USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü

Teknolojide Kadın Derneği, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin bilimsel nitelikli katkılarıyla Türkiye'de ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına meydan şümullü müşterek araştırı yaptı. ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' ünlü araştırmada; öğrencilerin, aileleri

Teknolojide Kadın Derneği ve IPSOS, Türkiye’nin teknoloji algısını ölçtü
02-02-2022 16:29

Teknolojide Kadın Derneği (Wtech), hile ve teknoloji dalında nitelikli, kâmil ve bilirkişi insanoğlu deposu bakmak ve hanımları önceliklendirerek okazyon eşitliğine yardım iletmek neredeyse çalışmalarını sürdürüyor. Wtech'in, IPSOS ve Bahçeşehir Üniversitesi'yle beraberce gerçekleştirdiği ‘Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi' araştırması ‘insan ve teknoloji' ilişkisini odağına alarak literatüre yeni müşterek görünge kazandırıyor.

Araştırmada, Türkiye'de değişen teknolojinin günce yaşamda ve iş süreçlerindeki yerinin tespiti, şahısların teknolojiye yatkınlıklarının ölçülmesi, teknoloji kullanımındaki motivasyonlarının ve bariyerlerinin saptama edilerek bu bölgede alınacak aksiyonların belirlenmesi hedeflendi. Bu çerçevede ortaöğretim ve darülfünun öğrencilerinin, ailelerin ve STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanlarındaki eğitilmiş iş gücünün, teknoloji mevzusundaki yaklaşım ve tutumlarını anlayarak alınacak aksiyonların garaz odaklı olması amaçlandı. Araştırma böylelikle teknoloji algısında eşey farklılıklarını ölçen ve bu alandaki avrat temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak veriler de elde edildi.

Wtech olarak, teknoloji alanındaki kalifiye insanoğlu deposu azlığına ve hanımlara müteveccih okazyon eşitsizliğine odaklandıklarını aktaran Teknolojide Kadın Derneği Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı Zehra Öney, Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına selamünkavlen ve çeşitliliğe yardım terazi hedefiyle çalıştıklarını belirtti.

''Araştırmayla Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik''
Araştırmanın hedefi ve mihrak noktaları neler bulunduğunu üstüne bilgilendirmede bulunan Öney, ''Araştırmanın esas amacı; Türkiye'de teknoloji ve hile sahalarında bulunan durumun saptama edilmesine, teknoloji sahipliğinin ve kullanımının ne kurda bulunduğunun saptanmasına, cinsiyetler arasındaki farklılıkların belirlenmesine ve avrat temsiliyetinin artırılmasına imkân sağlayacak verilere ulaşmaktı ki tetkikte da bu verilere ulaştık. Türkiye'nin teknoloji algısını saptama ederek, probleminin kaynağına selamünkavlen ve çeşitliliğe yardım terazi hedefiyle ilerledik. Türkiye'de müşterek geçmiş bulunan Teknoloji ve İnsan Endeksi araştırmasının bu fazında, Türkiye'nin teknoloji algısını idrak etmek istedik. Araştırmamız bu alandaki eksikleri, gereksinimleri saptama ika ve sonra da ne kısımlarda gelişime odaklanacağımızı saptama hedefi taşıyor. Odağımızı kişiye döndürerek, mahsus müşterek gözyaşı grubunun üzerinde bulunan bireylerin, teknoloji ile ilişkisini, teknolojide etkin bireylerin eşey kırılımını, STEM mezunlarının teknolojide çalışmaya bitmeme yazar etmediklerini, ediyorlarsa memnuniyetlerini değişik endeksledik. Ortaya çıkma raporla, ülkemizin umumi açıdan teknolojiye ayrıca bilime bulunan yaklaşımı, bu bölgede etkin insanoğlu sayısını ve avrat temsiliyetini artırmaya müteveccih yapılacak çalışmalara da dizin olması amaçladık'' biçiminde konuştu.

''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine değgin geçmiş emek vermesi oldu''
Raporun önemine yer veren Öney, ''Araştırma, Türkiye'nin teknolojide insanoğlu endeksine değgin geçmiş emek vermesi oldu. Tam anlamıyla ülkemizin teknolojide insanoğlu endeksini ölçtük diyebilirim. Ortaya çıkan anlatım ise Türkiye'nin teknoloji algısını, buna ilişkin şekilde güdüm ve davranışlarını ve güdüm eğilimlerini yansıtan müşterek gözgü niteliğinde. Toplumun teknolojiyle ilgilendiren düşünceleri, güdüm ve davranışlarını yanı başımızda anbean gelişen teknolojiye ne baktıklarını idrak etmek yerine önemli. Bu yönüyle ülkemizin teknoloji dalında muazzam kâr sağlamasına da yardım sağlayacak. (Daha ilkin de belirttiğim gibi) Sorunlara analizör yapmak düşüncesince ilkin onları saptama etmek, eksiklikleri yakalamak gerekiyor. Rapor, teknoloji alanındaki sorunların tespitini saptama noktasında can alıcı müşterek araç. Teknoloji dalında gelişmek talip şirketler, mutluluk kurumları, evkaf ve benzeşim kâffesi paydaşlar düşüncesince de müşterek beyyine ayrıcalığı taşıyor. Kurumlar düşüncesince hem işlev verdikleri garaz kitleleri idrak etmek bununla beraber yeni çağda gerekseme duydukları kalifiye insanoğlu kaynağına iktiran etabında müşterek pınar ayrıcalığı taşıyacak. Türkiye yüzdelik 47 kabil müşterek dizin oranıyla teknolojiyi önümüzdeki 5 sene içinde değişen teknolojinin yapacağı gelişmeye ermek düşüncesince hem kültürel hem maşeri bununla beraber insanoğlu şekilde baş döndürücü iri müşterek yatırıma tahavvül etmek durumunda. Bu envestisman terbiye reformlarını, maşeri insanoğlu çeşitliliği ve eşitliğini, ailelerin teknoloji üzerine bilinçlendirilmesi ve bunu çocuklarına yansıtmasını, eğitmenlerin farkındalığa eş olmasını ve müşterek de iş dünyasının buna vereceği merakı ve önemi kapsıyor. Tüm bunların temeline inip, kem kısımları gidermemizle gelişmemiz beklenir olacaktır'' niteleyerek konuştu.

Öney, laflarına şöyleki bitmeme etti: ''Ülkemizin teknoloji alanındaki doğacak hedeflerini bu araştırmadan çıkan neticelerle henüz doğurgan planlayabileceğimizi düşünüyoruz. Ayrıca bu raporun Türkiye'nin gelişimi ve kazançlı güç kazanması açısından baş döndürücü iri müşterek önemi var. Çünkü Türkiye, hassaten gailesiz nüfusunun güçlenmesiyle değişen teknolojinin ön sıralarına yerleşmeye akıllıca ilerliyor. Özellikle yazılım ve teknoloji ihracatını artırabilmek zat teknolojimizi üretebilmek ve bu bölgede çelimli girişimler oluşturup dünyadan ecnebi sermayenin Türkiye'ye girişini sağlamak, Türkiye ekonomisine hassaten GSYİH'na baş döndürücü müspet yansıyacak. Gelişmeler hemen bayanların iş gücüne katılımlarında çetin 170 bilyon dolarlık müşterek el sağlayacaktır. Dahası Türkiye'nin de 1 trilyon dolarlık baş döndürücü iri müşterek güdüm sektörü durumuna gelmesinin altında aha bu bölgede oluşturacağımız teknolojide kalifiye insanoğlu deposu oluşturmanın önemi büyük.''

Raporun kurumlar açısından faydalarını açıklanan Öney, ''Öğrencilerin, ailelerin ve yetişkinlerin teknolojiye ve teknolojik gelişmelere müteveccih bilgi, güdüm ve mülkiyet kuru incelenen rapor, ilkin marketing ve teknoloji dalında çalışkanlık yayınlayan firmalar ballanmak üzere, çıplak maşer kuruluşları, amme kurumları, yüksekokul toplumu ve ilgilendiren gayrı kâffesi paydaşların kurumsal hedefleri düşüncesince ehemmiyetli veriler ve maşeri tespitler içeriyor. Dünyanın, iş süreçlerimizin ayrıca günce hayatımızın dönüşümle şekillendiği, dijitalleşmenin ve teknolojik gelişmelerin hızlandığı müşterek çağda kurumların dönüşümü ve dönüşüme uyumu iletmek düşüncesince nitelikli, kâmil insanoğlu kaynağına erişmesi, insanoğlu kaynağını teknoloji dalında kâmil bir duruma getirmesi bundan sonra baş döndürücü henüz önemli. Hatta elzem müşterek ihtiyaç. Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi tutanağı da odaklandığı mevzularla teknoloji üstüne toplumu idrak etmek yerine aktüel ve şümullü müşterek araştırma.

Yakın gelecekte; yazılım teknolojileri, bireşimli zekâ, otomobil öğrenmesi, robotik proses otomasyonu, siber asayiş kabil daim dönüşen bölgelerde kalifiye gençlere henüz baş döndürücü gerekseme duyulacak. Teknoloji dalında kuvvetli uzmanlar bakmak yerine attığımız herhangi müşterek adım, maşeri ve kazançlı refahın kapısını aralıyor. Toplumsal gerçekleri ve hisse senedi noktalarını ilmî yöntemlerle saptama etmek, hastalıkların kaynağına odaklanmamızı kolaylaştırıyor. Burada kurumların nitelikli, kâmil insanoğlu kaynağına iktiran ve iş süreçlerinde faydalanacakları, okazyon eşitliği ve maşeri kalkınmaya da yardım sağlayacakları müşterek araştırmadan bahsediyoruz. Ayrıca, Türkiye Teknoloji ve İnsan Endeksi'nin, memleketimizdeki kurumlara insanoğlu deposu stratejilerini oluştururken de taraf göstereceğine inanıyorum'' ifadelerini kullandı.

Araştırmaya göre, herhangi müşterek 10 insandan 9'u müstevli öncesine nazaran değişen teknolojinin hayatlarındaki yerinin arttığını belirtti. Katılımcıların yüzdelik 57'si pandemide değişen teknolojinin öneminin “Çok arttığını” söylerken, “Kısmen arttı” diyenlerin payı ise yüzdelik 31 oldu.

Raporda öne çıkan veriler şöyle:

Teknoloji sahipliği ve kullanımı
Katılımcılar, değişen teknolojinin hayatlarındaki öneminin bilincinde ve menfaatlerini bu bölgede ihya üstüne istekli.

Katılımcıların yüzdelik 69'u “teknolojisiz müşterek avlu düşünemiyorum” derken, bu görüşe katılmayanların payı ise yüzdelik 13.

Yakın gelecekte teknoloji üstüne becerilerin henüz müşterek tomar ehemmiyet kazanacağını düşünenlerin payı yüzdelik 86 iken; kendini bu bölgede geliştirerek henüz müşterek tomar maharet düzeltmek talip şahısların payı yüzdelik 80.
Her 10 haneden 4'ünde bireşimli dirayet içeren minimum müşterek mahsul kullanılıyor.

Teknoloji endeksi
Türkiye'de teknolojiye müteveccih güdüm müspet olsa da kazançlı engellerin yanı esna teknolojik gelişmeler mevzusundaki akıl ve belirsizlikler sayesinde müspet güdüm davranışa dönüşmüyor.

Teknoloji endeksi ölçülürken iştirakçilerin teknolojiyle ilgilendiren hile düzeyi, davranışları ve tutumları ballanmak neredeyse 3 format ele alındı. Kullanıcıların teknolojiye değgin hile seviyesinin yüzdelik 48, güdüm seviyesinin yüzdelik 38, güdüm seviyesinin ise yüzdelik 54 bulunduğu belirlendi. Her boyutun ayrımsız ağırlıkta değerlendirildiği tetkikte sayı farkı teknoloji endeksinin yüzdelik 47 bulunduğu kararına ulaşıldı. Buna gereğince camianın teknoloji algısının ölçülü ölçüde bulunduğunu beyan etmek mümkün.

Yapay dirayet algısı
Katılımcıların çoğunluğu bireşimli zekanın yaşamı kolaylaştırdığını düşünürken adsız sansız getirilerine erinç da kaygılı. Bunun nedeni ise bireşimli zekanın kimi sistem gruplarının yerini alacağı düşüncesi.

Yapay dirayet üstüne iştirakçilerin yüzdelik 73'ü “yapay zekânın hayatımızı kolaylaştırdığını” anlatım ederken, yüzdelik 48'i “yapay zekânın yaşantımızda henüz baş döndürücü toprak alması gerektiğini” belirtiyor.

Toplumda bireşimli dirayet ürünleri üstüne da müşterek acınma hakim. “Yapay dirayet ürünleri işimizi elimizden alacak” düşüncesine eş bulunan bireylerin payı yüzdelik 63.

Katılımcıların yüzdelik 46'sı “yapay zeka üstüne hile düzeyiniz nedir?” sorusuna “duydum ancak dayanıklı bilgim yok” derken bireşimli zekayı lafız şekilde çetin duymayanların payı hemen yüzdelik 5.

Araştırmada nazarıitibar çekici müşterek gayrı gözcü ise robotların dünyayı ele geçireceği endişesi. “Robotların benzeyen sürede dünyayı ele geçireceklerinden akıl ediyorum” diyenlerin payı yüzdelik 38. Öte taraftan bu görüşe katılmayanların payı da yüzdelik 38'lik müşterek miktarda ve nedeniyle madde ile alakalı görüşler eşit. Yüzde 24'lük Kararsızlar ile beraberce maşer bu akıl üstüne ikiye ayrılmış durumda.

STEM dalında avrat algısı
Raporda bayanların STEM sahalarında henüz çalışkan gösteriş alabilmelerinin uğrunda duran “cam tavan” etkisine nazarıitibar çekiliyor. Bu durumun, bayanların iş hayatında kem güdeleme ve destekle yükselmelerine illet bulunduğu belirtiliyor. STEM alanlarındaki iş alımlarında adamların lehine müşterek güdüm bulunduğunu düşünenlerin payı yüzdelik 36.

Teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor
Bireylerde teknolojiye müteveccih algılar kaygıyla şekilleniyor ve toplumda teknolojik gelişmelerin hızını yakalayamama endişesi de hakim.

Teknolojik gelişmelerin hızına yetişemedikleri ve eş oldukları hile seviyesinin tam bulunmadığı düşüncesi, bireylerde endişeye kere açıyor. Bireyler benzeyen gelecekte, değişen teknolojinin hayatlarını olumluetkileyeceğini düşünseler de bu alandaki belirsizlikten ve çıtırbom bilgiden çevre endişeli.

Bireyler, maşeri iletişim araçları ve pop kültürün etkisiyle teknolojik gelişmelerin benzeyen gelecekte negatif neticeler doğurabileceği üstüne iyice kaygılı. Bu tedirginliğin, teknolojik yeniliklere uyarlama sürecinde gecikmelere kere açabileceği öngörülüyor.

Araştırma dü evrede gerçekleşti
Verilen bilgiye göre, erek kapsamında umumi halkoyu ile online görüşmeler ve pazarlama, reklam, adanmış dalında fevk düzem tutumlu ve akademisyenlerle uygun görüşmelerden oluşan dü kademeli müşterek araştırı dizaynı kurgulandı. İlk evrede 15-65 gözyaşı aralığında Türkiye temsiliyeti bulunan 1231 kişiyle görüşmeler yapıldı. Bu görüşmelere ek şekilde ebeveynler, düzlük tercihi yapmış umumi ortaöğretim ve sistem lisesi öğrencileri, STEM dalında ve ayrımlı bölgelerde terbiye düzlük darülfünun öğrencileri ve mezunların yanı esna gine bu bölgede yahut bambaşka iş sahalarında etkin bireylerle de görüşmeler yapıldı. İkinci evrede ise fevk düzem ve akademisyenlerle uzun boylu 20 müzakere gerçekleştirildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler