USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

'Su altının ormanları' biyoçeşitliliğin devamı düşüncesince haritalandırılacak

Adana'da, Karataş Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Akdeniz Koruma Derneği iş donanmasında dalışlar eden 8 şahsiyet ekip, deniz çayırlarının haritasını boşaltmak düşüncesince emek vermek yürütüyor.

'Su altının ormanları' biyoçeşitliliğin devamı düşüncesince haritalandırılacak
11-10-2021 12:00
Adana

Adana'nın Karataş ilçesi açıklarında, ekolojik dengeyi koruyucu ve "su altının ormanları" kendisine aşina deniz çayırlarının haritasının çıkarılmasına müteveccih plan yürütülüyor.

Karataş Belediyesinin, Akdeniz'in gökçe sularındaki deniz çayırları ve biyoçeşitliliğe müteveccih projesi kapsamında, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü ile Akdeniz Koruma Derneği yetkililerinden oluşan 8 yabanlık balık adam kadro ilçede dalışlara başladı.

Proje kapsamında, alanda ortak müddet plonjon meydana getirecek ekiplerin sunmuş olacağı raporla Karataş ilçesi açıklarındaki deniz çayırlarının haritası oluşturulacak.

Balıkların su altındaki yaşamı, biyoçeşitlilik ve sudaki oksijen seviyesi düşüncesince ehemmiyetli bulunan deniz çayırları, haritalarının çıkarılmasıyla esirgeme dibine alınacak.

Haritanın elde edilmesiyle bölgedeki balıkçıların uyarılması ve deniz trafiğinin bu yörelerde en uzuv indirilmesi düşüncesince bilgilendirmeler yapılacak.

"Deniz çayırlarının yerleşme ve faunaya yararları var"

Karataş Belediye Başkanı Necip Topuz, AA muhabirine, Doğu Akdeniz'in korunması ve biyoçeşitliliğinin arttırılması düşüncesince çalışmalara bitmeme ettiklerini söyledi.

Dalgıç ekiplere su altında haremlik fail Topuz, deniz biyoçeşitliliğinin ortak kalıt bulunduğunu belirterek, şu şekilde konuştu:

"Karataş'ımızdaki deniz çayırlarına müteveccih ortak projemiz var. Bu projeyle mevcud deniz çayırlarının ve deniz bitkilerinin haritalarını çıkaracağız, popülasyonlarına bakacağız. Deniz çayırlarını nite koruyabiliriz, nite arttırabiliriz, bununla ilgilendiren çalışacağız. Deniz çayırları 'Akdeniz'in akciğerleri' diyerek adlandırılıyor. Hem yerleşme hem direy yönünde güvenilmez derecede yararları var, bu nedenle elimizden geleni yapacağız."

"Deniz çayırları, deniz ve dünyamız düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ekosistemlerdir"

Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Görevlisi Dr. Barış Akçalı, belediyenin projesi hesabına düzentileme yürüttüklerini dile getirdi.

Akçalı, deniz çayırlarının önemini vurgulayarak, "Deniz çayırlarının, şu anda da toptan ortak dava bulunan toptan hava değişikliğiyle ilgilendiren karbonu tutmakta baş döndürücü ehemmiyetli rolü var. Oksijen üretirler, başka canlılar düşüncesince melce ve hizmetçi piyasası sağlarlar, kıyısal erozyonu engellerler ve suyun ışıklı kalmasını sağlarlar. Deniz çayırları, deniz ve dünyamız düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli ekosistemlerdir." diyerek konuştu.

Akdeniz Koruma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Vahit Alan da denizlerin korunması ve biyoçeşitliliğinin araştırılması hesabına icraat yürüttüklerini aktardı.

Alan, Karataş kazasının deniz canlılığı düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli konumda bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Adana'nın Karataş ilçesi baş döndürücü giranbaha ortak ekosisteme eş ve bura Adana'nın denize oluşturulan penceresi. Çok iyi ortak hava ve baş döndürücü iyi ortak ekosistem. İki tarafı da nehirlerle ve dalyanlarla çevrilmiş ortak ekosistem fakat kâffesi evren bilgelik insanlarının iptila etmiş olduğu gücün baş döndürücü az çalışmanın yürütülmüş olduğu ortak ekosistem. Burada biyoçeşitlilikle ilgilendiren düzentileme yapmış olup data toplamaya başlayacağız. Bu açıdan Karataş kıyıları düşüncesince ortak geçmiş olacak. Burada hedeflediğimiz türlerden ortak tanesi de deniz çayırı türlerini anımsamak zira bu enva ekosistem düşüncesince baş döndürücü değerli, balıkların yuvası, tagaddi ve gizlenme alanı. Küresel hava değişim işlemi düşüncesince belirleyici enva olup karbon depolayabilen türler. Bu türlerin Karataş'ta mevcut olup olmadığını icat etmek istiyoruz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler