USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Sektörlerin ihtiyacına gereğince uyarlanabilecek evcil dronun üretimine başlandı

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark'ta üretimine başlanan acemi çocuk dron, 15 kilo taşıma kapasitesi ve 130 kilometre menziliyle taharri memuru polis kullanımıyla muhtelif bölgelerde çalışkanlık gösterecek.

Sektörlerin ihtiyacına gereğince uyarlanabilecek evcil dronun üretimine başlandı
17-12-2021 15:17
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Teknopark Şirketi Fly Bvlos Technology'e alakalı hangarda geliştirilmesine 60 mühendisin yardım vereceği dron, kontrol kurtarma, orman ve yer kontrolü, çabuk medikal mahsul taşıma, zirai çalışkanlık kabilinden dayanıklı baş döndürücü bölgede çalışkanlık olmak kıl payı tasarlanıyor.

Yerli yazılım ve donanımıyla dünya dışına ihraç edilmesi planlanan dronun, ihtiyaca uyarınca çalım ve ağırlık taşıma kapasitesi artırılabilecek.

Projeyle alakalı 6 ülkeyle ön ortaklaşa iş protokolü imzalanırken, dronun elektronik ve madun sistemleri ile dünkü konfigürasyonlarının sınav emekleri bitmeme ediyor.

"Üniversite-sanayi iş donanmasında ehemmiyetli müşterek örneği oluşturduk"

GTÜ Rektörü Prof. Dr. Muhammed Hasan Aslan, AA muhabirine, Türkiye'nin araştırı üniversitelerinden bir tanesi olduklarını belirterek, tayyare mühendisliğinde ne bölgeye odaklanmaları icap ettiğini danışma ettiklerinde dron teknolojileri mevzusunun ön plana çıktığını söyledi.

Sivil drone teknolojisinin Türkiye'nin fire bulunduğu alanlardan bir tanesi bulunduğunu gördüklerini, buna müteveccih darülfünun namına icraat hazırlamaya başladıklarını aktaran Aslan, şu halde dedi:

"Türkiye'nin bu konudaki ek ederine yardım sağlamaya çalışacağız. Bu bağlamda da teknoparkımızda ilkin dron teknolojisiyle ilgilenen firmaları müşterek araya bildirmek istedik. Haziranda bitirdikleri girişimle burayı Fly Bvlos Technology 6 ayda baş döndürücü ehemmiyetli müşterek yere getirdi. Bu hem bizim teknopark alanımız düşüncesince hem de Türkiye'nin ilerideki dron teknolojisi düşüncesince baş döndürücü ehemmiyetli adımdır. Buraya 'Dronpark' diyoruz. Bu Dronpark devletimizde ilk, Türkiye'deki üniversiteler ortada ilk, bundan hâlâ apayrı müşterek mazmun yok."

Aslan, Dronpark'a dünya dışından icra vekili düzeyinde ziyaretler bulunduğunu dile getirerek, darülfünun uran iş donanmasında ehemmiyetli müşterek örneği burada oluşturduklarını kaydetti.

Burada dron teknolojisiyle alakalı firmaları müşterek araya getirerek onların tekerlek tekerlek ürettiklerini birleştirip dronlar kurmak istediklerini özetleyen Aslan, "Dron geliştirmeleri dair icraat yapıyoruz ve dron pilotluğu eğitimi veriyoruz. Bir dron ile başladık, şu anda 3-4 dronun dizaynı dair çalışıyoruz. Bundan sonradan dron pilotluğu eğitimine başlayacağız. Teknolojiyi kullanarak, tayyareci dronu ortada olmaksızın İstanbul'dan Erzurum'a bile uçurabilecek." ifadelerini kullandı.

"Dron teknolojileri geleceğin teknolojileri ortada gösteriliyor"

Fly Bvlos Technology Genel Müdürü Murat Islıoğlu da dron teknolojisinin geleceğin teknolojileri ortada gösterildiğini belirterek, bu mevzuda dünyada da ağır icraat bulunduğunu söyledi.

Tamamen yerel yazılım, dünkü donanımla dizayn dron üretmeye mücahede ettiklerini dile getiren Islıoğlu, "Burada müşterek meslek namına dron pilotu esermek istiyoruz. Onun bakımcısını yetiştirmek, akıllıca konseptte dronlarla kişi yazılımı ve kişi donanımıyla bu pilotları da birleştirerek gerekseme duyan ülkelere, gerekseme duydukları konfigürasyonda bunları topyekun müşterek mazmun namına ihraç kılmak istiyoruz. Ana amacımız; dron teknolojilerinin müşterek halde ucundan tutan, kanadını yapan, pervanesiyle ilgilenen, canlılık motoruyla ilgilenen, öteki yegâne zamanlı koşa zamanlı motoruyla ilgilenen şirketleri müşterek araya getirip müşterek görevdaşlık oluşturarak müşterek üretim yapmak. Tamamen sivil polis polis taraftayız." niteleyerek konuştu.

Islıoğlu, üstünde çalışmış oldukları dronun mühendislik hesaplamalarını, kavramsal tasarımlarını ve öteki planlamalarını yaptıklarını anlatarak, teknopark endüstrisi içerisindeki 24 dönümlük arazide dron kümelenmesine müteveccih düzlük oluşturduklarını kaydetti.

Takım önderi Orkut Aktaş ise iklim platformunda en şişman ek değerin aerodinamik tasarımdan geldiğini aktararak, kendilerinin de bu aksam dair yoğunlaştıklarını, bire müşterek sürede oto pilot, yazılım ve öteki madun manzume entegrasyonu çalışmalarına bitmeme ettiklerini belirtti.

Dronun ayrımlı şartlarda inanılır ameliyat yapabilmesini hedeflediklerini vurgulayan Aktaş, "Diğer vasıtaların fariza yapamadığı yerlerde baş döndürücü hâlâ inanılır müşterek halde fariza meydana getirecek müşterek manzume üstünde çalışıyoruz. 2 ayrımlı ek süre üstünde çalışılıyor. İlk çıkma tedavül ağız ağıza elektrikli lityum yükün pil teknolojisine bağlı, müşterek ahir manzume de hibrit. Bu mevzuda nice ayrımlı ek süre mevcut. Bunları şu an mühendislik açısından değerlendiriyoruz. Taşıma kapasitesi müfit ağırlık miktarı 15 kilo olacak, 130 kilometre mesafeye ağırlık taşıyor olacak. Özellikle ulaşılması çetin alanlara medikal dayanak noktası sağlamak, arama-kurtarma çalışmalarında kurtarmaya hâlâ baş döndürücü dayanak noktası hasretmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler