USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

GPS ile izlem edilen Leylek Jonas İstanbul'da görüntülendi

Almanya'da doğan ve 2013 yılından buyana bilgi müşterilerini kabilinden GPS ile hicret rotası strateji edilen "Jonas" adlı leylek, İsrail'den gelerek, ıtlak verdiği İstanbul'da kuş gözlemcileri kabilinden görüntülendi.

GPS ile izlem edilen Leylek Jonas İstanbul'da görüntülendi
07-03-2023 12:06
İstanbul

İlkbaharın gelişiyle İsrail'den sürüsüyle yola çıkan Leylek Jonas, 23 Şubat'ta Hatay'dan Türkiye'ye antre yaptı.

Adana, Mersin, Konya, Eskişehir ve Kocaeli güzergahını seyredip 5 günce yolculuğunun peşi sıra İstanbul'a vasıl Jonas, Şile İSTAÇ Kömürcüoda Katı Atık Bertaraf Tesisleri'nde ıtlak verdi.

Uygulama üstünden leyleği strateji fail kuş gözlemcileri, onun fotoğrafını çekebilmek düşüncesince tesislerde ortak araya geldi.

Tesislerde icraat önleyen kuş gözlemcileri, karşılaştıkları Leylek Jonas'ın fotoğrafını çekti.

Yaban yaşamı fotoğrafçısı ve kuş gözlemcisi Alper Tüydeş, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, leyleklerin çoğu el kışı Afrika'da geçirdiğini, Jonas'ın ise cin fikirli ve tatbik ortak kuş çeşidi bulunduğu düşüncesince kışları İsrail'de kaldığını söyledi.

Leylek Jonas'ın bu sene, eski senelerden değişik yerine İsrail'den yola çıktıktan sonradan on paralık beslenmediğini özetleyen Tüydeş, leyleğin gündüz süresince seyahat yaptığını, geceleri ise akla yatkın ve emin yerlerde konakladığını belirtti.

İstanbul'a ulaştığında leyleğin sert atılan tesisinde beslendiğine dikkati çekici Tüydeş, "Leylek Jonas'ı infaz üstünden strateji ediyorum. İstanbul'a geldiğini görür görme engelli toplumsal medyada öbür kuş gözlemcileriyle birleştirme olup Şile'deki tesislere geldik. Buraya dirimsel gelmez leylek ile karşılaştık ve fotoğrafını çekebildim." dedi.

Jonas'ın, İstanbul'da beslendikten sonradan dolayısıyla bitmeme ettiğini, peşi sıra da menfi iklim şartları dolayısıyla biraz gündüz elan şehirde kaldığını aktaran Tüydeş, şu şekilde bitmeme etti:

"Bu el iklim vaziyeti aktif fiil oldu. Puslu ortak iklim var. Yağmurun da soygunculuk ihtimali mevcut ki bu muhacir kuşlar düşüncesince ıtlak ita sebebidir. Muhtemelen biraz gündüz sonradan muhaceret yolculuğuna bitmeme edecektir. Çünkü burada günlerdir besleniyor, dinleniyor, sıradan erke depolamıştır. Yoluna buradan bitmeme yazar hızlıca Almanya'daki yuvasına ulaşmaya çalışacaktır."

"Sosyal medya, nice insanı kuş gözlemciliğine yöneltti"

Leyleğin hareketlerinin toplumsal medyada doğaseverlerce iri candan strateji edildiğine yer veren Tüydeş, "Acaba ne şehirden geçecek?", "Bu akşam nerede kaldı?", "Yağmura yakalandı mı?" ve "Kaç gündüz duracak?" kadar paylaşımlar yapıldığını belirtti.

Sosyal medyadaki paylaşımlar kararında Jonas'a bulunan alakanın arttığını vurgulayan Tüydeş, "Bu tür tabiat hikayeleri yahut tabiat ile ilgilendiren gelişimleri kişilere elan aşırı duyurabilmek düşüncesince toplumsal medyayı ortak kazanım yerine görüyorum. Sosyal medya, nice insanoğlunun kuşları ayırt etmesine ve kuş gözlemciliğine yönelmesini sağlandı." niteleyerek konuştu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler