USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Asıl sizin nereniz yerli? İthal muhalefetsiniz

Varank "20 yılda gelişigüzel bölgede yerlilik paylarını yükselttik fakat muhalefetin yerliliğini yükseltemedik. Danışman Amerika'dan, finansman Londra'dan, beyin Almanya'dan. Lafa ulaşınca 'Togg'un neresi yerli?' Sizin nereniz yerli? İthal muhalefetsiniz" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank: Asıl sizin nereniz yerli? İthal muhalefetsiniz
11-12-2022 23:08
TBMM

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Genel Kurulunda, bakanlığının 2023 yılı bütçesi üzerinde milletvekillerinin düşün ve eleştirilerini yanıtladı.

Yaptıkları yatırımların ek bedel şekilde Türkiye'ye art döndüğünü tamlayan Varank'ın, "Demir polat üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim? Çimento üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim? Düz cıncık üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim? Beyaz kayıt üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim? Ticari anahtar üretiminde Avrupa'nın 1 numarası kim?" şeklindeki sorularına AK Parti milletvekilleri rastgele daim müşterek ağızdan "Türkiye" yanıtını verdi.

Bakan Varank, "20 yılda on paralık üretimlik kurulmadı." yalanının dile getirildiğini aktararak, üretimlik rakamları akıbet 20 yılda efdal miktarda küsurat Malatya, Konya ve Adana Hacı Sabancı birleştirme uran bölgelerinin fotoğraflarını gösterdi. Varank, "'Türkiye'de üretimlik kurulmuyor.' diyenlere sesleniyorum, pekâlâ bunlar ne, hav tarlası mı? Bugün 124 OSB'de üretimlik kuracak yegâne müşterek gereksiz parsel üstelik kalmadı. Sadece akıbet 1 yılda 20 acemi OSB kurduk, 33 acemi OSB ihdas etmek düşüncesince çalışmalara başladık. Bu sene içinde Gaziantep'te 70, Kocaeli'de 54, Aksaray'da 41, Balıkesir'de 39, Çorum'da 25, Amasya'da 20, İzmir'de 14, Sivas'ta 11 fabrikanın açılışını yaptık. Biz 26 kentte 468 üretimlik açarken Kılıçdaroğlu burma çeviriyordu, musluk." sanarak konuştu.

Söz konusu fabrikalara bağlı "devletin değil hususi bu sahanın yatırımı olduğu" anlamında söylemler bulunduğunu da anımsatan Varank, "Siz ne devirde yaşıyorsunuz? Merak ediyorum, 6'lı masanın iktisat anlayışı ne? Liberal ekonomiden mi yana, toplumcu ekonomiden mi? Danışmanına bakarsanız neoliberal ekonomiden. Kılıçdaroğlu'na bakarsanız üçü de değil, doğrusu İYİ Parti'ye fikrini soran yok. Ama bugüne derece ne vaat ettiklerine bakmış olduğunuzda ne düşündükleri ortada. Ülkesindeki yatırımcıları kovalayan, 'şirketleri batıracağını, el koyacağını' söyleyenin, rengine coğrafyasına layıkıyla kapital ayrımı yapanın iktisat modeli, payan faşistlik ekonomisi olur." laflarını gider etti.

"Teknolojiden anladığınız ABD ile online bağlanak kurmakmış"

Mustafa Varank, Türkiye'nin uygulayım bilimi açılımının bugün kâffesi dünyanın gündeminde olduğuna ayraç ederek, şunları kaydetti:

"97 teknopark, 1567 AR-GE ve dizayn merkezi, gurk merkezleri, TEKMER'ler, 222 bin AR-GE personeli ve henüz nicesi. Ama bazıları gidiyor, teknolojiyi binlerce kilometre uzakta arıyor. Bu derece zahmete ne icap var? CHP Genel Başkanı'nın Türkiye'de kapısına dayanmadığı gurur kalmadı. Her fırsatta kameraları alıp kurumlarımızın uğrunda dikildi. Sayın Kılıçdaroğlu, teknolojiyi on bin kilometre uzakta arayacağına, 400 kilometre ötedeki TOGG fabrikasının, ulusal AR-GE kuruluşumuz TÜBİTAK'ın, inovasyon ekosistemimiz Bilişim Vadisi'nin kapısına dayansaydın ya o devir en çağdaş teknolojileri, en gıllıgışlı projeleri durumunda görürdün. İşte TEKNOFEST'e gittin, gençlerimizin hayat açıcı projelerini durumunda gördün lakin maatteessüf o da kâr etmemiş. Hiçbir bilinçlilik anlamamışsınız. Meğer sizin teknolojiden anladığınız ABD ile online bağlanak kurmakmış."

Teknolojinin geldiği yeri beyan etmek istediğini dile getiren Varank, ödemesi unutulan yalıtım faturalarının online ödenebildiğini ve hamburger siparişinin de online verilebildiğini söyledi. Varank, "Aranızda anca uygulayım bilimi uzmanları mevcut ki Genel Kurul salonunda cep telefonundan online as üstelik oynayabiliyorsunuz." ifadesini kullandı.

Türk mühendislerce tasarlanıp imal edilen lazer algılayıcı çevir sesi çipin fotoğrafını müşterek eline alarak yayınlayan Varank, çipin kilo başına dış satım değerinin 388 bin dolar bulunduğunu bildirdi. Kılıçdaroğlu'nun ABD ziyaretinde ne değişen teknolojinin ön plana çıktığını soran ve öteki eline hamburger fotoğrafı meydan Varank, "İşte bizim uygulayım bilimi gündemimiz, aha CHP'nin uygulayım bilimi gündemi. Evelallah eren milletimiz 20 senedir bulunduğu kabilinden bu dü fotoğrafın, bu dü ekranların arasındaki farkı en dobra halde değerlendirecek. Türkiye'ye yarışır gösterimi Cumhur İttifakı'nın sunduğunu müşterek kere henüz tescilleyecek." sanarak konuştu.

"Tüm heybetiyle Gazi Meclisimizin kapısının uğrunda duruyor"

Mustafa Varank, domestik ve ulusal makine Togg dair muhalefetin eleştirilerini sıralayarak, şöyleki konuştu:

"Şimdi de 'Bu vasıtalar Türkiye'de üretilmiyormuş, İtalya'dan getiriliyormuş.' İnsaf. Togg düşüncesince 'Hani nerede bu araba?' diyordunuz, kâffesi heybetiyle Gazi Meclisimizin kapısının uğrunda duruyor. Zoom toplantısı yapmayı uygulayım bilimi zannedenler, uygulayım bilimi sözde kıymetlendirmek istiyorlarsa Meclisin önüne gidip bakabilirler. Bu milletin 60 salname düşsel kesinlikle gerçeğe dönüşmüş, Türk mühendisleri neyi nail çıkıp görebilirsiniz. O derece karalamanın, iftiranın üstünde gidip bakmaya utananlar bulunur sanarak aha ego onun fotoğrafını az buçuk evvela gösterdim. Bu projeyi yaşama nâkil babayiğitlerimiz, mühendis, teknikçi ve emekçilerimiz, bu ülkenin inanınca neleri başarabileceğini bizlere gösterdiler. Onlara minnet borçluyuz."

Varank, imkan, sınama ve yetenek olsa da canevi olmaksızın bu çeşit işlerin başarılamayacağını dile getirerek, o yüreğin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'da bulunduğunu söyledi.

CHP milletvekillerinin namına kılükal atması üstünde Varank, "Çok erinçsiz olduysanız siz de Kılıçdaroğlu'nun hamburgerli fotoğrafını basıp gösterin. Sizin vizyonunuz o." yanıtını verdi.

Togg'un yerliliğini sorgulamaya etkin muhalefetle gönül rahatlığı karşıya olduklarını anlatım fail Varank, bu eleştirilere baş döndürücü kere karşılık verdiğini anımsattı.

AK Parti şekilde akıbet 20 yılda rastgele bölgede yerlilik paylarını yükselttiklerini fakat müşterek başarısızlıkları bulunduğunu kail Varank, "20 yılda rastgele bölgede yerlilik paylarını yükselttik lakin bu muhalefetin yerliliğini müşterek çeşitli yükseltemedik. Danışman Amerika'dan, finansman Londra'dan, beyin Almanya'dan. Lafa erişince 'Togg'un neresi yerli?' Asıl sizin nereniz yerli? İthal muhalefetsiniz siz, ithal." laflarını gider etti.

Bu arada TBMM Başkanvekili Haydar Akar, Varank'a, "Bu parlamentoda mevcut hacısı hocası yerlidir." dedi.

Varank'ın laflarına CHP milletvekilleri tepkime gösterdi. AK Parti ve CHP milletvekilleri arasındaki aykırı kılükal atmalar üstünde Haydar Akar, birleşime ara verdi.

"Taş adına taş koyan ki mevcut ise değişiklik yapmadan destekledik"

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, muhalefetin "teşvikler ve destek sunar yandaşlara gidiyor yahut nazar boncuğu işe yaramıyor." şeklindeki iddialarını "içi gereksiz eleştiriler" şekilde nitelendirerek, bu mevzuda otomotiv sektöründe çalışkanlık yayınlayan gıllıgışlı müşterek firması sağlam gösterdi.

AK Parti iktidarı devrinde yatırımlarını büyüten şirketin, Avrupa ve Ortadoğu'da bildik müşterek bellik biçimine geldiğini kail Varank, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Aynı şirket geçtiğimiz sene Bakanlığımızdan acemi envestisman düşüncesince 100 milyon teklik envestisman motivasyon vesikası aldı. Türkiye ekonomisine, AK Parti iktidarına güvenip acemi yatırımlar karşılayıcı hakeza firmaları tabii destekleyeceğiz. Bu şirketin sahibi CHP Milletvekili Sayın Tahsin Tarhan. Kendisine yatırımları düşüncesince baş döndürücü teşekkürname ediyorum. Bakanlığımızdan 100 milyon teklik motivasyon vesikası meydan CHP Milletvekili Sayın Tahsin Tarhan da mı yandaş? Son 4 yılda, 18 CHP'li şehremaneti düşüncesince 29 motivasyon vesikası düzenledik. Bunlardan altısı İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne gitti. O da mı yandaş? Ülkemizde envestisman yapan, taş adına taş koyan ki mevcut ise değişiklik yapmadan destekledik, desteklemeye bitmeme edeceğiz."

Elindeki grafiği yayınlayan Varank, "Türkiye şu anda girişimcilik dalında değerli çağını yaşıyor. Sizin gözlerinizi yumduğunuz, kulaklarınızı tıkadığınız asıl aha mükemmel şekilde bu. Türk 'start-up'lar 2020 senesinde 154 milyon dolar envestisman aldı, 2021'de bu meblağ 1,6 bilyon dolara ulaştı. Bu senenin önceki 9 ayında henüz şimdiden 1,5 bilyon doları yakaladık." sanarak konuştu.

Kalkınma ajanslarının da gençlere envestisman meydana getirecek fonlara katılmasına müteveccih düzenlemeyi yaşama geçirdiklerini özetleyen Varank, CHP'nin bu düzenlemenin iptali düşüncesince Anayasa Mahkemesine gittiğini anımsattı. Varank, şöyleki bitmeme etti:

"Biraz ak olun, dürüst. Bir taraftan 'Fon kuracağız.' diyeceksiniz öteki taraftan bizim kurduğumuz fonları baltalamaya çalışacaksınız. Şimdi de Kılıçdaroğlu çıkmak Türkiye'ye mülk yağdıracakmış. Yurt dışından 3 yılda 325 bilyon dolar kaynak getirecekmiş. Sen evvela tuttuğun danışmanı getir. Tabii müşterek de bembeyaz mülk meselesi var. Daha düne derece Londra'daki tefecilerden mülk dilendiğimizi kanıt ediyordu. Kendisi oraya gidince bembeyaz mülk bulduğunu söylüyor. İngiltere'de, Rusya'nın 31 bilyon dolar, Katar'ın kısaca 40 bilyon dolar yatırımı var. Sizin o gittiğiniz fonlar, Katar, Suudi Arabistan, Rusya, Birleşik Arap Emirlikleri'nin paralarını dağıtıyor. Bu nukut direkt Türkiye'ye erişince kirli, Londra üzerinden erişince bembeyaz anca mi? Nasıl temizlediniz bu paraları? Buckingham Sarayı'nın çamaşırhanesinde mi yıkadınız?"

"Gençlere vaat ettiğiniz hoppadak samandan ibaret"

Bakan Varank, ortaöğretim öğrencilerinin kutuplar adına plan yapacağını ve o projesiyle ay bulutsuz bayrağı kutuplara taşıyacağını belirterek, "İşte tığ gençlerimize bu ufku verdik. Gençlerimizin ufku bundan hakeza kutuplara, Samanyolu galaksisine derece uzanıyor. Sizin gençlere vaat ettiğiniz hoppadak samandan ibaret." dedi.

Gençlere gösteriş manken olacak Türk feza yolcusunun seçiminde bundan hakeza akıbet etaba geldiklerini özetleyen Varank, "Ay misyonunda kullanacağımız melez füze motorunun feza ortamındaki testlerine başladık. Avrupa'nın en iri yegâne zerre aynasına cemaat Doğu Anadolu Gözlemevi'nde önceki ışığı önümüzdeki sene edinmeyi planlıyoruz. Bir sayın vekilimiz 'Uzay Üssü ihdas etmek CHP'ye kader olacak.' dedi. Siz uzayla evvela müşterek zoom bağlantısı çağ da üssünü sonradan kurarsınız." ifadelerini kullandı.

Bilimi halkçılık ara bulucu şekilde değil Türkiye Yüzyılı'nın anahtarı şekilde gördüklerini vurgulayan Varank, "Üniversiteleri, zat köhnemiş ideolojilerinin kurtarılmış yerleri gerçekleştirmek isteyenlere inat, tığ üniversitelerimizi evren ile yarışır bir duruma bildirmek düşüncesince çalışıyoruz. Bu sene 205 ayrımlı üniversiteden 12 bin araştırmacımızın ilmî makalelerini destekledik. 177 üniversitenin 4 bin 500'ün üstünde AR-GE projesine kısaca 900 milyon lira, TÜBA ile 2 bine DOĞRU bilgelik insanına toplamda 44 milyon teklik dayanak noktası verdik." halinde konuştu.

Mustafa Varank, 100. sene bütçesinin, bu yolda AR-GE'nin, inovasyonun ve ek değerin bütçesi olacağını söyleyerek, iyi olması temennisinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler