USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Taş Tepeler Tarih Kitaplarını Değiştirecek

Göbeklitepe'yi de havi Taş Tepeler'de 12 hafriyat bilimsel alanın hafriyat başkanlığını özne Prof.Dr. Necmi Karul, bugüne denli meydana getirilen çalışmalarda erişilen bulguları Taş Tepeler lansmanında icra ettiği sunumlarla yüksekokul dünyasıyla paylaştı.

Taş Tepeler Tarih Kitaplarını Değiştirecek
27-09-2021 12:54

Göbeklitepe'yi de havi Taş Tepeler'de 12 hafriyat bilimsel alanın hafriyat başkanlığını eden Prof.Dr. Necmi Karul, bugüne derece meydana getirilen çalışmalarda erişilen bulguları Taş Tepeler lansmanında icra ettiği sunumlarla yüksekokul dünyasıyla paylaştı.

Bölgede Neolitik devre bağlı elde edilmiş bulguları paylaşan Karul, gün kitaplarını değiştirecek bilgiler sundu.

Hürriyet Gazetesi'nden Umut Erdem'in haberine göre, Karul şu detayları aktardı:

SIĞIRLAR İKİ MİSLİ BÜYÜK

-Açığa çıkardığımız sığırların boyutları bugünkü sığırların dü katı büyüklüğünde.

KOYUNLAR YÜNSÜZ

-Koyunlar elan uzun, üzerlerinde yün tabakası yok, kaba kılları bulunan kuma deriye sahipler. Bu süreci açığa boşaltmak düşüncesince uğraşıyoruz.

SIĞIRLARI EĞİTMESELER...

-Bugün etraflı Dünya'da 1.5 bilyon sığır tüketiliyor. Bu sığırlar evcilleştirilmeseydi bugün bu istihlak gerçekleştirilmeyecekti. Bütün bunların anavatanı Anadolu, başta bu bölge. Günümüzden 10 bin 500 sene evvela sene boyu geçer önceki yerleşimleri gene bu coğrafyada görülmeye başlanıyor.

-12 bin sene avcı, toplayıcı, mahveden dirim yerini yetiştirici taayyüş bırakıyor. Bugünkü toplumsal yaşamımızı düzenleyen, kol şeklinde hayata devam etmenin yerini merkezinde konutun, habbe bulunduğu ferdî taayyüş geçiliyor.

TARIM YERLEŞİK YAŞAMIN SONUCU, NEDENİ DEĞİL

-Bu alanların hepsinde kişilerin 12 ay yaşadıklarını gördük. Demek ki orion toplayıcı haldeyken beledi taayyüş geçmişler. Avcı toplayıcılık doğrusu ekincilik ve hayvancılığın beledi hayatın kuma sebebi değil, kuma kararı bulunduğunu gördük. Bu Dünya'daki etraflı ekol kitaplarında bu bölgede meydana getirilen hafriyat bilimsel kazıların neticeleri ile değiştirilen bilgilerin başlangıcında geliyor.

SÜTUNLAR ÜZERİNE ÇATI

-Bu bölgede önceki defa abidevi yapılarla karşılaşıyoruz. Bu yapıların tamamını zemine gömüp, yemeni düzenlenen binalar bulunduğunu ve tamamının üstünde çatılar bulunduğunu görüyoruz. Bu etapta insanoğlu hâlâ öz kendini haiz engel yapmayı bilmiyorlar.

KÖŞE YAPMAYI BİLMİYORLAR

Bu çağda insanoğlu kenar yapmayı bilmiyorlar. Onun düşüncesince yapılarını yemeni düz yazı ediyorlar. Bu bölgede önceki köşeli yapıların ortaya çıktığını görüyoruz. Köşeyi çözdüğünüz devir bugünkü gökdeleni yapabiliyorsunuz. Mimari anlamdaki inkılap niteliğindeki bu keşife de Karahantepe'de höyükte en emektar örnekleriyle karşılaşıyorsunuz.

GELECEĞE BIRAKMAK İÇİN GÖMMÜŞLER

Bu yapıların hepsinin süresince en azından 12 obelisk bulunduğunu görüyoruz. Bu yapıların maada kuma niteliği de tamamının işlevi bittikten sonradan kuma insanı gömdüğümüz kabil bu yapıların gömüldüğünü görüyoruz. Bütün yaşanmışlıklarıyla beraberce arasında ne var ise onlarla beraberce doğacak kuşaklara sakınmak kıl payı bırakıldıklarını görüyoruz.

ÖLENE YENİ YÜZ

Başı sıfır kuma insanoğlu motifi var. Bu da inançlarıyla ilgili. İnsanların başlarını bedenlerinden ayırdıklarını, giriş kısımlarını ayrı yere gömdüklerini görüyoruz. Kişi öldükten sonradan gömülüyor, üstündeki etler ayrılana derece bekleniyor. Daha sonradan kafa içi oradan alınıp bambaşka yere götürülüyor ve üstünde ona ilgili sıfır bambaşka kuma beniz ekleniyor.

KARAHANTEPE'DE ÜÇ BOYUTLU İNSAN BAŞI HEYKELLERİ

Taş Tepeler Tarih Kitaplarını DeğiştirecekKarahantepe'de mevcut müzekker giriş heykeli.

Karahantepe özelinde elde ettiğimiz neticeleri icmal etmek istiyorum. Bütün bu proses günümüzden 10 bin 500 sene evvela başlıyor. İlk örneklerinde kişilerin betimlenme biçimlerini enine boyuna şematize girintisiz çıkıntısız hutut şeklinde aşırı ilaveli olamaz biçimde betimlendiklerini görüyoruz. Sürecin karşılama evrelerinde bunun değiştiğini ve insanoğlu betimlemelerinin değişik elan abidevi bir duruma gelmeye başladığını ve amma velakin de efsanevi betimlemelerinin değişik azaldığını onların yerini insanoğlu betimlemelerinin almaya başladığını görüyoruz. Karahantepe'de aşırı sayıda üç buutlu insanoğlu başı heykeli açığa çıkarıldı. İnsan betimlemelerinin tamamının müzekker bulunduğunu görüyoruz.

TAŞ TEPELER NEDİR?

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesiyle 12 hafriyat bilimsel bölgede emek vermek yürütüyor.

Proje kapsamında Göbeklitepe, Karahantepe, Gürcütepe, Sayburç, Çakmaktepe, Sefertepe ve Yeni Mahalle Höyüğü'nde hafriyat emek harcamaları bitmeme ediyor.

Önümüzdeki günlerde ise Ayanlar, Yoğunburç, Harbetsuvan, Kurt Tepesi ve Taşlıtepe'de de kazılara başlanacak.

ŞANLIURFA'YA EL BATTANİ UZAY VE HAVACILIK BİLİM MERKEZİ KURULDU

DÜNYA TARİHİNİN EN TEHLİKELİ BÖLGESİ AÇIKLANDI

Taş Tepeler Tarih Kitaplarını Değiştirecek

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler