gülle: İhracatta dünkü müşterek lige çıktığımızı müşterek defa henüz tescilledik

TİM Başkanı İsmail Gülle, "Eylülde tarihimizin en faziletkâr maaş ihracat rakamına imza atarken, ihracatta toy ortak lige çıktığımızı ortak defa elan tescilledik." dedi.

TİM Başkanı Gülle: İhracatta dünkü müşterek lige çıktığımızı müşterek defa henüz tescilledik
01-10-2021 18:19
İstanbul

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, "İhracatçılarımız müsterih olsunlar, mallarına güvensinler. Şu an birlik sığa çalışmamızla mevrut taleplere yetişemememiz hâlâ acemi yaşadığımız olaylar. Bu etapta ağırbaşlı ortak istihdam gereksinimi da Türkiye’nin değme ilinde karşımıza çıkmakta." dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş’un katılımıyla ilkgüz kocaoğlan aut tecim rakamlarına ilişikli bakanlıkta planlı matbuat toplantısında mütekellim TİM Başkanı Gülle, baş döndürücü hususi ortak devir yaşadıklarını belirterek, Türkiye Cumhuriyeti’nin tarihinde önceki bitirme 20 bilyon dolarlık ihracatın gerçekleştirildiği ortak ayın yaşandığını kaydetti.

Eylül kocaoğlan ihracatının, sabık senenin bire ortak ayına göre, yüzdelik 30’luk artışla, 20 bilyon 783 milyon dolar bulunduğunu anlatım fail Gülle, şunları söyledi:

“Eylül ayında tarihimizin en efdal maaş ihracat rakamına imza atarken, ihracatta acemi ortak lige çıktığımızı ortak huzur hâlâ tescilledik. Yılın önceki 9 ayında ihracatımız, yüzdelik 36 artışla 161 bilyon dolar oldu. Son 12 ayda ise 212,2 bilyon dolar ihracat gerçekleştirerek, salname ihracat gayemiz bulunan 211 bilyon dolara aşmayı başardık. Son 13 ayın 11’inde ihracat rekorları kırdık. Böylelikle, Orta Vadeli Program hedefini şimdiden ele geçirmiş durumdayız. Sıradaki gayemiz en ortak tomar 5 sene içinde 300 bilyon dolara erişmek. Bu kalburüstü performanstan çevre şişman ihracat ailesini ortak huzur hâlâ kalben kutluyorum.”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 18 Eylül’de katılmış bulunduğu TİM Genel Kurulu’nda ihracat ailesine verdiği müjdelere yer veren Gülle, ihracatçılardan mevrut finansman ve fuar bölgeyi taleplerini Ticaret Bakanlığı'na ilettiklerini, bu anlamda, müjdeler ortada arazi düzlük “İhracat Geliştirme Fonu”nun şişman ortak ivmeyle yükselen ihracat düşüncesince ince ehemmiyet bildirme ettiğini söyledi.

Gülle, hâlâ baş döndürücü ihracatın, mali açıdan hâlâ ortak tomar gereksinimleri da yanında getirdiğini anlatarak, laflarını şu şekilde sürdürdü:

“Sadece ihracatçılarımızın erişimine açıkça şekilde oluşturulacak bu ehemmiyetli fon, ihracatçılarımızın gücüne kuvvet katacak. Bu ehemmiyetli adım, ihracat süreçlerini kolaylaştıracak, inanca mektubunu ortadan kaldırarak maliyet yararlı yanları ve mangır genişlemesi olanakları sağlayacak. Eximbank’ın sermayesinin ve kaynaklarının artırılacak olması ise ihracatçımızın mangır hacmini artıracak, krediye erişimini kolaylaştıracak, ihracat desteklerini ve finansman gereksinimlerini makul ortak zemine taşıyacaktır. Bir gayrı ehemmiyetli muştu ise fuar merkezi ile ilgili.

Üretimimizle, ihracatımızla, iç ve aut pazarlardaki başarılarımızla büyüyen ihracat ailesi olarak, geldiğimiz noktada bulunan fuar kapasitemizin gelişen ekonomimizi kaldırmadığı açıkça şekilde gözüküyor. Son 20 yılda, ekonomimizi 4 büküm büyütmeyi, aut tecim hacmimizi 5 katına çıkarmayı daima bu arada başardık. Bu dönemde, İstanbul’daki fuar alanlarının kapasitesi ise çabucak yüzdelik 20 arttı. Bu mizan bundan sonra bu sıkleti çekmiyor. Büyüyen ve gelişen ihracat ailemizin kaydettiği başarıların, hâlâ şişman ortak fuar merkezi vitriniyle taçlandırılmasına müteveccih atılmış bu adımın baş döndürücü ehemmiyetli ortak evolüsyon olduğuna inanıyoruz. Cumhurbaşkanımız, bu husustaki taleplerimizi de umumi kurulumuzda müjdelediler.”

“İhracatı ve ihracatımızın topu topu paydaşlarını inovasyonla buluşturmaya gururla bitmeme edeceğiz”

Asya, Avrupa ve Afrika’nın kavuşma noktası bulunan İstanbul’u, toptan ortak fuarcılık merkezine dönüştürecek projenin çabucak Türkiye’ye kazandırılacağını vurgulayan Gülle, “TİM şekilde kılıç de sürece lazım katkıyı sağlayacağız. İhracatçılarımıza modern, bereketli ve enli fuar merkezleri kazandıracağız. Bu üç ehemmiyetli adım ile inşallah, 300 bilyon dolara revan ihracat yolculuğumuzda ehemmiyetli kilometre taşları olacaktır.” dedi.

Eylül kocaoğlan içinde icap kazançlı güvenlik endeksi verilerinde gerekse TİM’in fariza gücü içinde bulunduğu toptan inovasyon endeksi sıralamalarında ince müjdeli gelişmeler bulunduğunu anımsatan Gülle, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın destekleri ve kurumların katkıları ile toptan inovasyon endeksinde Türkiye bu sene 10 etap sıçrayarak zamanı zirveye çıktığını dile getirdi.

Gülle, TİM şekilde hazırladıkları Türkiye Yol Haritası ve Eylem Planı’nın bu başarıya sağlamış bulunduğu katkılardan alım çalım duyduklarını belirterek, “Bu sene 41. sıraya yükseldiğimiz endekste, en şişman sıçrama kaydeden devletler ortada ise ikinci olduk. Bu başarıyla orta-üst dirimlik grubunda 4. sıraya yükseldik. TİM olarak, eskiden bulunduğu gibi, bundan sonra da türkiye endekste adalet etmiş bulunduğu yere gelene derece ihracatı ve ihracatımızın topu topu paydaşlarını inovasyonla buluşturmaya gururla bitmeme edeceğiz.” niteleyerek konuştu. .

Gülle, İmalat Sanayi Kapasite tasarruf oranının 78,1 puanla sonuç 40 ayın, kazançlı güvenlik endeksinin ise 102,4 puanla sonuç 41 ayın en efdal seviyesine geldiğini hatırlatarak, “Endekslerdeki bu yükseliş, ihracatta, istihdamda ve yatırımlarda da yükselişe ayraç ediyor. Üretiyoruz, ihracat yapıyoruz, istihdam sağlıyoruz, bedel üstünde bedel mensur ederek, bu topraklarda acemi yatırımlara döşeme hazırlıyoruz.” biçiminde konuştu.

“Eylül ayında 23 bu sektörün ihracatı artırdı”

Gülle, ilkgüz ayında ihracatın detaylarına bakılınca sektörlerin performansında ehemmiyetli ortak artım gördüklerini belirterek, ilkgüz ayında birlik 23 bu sektörün ihracatı artırdığını bildirdi.

Çelik, müheyya giyim, tekstil, makine, hububat, mobilya, madencilik ve meyve-sebze mamulleri sektörlerinin engelleme bulunduğu 8 bu sektörün tarihlerinin en efdal maaş ihracat rakamını gerçekleştirdiğini anlatım fail Gülle, şunları kaydetti:

“Eylülde 2,6 bilyon dolarlık ihracat oluşturan polat sektörümüz önceki yetkin arazi alırken, 2,5 bilyon dolara yakın otomotiv sektörümüz ikinci ve 2,3 bilyon dolara vasıl Kimyevi Maddeler sektörümüz ise üçüncü oldu. Çelik sektörümüz, geçtiğimiz senenin ilkgüz ayına gereğince ihracatını 1,5 bilyon dolar artırarak kesim listesinde tarihinde önceki huzur ortak numara yetkin arazi aldı. Diğer nazarıitibar çeken artışlar ise, geçtiğimiz yıla gereğince ihracatını 677 milyon dolar artı kimyasal maddeler, 401 milyon dolar artı güçlü ve güçlü dışı metaller ile 257 milyon dolar artı dokuma sektörlerimizde yaşandı. dışsatım ünite ihracat ünite fiyatımızda da ince fazlalık ortak ivme görmekteyiz.

Birim ihracat değerimiz ocak-eylül devrinde yüzdelik 14 artışla 1,22 dolara yükseldi. Eylülde ünite ihracat kıymetini en baş döndürücü artı sektörlerimiz, yüzdelik 102 artışla sefine ve yat, yüzdelik 71 artışla polat ve yüzdelik 27 artışla kimyasal maddeler sektörlerimiz oldu. Katma kıymetli ve markalı ihracatımız arttıkça, ürünlerimizin kıymeti hâlâ da artacak. Eylülde, hacim bazında ihracatımız sabık senenin bire ortak ayına gereğince yüzdelik 23,7 artarak, 17,5 milyon titrem şekilde gerçekleşti. İlk 9 ayda ise yüzdelik 19,5 artışla 131,7 milyon titrem ihracat gerçekleştirdik.”

“170 ülkeye ihracatımızı açıkça belirgin çoğaltma başarısı gösterdik”

Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak, “Herkes düşüncesince ihracat” vizyonuyla cereyan ettiklerini belirterek, bu görünüş doğrultusunda, TİM KOBİ ihracat seferberliği programımız çerçevesinde Anadolu’nun ciharıyek tarafındaki ihracatçılar ve dışarı satımcı adaylarıyla buluştuklarını, 17. programlarını Malatya’da gerçekleştirdiklerini, ihracata mahsus hararetli ilgi, ilkgüz ayında dışarı satımcı şirket sayısına da yansıdığını, 1.558 firmanın, ilkgüz ayında önceki huzur ihracat yaparak ihracat ailesine katıldığını bildirdi.

Yeni firmaların, ilkgüz ayında 83,6 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini vurgulayan Gülle, “Yıl gene buyana 13 bin 600’ü önceki bitirme ihracat yapanlar peyda etmek neredeyse yekûn ise 84 bin firmamız bu ihracatın gerçekleşmesinde mücahede gösterdi.” dedi.

Gülle, ilkgüz ayında ihracatçıların Türk bayrağını 218 yurt ve alanda dalgalandırdığını aktaran Gülle, laflarını şu şekilde sürdürdü:

“170 ülkeye ihracatımızı açıkça belirgin çoğaltma başarısı gösterdik. Aralarında ABD, İspanya, Belçika, Kolombiya ve Şili’nin de bulunduğu, 27 ülkede, maaş ihracat rekorlarına imza attık. Eylülde ihracatçılarımızın en baş döndürücü ihracat gerçekleştirdiği önceki 3 ülke; 1,7 bilyon dolarla Almanya, 1,4 bilyon dolarla ABD ve 1,3 bilyon dolarla Birleşik Krallık oldu. İhracatımızı meblağ bazında en baş döndürücü artırdığımız ülkeler, 450 milyon dolarlık artışla ABD, 278 milyon dolarlık artışla Belçika ve 257 milyon dolarlık artışla İspanya oldu.

Ülke gruplarına gereğince ihracata baktığımızda ise en şişman pazarımız bulunan Avrupa Birliği’ne (AB-27) ihracatımızın yüzdelik 26 artışla, 8,5 bilyon dolarlık ortak hacme ulaşarak yüzdelik 41 hisse aldığını görüyoruz. AB haricindeki gayrı Avrupa memleketlerini de topladığımızda, Avrupa kıtasının, ilkgüz kocaoğlan ihracatımızdaki oranı da yüzdelik 55 oldu. Eylül ayında gayrı yurt gruplarında, Yakın ve Orta Doğu ülkelerine 3,4 bilyon dolar, Afrika Kıtası’nın tamamına 1,9 bilyon dolar, Kuzey ABD ülkelerine 1,6 bilyon dolar, ve Uzak Doğu’ya ise 1,5 bilyon dolar ihracat gerçekleştirdik.”

İsmail Gülle, Türkiye İhracatçılar Meclisi şekilde Avrupa’nın yanında, gayrı pazarlarda da etkinliklerini çoğaltmak namına var kuvvetleriyle çalıştıklarını aktararak, “Küresel navlun tutarları topu topu ihracatçılarımızın malumu. Bizler, toptan ölçekte yaşanmış bulunan geri hizmet problemlerine hal anmak neredeyse ihracatçılarımız ile geri hizmet sahası ortada sayısal ortak güreşçi köprüsü vazifesi görecek bulunan Türkiye Lojistik Portalı çalışmalarımızı tamamladık. İnşallah, 11 Ekim’de portalımızı ihracatçılarımızın kullanımına sunarak, bu toptan sorunla mücadelede acemi ortak devri başlatmış olacağız.” niteleyerek konuştu.

Eylülde 66 ilin ihracatını artırdığını tamlayan Gülle, 16 ilin İstanbul, Kocaeli, Gaziantep, Hatay, Kayseri, Adana, Samsun, Kahramanmaraş, Tekirdağ, Eskişehir, Zonguldak, Karabük, Balıkesir, Uşak, Aksaray ve Edirne tarihlerinin en efdal maaş ihracatını gerçekleştirdiğine dikkati çekti.

Gülle, ilkgüz ayında en baş döndürücü ihracat oluşturan önceki 3 ilin sırası ile 8,5 bilyon dolarla İstanbul, 1,7 bilyon dolarla Kocaeli, ve 1,3 bilyon dolarla Bursa bulunduğunu anlatım ederek, önceki 3 ilimiz dışında, en dikkati çeken artışlara imza atan illerin ise ihracatını 343 milyon dolar artı Hatay ve 239 milyon dolar artı İzmir bulunduğunu kaydetti.

Eylül ayında Avro/dolar paritesinde yaşanmış bulunan düşüşün ihracata tesirinin menfi taraflı 55 milyon dolar olduğuna ayraç fail Gülle, senenin geneline bakıldığında, fazlalık taraflı 3,9 milyarlık dolarlık ortak bulaşık bulunduğunu söyledi.

“180 ülkeye yekûn 6,1 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildi”

Gülle, Türk lirası ile oluşturulan beyannamelere göre, 180 ülkeye yekûn 6,1 bilyon TL ücretinde Türk lirası ile ihracat gerçekleştirildiğini bildirerek, “TL ile ihracat ilkgüz ayında yüzdelik 24 arttı. 7 bin 521 şirket ihracat işlemlerinde Türk lirasını yeğleme etti. TİM, düet ticarette evcil mangır birimlerinin kullanılmasını desteklemeye bitmeme edecek.” niteleyerek konuştu.

Salgının, dünyada milyonlarca cana mangır olmasının yanı esna toptan ticaretin dengelerini de madun fevk ettiğini anımsatan Gülle, şunları kaydetti:

“Mal ticaretinin tevakkuf noktasına gelmesini, lojistikte navlun bedellerinin çoğalması ve taşımalık krizi strateji etti. Paralel şekilde mangır fiyatlarında zamanı artışlar yaşandı. Salgın kaynaklı krizler deminden de erke piyasalarında kendini göstermeye başladı. Tüm bu gelişmeler ışığında toptan ticarette, tedbir zincirleri eksenli hararetli ortak dönüşümün içerisindeyiz. Her platformda, ürettiğimiz değme içerikte bu dönüşümün altını çizdik. Yıl başlangıcında yayınladığımız dışsatım 2021 Raporumuzun odağına Küresel Tedarik Zincirleri’ndeki dönüşümü yerleştirmiş olmamızın ne derece mutabık bulunduğunu gördük.

Salgına gönül rahatlığı tahsil edilen tedbirlerin gevşemesiyle beklenenden hâlâ ortak tomar kalan erke talebini bildirme karşılayamıyor. Salgın devrinde 20 dolara sakıt petrol, 80 doları gördü. Küresel piyasalarda tabii katıksız taş yağı lambası fiyatı ortak yılda 7 katına, kömür fiyatı 3 katına çıktı. Avrupa’da müstehase yakıtlardan kaçış ve yenilenebilir enerjiye bulunan istem artışı ile cazibe ve doğalgaz fiyatlarında sıçramalar yaşandı. Bu sebeple hükümetler erke tutarları ile ilgilendiren önlemler kabul etmek durumunda kalırken, İngiltere’de erke kaosunu komuta etmek düşüncesince kargaşa görevlendirildi, Çin, yurt genelinde cazibe kesilmelerine gidiyor. Karbon emisyonunu hapsetmek düşüncesince süregelen cazibe kısıntıları başta istihsal tesislerini aksi etkiliyor. Buna ilişikli şekilde Çin’in uran PMI verisi ilkgüz ayında 50’nin dibine inerek daralmayı gösterdi.”

Gülle, erke dalında yaşanmış bulunan bu gelişmelerin emin tedarikçi ihtiyacını en efdal seviyeye çıkardığına ayraç ederek, Türkiye’de erke bildirme güvenliğine müteveccih atılmış adımların önemini bu zamanda hâlâ ortak tomar hissedeceklerini söyledi.

“Her ne derece toptan erke krizinden etkilenecek olsak da rakiplerimize gereğince avantajlı ortak konumda olacağız.” diyen Gülle, sonuç devirde faaliyete sabık yatırımlarla, Yenilenebilir erke kaynaklarından cazibe üretimin 3 katına çıktığını, Türkiye’nin dünyada jeotermal erke dalında en ortak tomar istihsal artışının kaydedildiği yurt olduğunu, cazibe üretiminin yüzdelik 43'ünün yenilenebilir erke kaynaklarından elde edilmekte olmasının yarar bulunduğunu dile getirdi.

TANAP, Mavi Akım, Türk Akımı, Ceyhan borazan hatlarıyla Türkiye’nin erke ve başta tabii katıksız taş yağı lambası mevzusuna özek olmayı başardığını vurgulayan Gülle, “Ayrıca, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de keşfedilen erke yatakları da DOĞRU gelecekte erke piyasasında hem dışa bağımlılığımızı azaltmasının yanı esna ihracatta maliyet yararlı yanları sağlayacak. Bu sayede el birliğiyle aut tecim dahası verici Türkiye hedefimize ulaşacağız.” niteleyerek konuştu.

Gülle, ihracatçılar sayesinde, topu topu bu krizler silsilesinde üretimini aksatmamayı, siparişleri yetiştirmeyi başaran ortak tane yurt şekilde Türkiye’nin öne çıktığına ayraç ederek, şunları kaydetti:

“Dünya bunun farkında, fuarlarımızda görüyoruz ki eller yetkin bekliyor. İhracatçılarımız müsterih olsunlar, mallarına güvensinler. Şu an birlik sığa çalışmamızla mevrut taleplere yetişemememiz hâlâ acemi yaşadığımız olaylar. Bu etapta ağırbaşlı ortak istihdam gereksinimi da Türkiye’nin değme ilinde karşımıza çıkmakta. Kritik 200 bilyon dolar eşiğini aştıktan sonra, ihracat artışında vites yükselteceğimizi nice mecrada, tekraren dile getirdik. İnşallah 2026’da, 5 sene kabilinden çelimsiz ortak müddette 300 bilyon dolara ulaşacağız. Bu rakamı, kazançlı verilere, hayattaki gelişmelere isnaden ölçülü ortak zeminde anlatım ediyoruz. dışsatım ailesi olarak, bu badirelerin böylece aydın ortak geleceğe ulaşacağımızın farkındalığıyla, üretime ve ihracata boşluk vermeden, ek değere, markaya, teknolojiye, inovasyona odaklanarak yarınlara hazırlanıyoruz. Yarınlara müteallik umudumuz yüksek. zira biliyoruz ki Türkiye ihracatla yükselecek.”


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler