USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Tarımda dijitalleşme hem kamunun bununla beraber çiftinin iş yükünü azaltıyor

Tarım ve Orman Bakanlığının yaşama geçirdiği "TarımCebimde" uygulaması ve Çiftçi Kayıt Sistemi başvurularının e-devlet üstünden katılması hem çiftçinin bununla beraber bürokrasinin işini kolaylaştırıyor.

Tarımda dijitalleşme hem kamunun bununla beraber çiftinin iş yükünü azaltıyor
08-01-2023 12:08
Konya

Tarım ve Orman Bakanlığı, etkileşimli taşınabilir uygulamalarla çiftçinin bürokratik işlemlerine suhulet sağlıyor.

Çiftçiler, 1 Ekim'de yürürlüğe giren Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) yönetmeliği sayesinde, başvurularını e-devlet üstünden biraz dakikada yapabiliyor.

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin 2 Ocak'ta tanıtımını meydana getirdiği "TarımCebimde" uygulaması da üreticilere ehemmiyetli kolaylıklar sunuyor.

Yerli mühendislerce tasarlanan uygulamada; "Bitkisel Üretim", "Hayvansal Üretim", "Desteklemelerim", "E-Devlet Hizmetleri", "Destek Takvimi ve Eğitim- Yayın" menüleri arazi alıyor.

Uygulama yardımıyla üreticiler, bürokratik işlemleri bakanlığın il ve kaza müdürlüklerine gitmeden iri seviyede zeki el telefonu uygulaması yardımıyla gerçekleştiriyor. Hem vakitten hem de maddesel imkanlardan tasarrufu sağlayacak taşınabilir uygulamaya Konya'daki çiftçiler de dip nazarıitibar gösteriyor.

Konya'da çiftçilerin yüzdelik 30'u sayısal tarım uygulamalarını kullandı

Konya Tarım ve Orman Müdürü Ali Ergin, AA muhabirine, bakanlığın tarımda dijitalleşme çalışmalarına iyice ehemmiyet verdiğini söyledi.

ÇKS başvurularının e-devlet üstünden alınmasına çiftçilerin nazarıitibar gösterdiğini özetleyen Ergin, "Konya'da 90 bin 500 mukayyet çiftçimiz var. Konya'da çiftçilerimizin yüzdelik 30'unun sayısal tarım uygulamalarını kullandıklarını görüyoruz. Bu da 3 ay zarfında bulunan ortak süreç. Üreticilerimiz, sayısal ortamda işlerini henüz aceleci ve endamsız sürede yapmaktan memnun." niteleyerek konuştu.

"Yerli ve ulusal bu uygulamanın tarımda ortak inkılap bulunduğunu düşünüyoruz"

Ergin, Bakan Kirişçi'nin 2 Ocak'ta duyurduğu, "TarımCebimde" taşınabilir uygulamasının, çiftçilerce aşırı müspet karşılandığını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Bitkisel ve hayvanca üretimle ilişik desteklemeleri, kaza bazlı destekleri, hayvanca üretimde hızma sorgulama, baytar esenlik tutanağına anlayış kabilinden hizmetler bu pratikte veriliyor. Çiftçilerimiz almış olduğu dayanak miktarını da 'TarımCebimde' uygulamasından görüyor. Çiftçimiz bire ortak sürede görgü bilimi bilimi ve neşriyat çalışmalarından üretimle ilişik mevzularda bilim alabiliyor. Yerli ve ulusal bu uygulamanın tarımda ortak inkılap bulunduğunu düşünüyoruz. "

Bir günce işlemler 5 dakikada çözülüyor

ÇKS bilgilerini revize etmek düşüncesince çiftçilerin eskiden yaşamış olduğu meşakkate dikkati çekici Ergin, "Muhtara gidecekti, sonra kaza müdürlüğünde işlemlerini hazırlamaya çalışacaktı. Yetişmezse devrisi güne kalacaktı. Köyünden ve mahallesinden ilçeye gitmesi ortak gününü harcayacaktı. Zaman ve maddesel israfın yanı sıra kamuda evrakla ilişik başkaca savurganlık olacaktı. Şimdi bu işlemleri el telefonu yahut tabletinde 5 çağ zarfında bilgili olacak." ifadelerini kullandı.

Çiftçi uygulamadan memnun

Selçuklu ilçesi Çaltı Mahallesi'ndeki üreticilerden Mehmet Ali Çiftçi de nebati istihsal yaptığına değinerek, "Cep telefonuna uygulamayı indirdim. Güzel ve işlemlerimizi kolaylaştırıyor. Faydalı ortak emek vermek olmuş. Buradan ne ektik bunları görebiliyoruz. ÇKS belgesini de buradan alabiliyoruz. Hayvan varlığını, ölene kalana da buradan bakabiliyoruz. Kullanımı da aşırı kolay. Köyden ilçeye gelmeden işlemlerin çoğunu yapacağız." niteleyerek konuştu.

Dokuz Mahallesi'ndeki çiftçilerden Musa Çoğay ise uygulamanın pratikliğine ve tasarruf kolaylığına dikkati çekerek, "ÇKS'yi kaza tarıma gelmeden alabiliyoruz. Geçtiğimiz zamanlarda ne denli terviç primi aldığımızı görebiliyoruz. Hangi ayda ne kabilinden terviç priminin yatacağını da görüyoruz. Sistemle ödemelerimizde izlence yapabileceğiz. 'Şu ayda bu yatacak, ona gereğince masraf yapayım.' ağıt olanağı bulacağız. Yıl süresince desteklemeler var, bunları görebiliyoruz." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler