USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: 2023'te işlev ihracatını 100 bilyon doların karşı çıkaracağız

Ticaret Bakanı Mehmet Muş, "2023 ile dayalı 10 bilyon TL'lik müşterek dış satım desteği sağlayacağız. Bunun müşterek bölümü servet ihracatı, müşterek bölümü da fariza ihracatına olacak. 2023'te fariza ihracatını 100 bilyon doların karşı çıkaracağız." dedi.

Ticaret Bakanı Mehmet Muş: 2023'te işlev ihracatını 100 bilyon doların karşı çıkaracağız
29-12-2022 16:05
İstanbul

Muş, ​​​​​​​Turkuvaz Medya Grubu’nun Sabah Gazetesi kabilinden düzenlenen, Türkiye İhracat Seferberliği Eğitim Hizmeti İhracatı Zirvesi'ndeki konuşmasında, Türkiye'nin dünyalık ve misyon ihracatında geldiği gözcü ve yapılacak icraat üstünde bilgelik verdi.

2022 yılının global ölçekteki sıkıntılarla geçtiğini anımsatan Muş, buna karşın Türkiye'nin koymuş bulunduğu hedefleri yakalayacağını, rakamların bunu gösterdiğini söyledi.

Muş, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü'nü 2021 senesinde kurduklarını anımsatarak, şu detayları verdi:

"Akabinde dünkü motivasyon politikasını buna gereğince belirledik zira onu dünyalık ihracatından ağız ağıza ayırıyoruz, onun dinamikleri elan farklı. Bu bölgeye hususi yan yana ehemmiyet veriyoruz. Bu piyasası imar kılmak neredeyse hem ehemmiyetli yan yana eşme ayırıyoruz vereceğimiz teşviklerden tıpkı zamanda dünkü hedefler koyuyoruz. 2023 ile ilgili 10 bilyon TL'lik yan yana dış satım desteği sağlayacağız.

Bunun yan yana bölümü dünyalık ihracatına, yan yana bölümü da misyon ihracatına olacak halde verilecek. Bir yandan da iri yatırımlarımız gır konusu. Bir envestisman iştahı var, bunu görüyoruz. Türkiye'ye müteveccih yan yana ehemmiyetli istek var. Dünyada yatırımın uğrunda ipham en iri engel. Maliyeti yan yana halde akçalanmış ediyorsunuz boydak ipham ağır halde yatırımları etkiliyor. Uluslararası ticareti etkiliyor. Bu ipham bizlerden kaynaklanmıyor."

Bakan Muş, global hesaplı gelişmelere atıfta bulunarak, topu topu bu koşullar altında hem dünyalık ihracatçısının, hem misyon ihracatçısının indinde olacaklarını ve desteklemeye bitmeme edeceklerini bildirdi.

"Türkiye yapımcı yan yana ülke, ağır istihsal suni yeteneği bulunan yan yana ülke"

Ara malların yerlileştirilmesi mevzusuna yer veren Muş, burada meydana getirilen çalışmaların ihtiyaca ve günün koşullarına güncellenerek süreceğini söyledi.

Muş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İhracatçı firmalarımız yan yana dış çekicilik yapıyorlar, bunu işliyorlar, üretiyorlar, yan yana tarafını satıyorlar, yan yana tarafını iç sektöre veriyorlar. Bizim yapımcı dış satımcı firmalarımızın cirolarının kestirmece üçte bir tanesi ihracattan gelir, üçte ikisi iç sektöre verdikleri maldan gelir. Dolayısıyla ihracatın dış çekicilik ilişkisine baktığınız devir tığ hem içerideki gereksinimi karşılıyoruz, zira alıyoruz taşınmazlar dışından incelmemiş maddeyi ve halis muhlis ürünleri sizin çoğaltma imkanınız yok, bunu işliyoruz, yan yana de iç sektöre veriyoruz. Bu seneki anormalite, esasen sabık sene başlamış bulunan anormalite, erke fiyatlarındaki dengesizlik. Bütün evren baş döndürücü faziletkâr erke faturaları ile dirlik karşıya.

Dolayısıyla bizim az buçuk dengelerimizi, akan dengemizi o bozuyor. Normal hesaplı beklentilerin bulunduğu yan yana erke piyasasında bu faturalar çıkmaz, bu faturaların çıkmadığı yerde de bizim akan dengede hakeza yan yana levha ile karşılaşmazdık. Cari dengemizin aksi yönde etkilenmesinin arkasındaki en ehemmiyetli sebep, küsurat erke faturaları oldu. Biz boşluk malında baş döndürücü dışa yayımcı yan yana ülkeyiz niteleyerek yan yana obje yok. Türkiye yapımcı yan yana ülke, ağır istihsal suni yeteneği bulunan yan yana ülke."

"Sanayimizi en baş döndürücü zecrî enerjinin maliyeti"

Mehmet Muş, durumun dünyada da ayrımsız olduğuna dikkati çekerek, önümüzdeki 5 sene süresince girdi hazırlık zincirindeki bu bağımlılığın elan da alçak düşeceği yan yana zamanın yaşanacağına ayraç etti.

Özellikle Adana Ceyhan sahasında baş döndürücü iri ve ehemmiyetli yatırımlar yapıldığına dikkati çekici Muş, şunları kaydetti:

"Bunlar da faaliyete geçmeye başladığı andan itibaren ağır yan yana deşarj göreceğiz. Yaklaşık 50-55 bilyon metreküp saf bitkisel taş yağı lambası ithalatımız var. Ve bizim sanayimizi en baş döndürücü zecrî enerjinin maliyeti. (Karadeniz'deki 710 bilyon metreküp saf bitkisel taş yağı lambası rezervi) Bu, girmeye başladığı andan itibaren filhakika alelacayip yan yana seviyeye çıkıyoruz.

Hem akan dengede baş döndürücü ağır halde bizi rahatlatacak, hem enerjinin maliyetine nice ağır rahatlatacak, hem pahalılık üstündeki baskıyı müspet etkileyecektir. Şimdi bu erke geldiği an, alelacayip yan yana seviyeye çıkma Türkiye. O erke Türkiye'yi öteki yan yana lige götürecek."

"Yıl sonu ihracatımıza 250 plus diyeceğiz, plus'ın ne işe yaradığını pazartesi göreceğiz"

Önümüzdeki hafta yapılacak salname dış satım sayıları açıklaması öncesi, salname bazda dış satım rakamlarına bağlı değerlendirmelerde mevcut Bakan Muş, "250 plus diyeceğiz, plus'ın ne işe yaradığını pazartesi göreceğiz. Bizim evren dış satım averajının üstünde dış satım suni kabiliyetimiz var. Özellikle akıbet 2 yılda da dünyadan elan baş döndürücü arttırmışız tığ ihracatımızı, bu kabiliyetimiz var. Dolayısıyla önümüzdeki 2023-2024-2025 yıllarıyla ilgili hedeflerimizi tığ gine bu sene ki rakamın üstünde koyarak gideceğiz. Bizim halis muhlis gayemiz geldiğimiz noktanın gerisine değil, üstünde koyarak gitmek, ancak bu belirsizliklerin az buçuk berraklaşması lazım, az buçuk her insanın önünü görebilmesi lazım. O oluşursa tığ baş döndürücü elan çabuk bu performansımızı sürdürürüz." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin görgü bilimi bilimi hizmeti ihracatına bağlı değerlendirmelerde de mevcut Muş, Bakanlık içerisinde bu bölgede meydana getirilen çalışmalara bağlı bilgelik verdi.

Muş, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü'ne kestirmece 400'ün üstünde bilirkişi yardımcısı alacaklarını ve burada mevcut yapıları güçlendireceklerini dile getirerek, misyon ihracatına hususi yan yana ehemmiyet atfettiklerini anlattı.

Türkiye'nin misyon ihracatındaki payını gelişigüzel sabık güneş artırdığına dikkati çekici Muş, "Mevzuatımızı buna gereğince güncelliyoruz, teşviklerimizi buna gereğince güncelliyoruz, iş dünyasının gündemin, buna gereğince şekillendiriyoruz. Dolayısıyla tığ buradan alacağımız oranı önümüzdeki çağda baş döndürücü elan yan yana tomar artıracağız. Zaten 2023'te misyon ihracatını 100 bilyon doların üstünde çıkaracağız. Artık tığ ihracatı konuşuyorken elden dünyalık ihracatını değil dünyalık ve misyon ihracatını konuşuyor olacağız. Eğitim ihracatında da dünkü gıcır hisse almaya başlıyoruz, buradaki sorunlara ve ihtiyaca gereğince düzenlemelerimizi güncelleyeceğiz. Sektörü ihya namına tığ görü şekilde ne denli dayanak verilmesi gerekiyorsa bunu vereceğiz." niteleyerek konuştu.

En yan yana tomar şubeye erbap 4 millî zincir marketin fevk yöneticileriyle yan yana araya gelmesi

Bakan Muş, en yan yana tomar şubeye erbap 4 millî zincir marketin fevk yöneticileriyle icra ettiği görüşmeye ilişkin, "Kurallar çerçevesinde akılla tafsil edilemeyecek, ortalık dengesiyle fark tafsil edilemeyecek ahval olursa bunların oluşmasını istek etmiyoruz. Bu konuda, verdiğimiz bu mücadelede, onların da bu işin yan yana tarafı olmasını beklediğimizi konuştuk. Onların da bu mücadelede elinden geleni yapacağını düşünüyoruz." dedi.

Bütün dünyanın şu an enflasyonist yan yana ortamda bulunduğuna dikkati çekici Muş, elden Türkiye'de değil topu topu dünyada durumun hakeza bulunduğunu ve bunun muhtelif nedenleri bulunduğunu anlattı.

Küresel ölçekte yaşanmış bulunan pahalılık probleminin nedenleri üstünde değerlendirmelerde mevcut Muş, şunları kaydetti:

"Pandemiden çevre üretime boşluk verildi, istek ertelendi. Şimdi istihsal ertelenen talebi karşılayamıyor. O çağda güvenilmez akışkanlık veridi piyasaya, o sunulan likiditeden çevre pahalılık halis muhlis dünyada çığrından çıktı. Dolayısıyla yan yana el resmin büyüğü bu. Bu enflasyonist ortamlarda ya küçülmeyi hücre alacaksınız yahut hem yan yana yandan büyümeyi tutacaksınız, yan yana yandan enflasyonu arama altında tutmaya çalışacaksınız. Küçülme bizim istediğimiz yan yana obje değildi zaten. Şimdi yan yana tarafın büyümeyi iletmek istiyoruz, yan yana yandan da bu enflasyonu tutmak, artma hızını boğazlamak istiyoruz, arama dibine kabul kılmak istiyoruz. Kolay yan yana iş değil, bunu yaparken elbette zorlanıyorsunuz. Bunu yapıyorken ortalık arasında kimi birtakım tafsil olamaz durumlarla dirlik karşıya gelebiliyoruz. Bizim esasen dahil edeceğimiz düzlük burası. Şimdi enflasyonist ortamlarda fiyatların seviyesi elden marketlerde değil, giyimde de artıyor, diğerlerinde de artıyor. Bunun yan yana bölümü hesaplı ussallık ile tafsil edilebiliyor.

İzah edilemeyen durumu, ahacık yan yana kartelleşme varsa, yan yana eş akıntı ika mevcut ise o devir bu bizi ilgilendiriyor, orada dahil ediyoruz. Rekabet hukukuna karşıt davranmışsa Rekabet Kurulu devreye giriyor, orada mukteza adımları atıyor, taahhütlerini alıyor, o meydana getirilen işlemi yan yana elan yaptırmıyor. Ticaret Bakanlığı'nın icra ettiği obje de umumi bizim mevzuatımızda, Perakende Kanunu'muzda, akan hukukumuzda aykırılıklar mevcut ise buna dahil etmek, nedeniyle yaptığımız obje bu. Bunu yapıyorken de yan yana dengede yapmanız geçişsiz bunları, yan yana yandan zira erişilebilirliği, piyasada ürünün ulaşılabilirliğinin bozulmaması gerekiyor zira vatandaşın şen yan yana halde istediği ürüne piyasada ulaşıyor olabilmesi lazım. Her şeye karşın Türkiye'de erişilebilirlikte, ne pandemi döneminde, ne hemen sonra ne de demincek göz boncuğu iş yaşatılmadı vatandaşa."

"Türkiye başıboş ortalık iklimindedir, boydak kimi birtakım de akılla tafsil edemediğimiz durumların oluşmasını istek etmiyoruz"

Bakan Muş, tedarik, üretim, geri misyon mekanizmasının, üleştirme sisteminin çalıştığını ve burada yan yana dava yaşanmadığının altını çizerek, aykırılıklar, akla yatkın olmayan, bu piyasanın zat dengesi içerisinde, zat yapısı arasında izahı güç ahval olursa dü kıta enstrümanla bunlara dahil ettiklerini dile getirdi.

Market yöneticileri ile bulunan görüşmeye atıfta mevcut Muş, şu detayları verdi:

"Görüşme yaptık market yöneticileri ile. Dediğim derece bu elden market meselesi değil, enflasyonist düzlem bulunduğu devir manavda da oluyor, biricik yan yana şubesi bulunan bakkalda da olabiliyor. Ama bunlar elan iri oldukları düşüncesince alıntı güçleri, piyasadaki oyuunculuk güçleri elan çelimli bulunduğu düşüncesince bunlarla elan şen strateji edebiliyoruz. Dolayısıyla tığ istek ve beklentilerimizi ilettik. Türkiye başıboş ortalık iklimindedir, ortalık hesaplı kurallara gereğince işler boydak kimi birtakım de akılla tafsil edemediğimiz durumların oluşmasını istek etmiyoruz. Dolayısıyla konuştuğumuz, onlardan beklentimiz, talebimiz bu.

Kimsenin ticaretine yan yana müdahalede bulunduğumuz yok. Kimsenin işine, alışına, satışına karıştığımız yan yana gidiş bahis konusu değil. Türkiye demokratlık yönetilen yan yana iklim ve başıboş ortalık ekonomisini hazımlı yan yana ülke. Ama söylediğim derece bu kavait çerçevesinde akılla tafsil edilemeyecek, ortalık dengesiyle fark tafsil edilemeyecek ahval olursa bunların oluşmasını istek etmiyoruz. Bu konuda, verdiğimiz bu mücadelede, onların da bu işin yan yana tarafı olmasını beklediğimizi konuştuk. Onların da bu mücadelede elinden geleni yapacağını düşünüyoruz."

"Üreticinin üretimden vazgeçmemesi, onun motivasyonunun bozulmaması lazım"

200 ve giysi şubesi bulunan marketlerle ilgilendiren tahsil edilen karara bağlı verilerin 15 Ocak'a denli mevrut olacağını bildiren Muş, bu sistemle baş başa yapılacak analizlerle oynaklıkların elan rahat, elan apiko görüleceğini, adımların da buna gereğince atılacağını söyledi.

Muş, "Marketler bozukluk elan kaba dahil edilmiyor eleştirileri geliyor, ne dersiniz buna? sorusunu şöyleki yanıtladı:

"Biz olayın halis muhlis boyutlarını buyurmak zorundayız. Şimdi tığ DOĞRU baş döndürücü kaba girdik. Yarın baki güneş rafta kimi gıdalar yok. Ne diyecek o zaman? 'Ya dost başlangıçta vardı demincek yok, sebep bu denli kaba girdiniz?' diyecekler. Sorumluluk noktasında bulunan insanoğlu halis muhlis boyutlarını buyurmak zorunda. Ben o zincirin tamamını buyurmak zorundayım. Marketi de buyurmak zorundayım, oradaki fiyatlara beslemek zorundayım, zira yurttaş orayla muhatap oluyor, orada vatandaşın kıygın olmaması lazım. Bir yandan da o zinciri geriye akla yatkın götürdüğüm devir üreticiye denli gidiyoruz. Üreticinin de üretimden vazgeçmemesi lazım, onun motivasyonunun bozulmaması lazım. Eğer üretici, fellah üretimden vazgeçerse bu kol kabul kılmak isteseniz de alamazsınız, hatırlamak isteseniz de bulamazsınız. Dolayısıyla hesaplı yaptırımların yan yana yıkmacı olanları vardır, yan yana de düzeltme kılmak düşüncesince olanları vardır.

Şimdi yıkmacı uygularsanız yıkarsınız, yıktığınız devir aradaki zinciri o tedariği nite sağlayacaksınız? Onu on paralık kimesne düşünmez boydak tığ buyurmak zorundayız onu. Bütün o zinciri buyurmak zorundayız. O çiftçinin istihsal motivasyonunun bozulmaması gerekiyor. Dolayısıyla bu zincirin tamamını fikren akıntı kılmak durumundayız, objektif konuşamayız, ayakları yere basmayan tafsil yapamayız. Bir obje konuşuyorsak, yan yana obje söylüyorsak gereğini de kesinlikle yaparız. Dediğim derece suistimaller mevcut ise belirleme ettiğimiz yerde filhakika üstünde gidiyoruz."

"Bakanlık şekilde gelişigüzel güneş ukubet yazalım niteleyerek yan yana motivasyonumuz yok"

Kamu otoritesinin kuralları uygulamakla vazifeli bulunduğunun altını çizen Muş, "Biz kurallara uyulduktan sonraları daim ukubet yazalım niteleyerek yan yana gündemimiz olmaz. Kurallara uyulmasını sağlamamız lazım, esas görevimiz bu. Çünkü tığ görü şekilde gelişigüzel güneş ukubet yazalım niteleyerek yan yana motivasyonumuz yok. Motivasyonumuz kurallara uyulmasını sağlamak, vatandaşın kıygın olmasını engellemek. Görevimiz bizim bu." dedi.

Bakan Muş, geçtiğimiz günlerde başta hazırlık bölümüne ihlal yapanlarla ilgilendiren kestirmece 900 milyon TL yöresinde yan yana ukubet kesildiğini hatırlatarak, ihlaller mevcut ise karşılığının da bu bulunduğunu söyledi.

81 ilde teftiş elemanlarını bulunduğunu, 200 bin üstünde mahsul denetlediklerini aktaran Muş, bu çalışmaların bitmeme edeceğini, nerede iş mevcut ise oraya dahil edildiğini ve edilmeye bitmeme edeceğini dile getirdi.

Muş, elden market denetlemekle kalmadıklarını, girdi maliyetlerini alçak çekecek adımlar attıklarını da aktardı.

"AYM gündemini kendisi belirler, tığ savunmamızı hazırladık, gönderdik"

Bakan Muş, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) e-ticaret düzenlenmesi üstünde fark öngören yasayı tetkik sürecine müteveccih soruyu, "AYM gündemini kendisi belirler, tığ savunmamızı hazırladık, gönderdik. AYM'nin sonucu ne yönde olabilir bilemiyorum boydak kararın verilip, sürecin berraklaşmasını bekliyoruz." şeklinde yanıtladı.

Yönetmeliğin Resmi Gazete'de yayımlandığını anımsatan Muş, 1 Ocak 2023 bakımından kimi maddelerin yürülüğe gireceğini, aşamalı halde bunun yürürlüğe gireceğini, amaçlarının piyasayı regüle kılmak bulunduğunu söyledi.

Muş, "Normal konvansiyonel bölgede 5 yılda katedilecek mesafeyi e-ticaretle 1 yılda yapıyorsunuz, baş döndürücü hızlı. Bütün evren bunu öngörülebilir yan yana kanunla ayarlamak istiyor. Biz düzenlemeyi başardık, yönetmeliği çıktı. Çok adil, şeffaf, öngörülür, rekabeti merkezine alan, amme faydasını koruyan, vatandaşın hukukunu koruyan, oradaki hem üreticiyi hem tüketiciyi esirgeyici yan yana düzenleme. Arzu etmediğimiz madde yan yana tekelleşmenin oluşması." dedi.

"Hali inceledik, tarladan başlayıp duruma denli bulunan zincirdeki eşya dışılık baş döndürücü yüksek, bunların yan yana el eşya dibine katılması lazım"

Hal Yasası ve Perakende Yasası'na bağlı değerlendirmeleri sorulan Muş, konuşmasını şöyleki tamamladi:

"Biz ıssız baş döndürücü etraflıca inceledik. Burası baş döndürücü iri yan yana alan, ıssız ve perakendeyi aldığınız devir baş döndürücü iri alan. İhracat dediğinizde çekicilik satım şeklinde olacağımız 100 bin ihracatçımız mevcut boydak perişan dediğiniz devir 84 milyon var. Alacağınız kararlar, vereceğiniz kararlar bu 84 milyonu etkiliyor. Hali inceledik, tarladan başlayıp duruma denli bulunan zincirdeki eşya dışılık baş döndürücü yüksek.

Çiftçi ürettiği mahsul de eşya dibine girmekte çekinme ediyor. Dolayısıyla bunların yan yana el eşya dibine katılması lazım. Verinin esenlik olması geçişsiz ki yapmış olduğunuz istimara de dosdoğru olsun. Dolayısıyla çözüm bunun en akıbet boyutu, halis muhlis o üretim, o kayıt, duruma ulaşana denli bulunan bölümde kayıtdışılığımız gır konusu. Hale erişince da oradaki Hal Kayıt Sistemi'nin çıtırbom bulunduğunu düşünüyoruz, bunu iyileştirmemiz lazım. Bir de çözüm haricinde satı eden yan yana devre var, oranın denetimi elan az, bunu çözüm içerisine döşemek gerekiyor. Burayı da zincir içerisine çekmemiz lazım. Hal Kanunu'ndan mavera dışarda küsurat zincirin eşya içerisine ağız ağıza katılması gerek. Kademeli halde burayı ağız ağıza eşya dibine almış olacağız."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler