USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Pamukta bu yıl çiftçinin yüzü güldü

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, pamukta bu yıl çiftçinin yüzünün güldüğünü belirterek "Pamuk fiyatlarından çiftçimiz memnun. 2020'deki pamuk üretimimiz 1 milyon 774 bin tondu, bu yıl 2 milyon 250 bin titrem pamuk üretimi bekliyoruz." dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Pamukta bu yıl çiftçinin yüzü güldü
30-09-2021 21:24
Adana

Pakdemirli, Yüreğir ilçesi Cumhuriyet Mahallesi'nde Bünyamin Ortatepe'ye ilişik 220 dönüm pamuk tarlasında hasat etkinliğine katıldı. evvel elle henüz sonradan da pamuk derç aracıyla hasat gerçekleştiren Bakan Pakdemirli, toplamış yer aldığı pamukları kamyona boşalttı.

Bakan Pakdemirli burada meydana getirdiği açıklamada bugün Ortatepe ailesine ilişik çiftlikte pamuk hasadında ortak arada olduklarını söyledi. Pamuk üreticisinin bu sene sonuç etap kıvançlı bulunduğunu tabir fail Pakdemirli, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Pamukta bu sene çiftçinin yüzü güldü. Pamuk fiyatlarından çiftçimiz memnun. 2020'deki pamuk üretimimiz 1 milyon 774 bin tondu, bu sene 2 milyon 250 bin titrem pamuk üretimi bekliyoruz. Buradaki anne artışın gerçekte unsunun 80 kuruş bulunan desteğin 1,1'e kısaca 30 kuruş arttırılmasından kaynaklı bulunduğunu düşünüyoruz. Bugün bakımından mezru pamuk sahası 330 bin hektar civarında. 2021'de de kısaca yüzdelik 27 artışla 2 milyon 250 bin titrem ortak randıman bekliyoruz. Son 19 yılda ünite alandaki randıman artışı yüzdelik 40. Bu bilhassa editör ki bizim bakanlığımızın enstitüleri bilhassa TAGEM'in yapmış yer aldığı incelemelerden Ar-Ge çalışmalarından kaynaklı adına ünite bölgede aşağılık üst yüzdelik 40 artışla 353 kilodan, 494 kilograma dekarda çıktı."

Şanlıurfa'nın pamuk üretimde ortak numara tam bulunduğunu aktaran Pakdemirli, Adana'nın da 6. tam bulunmuş yer aldığı ve pamuğun yüzdelik 7'sini ürettiğini belirtti. Adana'da vaktiyle henüz çok istihsal bulunduğunu dile getiren Pakdemirli, vıcık vıcık tarımla bu arada üretimin apayrı ürünlere kaydığını söyledi.

"Tarımsal dayanaklık etmek bütçemizin tahminî yüzdelik 10'unu pamuğa ayırıyoruz"

Bakan Pakdemirli, bu işi hoppadak pamuk üretimi adına uyumak icap ettiğini belirterek lafları şöyleki sürdürdü:

"Bir hacim aut ticarette desteklenmekle beraber, Türkiye'de imal edilen pamuk ve yardımıyla bu arada ihracatta da aşağılık üst 27 bilyon dolar ortak müstesna satım potansiyeli bu tarlalardan yola çıkarak başlıyor. Geçen sene evren tutarları 11,80 civarındaydı bu sene bakımından 20 teklik yöresinde ortak evren fiyatıyla gönül rahatlığı karşıyayız. İzmir Ticaret Borsasının fiyatlarına da bakarsak benzeşim fiyatlar ora düşüncesince de geçerli. 10,65 güzeşte sene fiyatları, bugün bakımından de 20,50 teklik ortak fiyatla gönül rahatlığı karşıyayız. Çiftçimiz memnun, zirai dayanaklık etmek bütçemizin tahminî yüzdelik 10'unu pamuğa ayırıyoruz. Üreticimize veriyoruz, başkaca 62 teklik dekarda motorin desteği, 8 teklik basma desteği dekarda az buçuk önceki de dediğim kabilinden ayırt ödemesi desteğini arttırarak 1,10 teklik kilogramda vermeye başladık. Ayrıca örgensel yahut organomineral basma desteği kullananlar düşüncesince de kısaca gübresini ayrımlı kullananlar zarfında ortak 20 teklik henüz dekarda üstüne üstlük ortak desteğimiz var. Organik ekincilik desteği ise gene bireyselde 40, müstahsil grubunda da 20 teklik henüz çok ortak desteğimiz var."

Üretici Bünyamin Ortatepe de rastgele devir henüz iyiye gidilmesi düşüncesince çalıştıklarını kaydetti.

Hasat etkinliğine, Adana Valisi Süleyman Elban, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Jülide Sarıeroğlu, MHP Adana Milletvekili Ayşe Sibel Ersoy da katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler