USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Ekonomi

Samsun 7. Tarım Fuarı açıldı

Samsun'da 7. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı planlı törenle açıldı.

Samsun 7. Tarım Fuarı açıldı
14-09-2022 18:02

100'e yaklaşan şirketin katılmış olduğu 7. Tarım, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı, TÜYAP Samsun Fuar ve Kongre Merkezi'nde planlı törenle açıldı. Tarım ve hayvancılık dalında nice müstahsil ve hariç satımcı şirketin arsa almış olduğu fuar, 18 Eylül'e genişliğinde ziyaretçilerini mihman edecek.

Ersözlü: “Samsun 7. Tarım Fuarı'ndan dehşetli ortak satı bekliyoruz”
7. Tarım Fuarı'nın baş döndürücü sansasyonel olmasını beklediklerinin altını çizen TÜYAP Fuarlar Yapım A.Ş. Genel Müdürü İlhan Ersözlü, “Tarım dair bu sektörün en şişman buluşmasına ev sahipliği yapıyoruz. Samsun Tarım Fuarı 7. el ziyarete açılıyor. 18 Eylül'e genişliğinde ziyarete açıkça kalacak. Tüm Karadeniz, İç Anadolu, Marmara, Doğu ve Güneydoğu bölgelerindeki illere de seslenme fail ortak fuar. Aynı sürede türkiye ekincilik alanının ehemmiyetli merkezlerinden bulunan Samsun'da ekincilik mevzusundaki gelişmeyi, yenilikleri, modernizasyonu semt çiftçisine ve halkımıza ifşa geçirmek düşüncesince buradayız. Şu anda Türkiye'nin ciharıyek yanından ve emlak dışından mevrut ziyaretçiler var. Gürcistan, Bulgaristan, Irak ve İran ilkin kazanmak kıl payı 10'un üstünde ülkeden ziyaretçi var. Amaç buraya dahil bulunan müstahsil ve hariç satımcı markaları da bu fuar vesilesi ile dünkü alıcılar ve pazarlar bulması. Hem iç tüketime müteveccih ortak fuar olması bununla beraber dışarıya mamüllerin satılması, ekincilik ihracatına ulama sağlaması düşüncesince fuarın ehemmiyetli ortak rolü var. 100'e yaklaşan şirket fuarda yerini aldı. İstanbul, Ankara, İzmir, Konya, Bursa denli Türkiye'nin türlü illerinden de fuara dahil bulunan şirketler var. Geçen hafta TÜYAP namına Eskişehir'de ortak ekincilik fuarı açmıştık. O fuarın dehşetli ortak tecim neticeleri doğdu. İyi ortak satı yakalandı. Bu fuarda da dehşetli ortak satı bekliyoruz. Fuardan sonraları bu sene Ekim'de Bursa'da, Kasım'da Adana'da ve finali Aralık'ta İstanbul'da yapacağız. TÜYAP namına Türk ekincilik sektörüne ulama sağlamaya bitmeme edeceğiz. 2023 yılı programımız hazır. 2023'te değişik şehirlerde yapacağımız ekincilik fuarları ile Türk ekincilik alanının büyümesine, ekincilik alanının aut ticaretinin artmasına, ekincilik modernizasyonuna ulama sağlamaya bitmeme edeceğiz” dedi.

Fuarcılık yönünde Samsun'un bölgenin merkezi konumunda bulunduğuna özen çekici İlhan Ersözlü, “Samsun, bölgenin en ehemmiyetli tecim merkezi. Sosyal gelişmişlik kuru ve istihsal kapasitesi de muhtemelen sektörlerdeki potansiyeli ile Karadeniz Bölgesi'nin en ehemmiyetli ili Samsun. Samsun'da fuarcılık geçmişten mevrut ortak alışkanlık, kültür. İzmir ile beraberce Samsun ülkemizin en emektar fuar şehirlerinden biri konumunda. Son çağda TÜYAP'ın Fuar Merkezi'ni işletmesi ile hevesli açıdan ve arsıulusal açıdan şişman buluşmalar başladı. Farklı sektörlere müteveccih fuarlar düzenlenmeye başladı. Şu anda yılda değişik sektörlerde 6 fuar hazırlıyoruz. İnşaat, mobilya, dekorasyon, gıda, tarım, hayvancılık, im denli sektörlerde Samsun baş döndürücü ehemmiyetli buluşmalara ev sahipliği yapıyor. Bu fuar sahası da baş döndürücü kalifiye ortak altyapıya erbap fuar sahası lakin fuarlarda da yetmiyor. 2 salonumuz var. Bu salonları gelişigüzel fuarda ağzına genişliğinde dolduruyoruz, bazısı fuarlarda yetmiyor. Bazı katılımcılara, ‘Özür diliyoruz, ortak ahir sene size arsa hasretmek istiyoruz' diyoruz. Belki bu fuar sahası büyürse fuarlar da henüz büyüyecek, Samsun'a bulunan katkısı, abuhava ekonomisine bulunan yardımı ve semt ekonomisine bulunan yardımı da artacaktır” sanarak konuştu.

Vali Dağlı: “Tarım Fuarı'nı Türkiye'nin en şişman fuarı durumuna peylemek istiyoruz”
Tarım Fuarı'nı Türkiye'nin en şişman ekincilik fuarı durumuna peylemek istediklerini vurgulayan Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif Dağlı, “Samsun'da baş döndürücü dobra ortak etkinliğe ev sahipliği yapıyoruz. Samsun'un potansiyelini baştan sona konuşuyoruz. Samsun 2 akarsuyu ile iklimleme cihazı ikliminin güzelliği ile dişi toprakları ile bu bizlere bahşedilmiş. Bundan sonraları bizlere düşen; ‘Biz bunu ne değerlendiririz'. Yatırım, üretime ne genişliğinde dönüştürebiliriz, halkımızın ve insanlığın hizmetine ne dönüştürebiliriz? Bunların üstünde ara hasretmek lazım. Çünkü gizil kelimesine takılıp kaldığımızı görüyorum. Bu tarımda da turizmde de öteki kulvarda da hakeza olabiliyor. Verimli topraklardayız ve zirai istihsal nitelikli. Daha elleme ne yapılabilir, sarık dibine ne geçilebilir, ek kıymeti faziletli mahsulat ne henüz ortak tomar üretilebilir? Bunların saklanması ve değerlendirilmesi aracılığıyla ihracatını arttırarak ek kıymetini ne henüz ortak tomar arttırabiliriz? Üzerinde durduğumuz mevzular bunlar. Tüm amme kurumları bu mevzuları çalışıyoruz. Samsun panayır tipi fuarcılığı da baş döndürücü dobra muammer ortak semt fuar merkezi. İnşallah buradaki fuar merkezini de hassaten ekincilik fuarında yurdumuzdaki en şişman ekincilik fuarı durumuna peylemek düşüncesince baştan sona beraberce idman zorundayız. Samsun bunu olağandan adalet ediyor” biçiminde konuştu.

Köktaş: “En ehemmiyetli meselemiz otomatik yetebilen zirai ürünleri yaşama geçirmek”
Dünyadaki en ehemmiyetli konuların başlangıcında besin ve ekincilik denli konuların geldiğine yer veren AK Parti Samsun Milletvekili Fuat Köktaş, “En şişman meselelerden ortak tanesi insanoğlunun karnının doyması meselesidir. İnsan aç kaldığında, fıkdan hissine kapıldığında, doğacak krizi hissettiğinde davranışları baş döndürücü değişik ortak boyuta akıllıcasına gittiğini pandemide gördük. Pandemide erkek as ülkelerin ilaçlara el koyduğunu gördük. Rusya-Ukrayna çekişmesinde de gıdaların ne el değiştirdiğini, ne bloke edildiğini, ambarların patlatılarak apayrı devletlere aktarıldığını maatteessüf gördük. Onun düşüncesince en ehemmiyetli meselemiz otomatik yetebilen zirai ürünleri yaşama geçirmektir. Bunu hoppadak yetiştirip, kaba namına harcamak değil tarladan pakete, paketten rafa raftan da tamamı evren mutfağına oyulgalamak denli amacımız var. Bu fuarlar da o açıdan enikonu önemli” ifadelerini kullandı.

Başkan Demir: “Türkiye'nin ender, müsmir ortak istihsal havzası Samsun'dur”
Samsun'un ekincilik yönünde baş döndürücü ehemmiyetli ortak konumunun bulunduğunu anlatım fail Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Demir, “Durduk yerde tek nesne kendinden olmuyor. Özellikle pandemi süreci şu andaki kuzeydeki arbede zımnında gerçek üretimin bu meydan bulunduğunu etraflı evren kavradı. Hepimiz bunu ortak el henüz idrak geçirmek durumundayız. Türkiye'nin ender, müsmir ortak istihsal havzası Samsun'dur. Büyük yazı kapsamında 3 parça ovamız var. 3 parça ovanın haricinde da gerçekte etraflı coğrafyamız ortak istihsal alanıdır. Normal açıkça arsa üretiminden kalifiye üretime gidiyoruz. Özellikle göveri ve meyvede hem iç piyasada hem aut piyasada rakiplik edilebilmesi düşüncesince nitelikli, birinci sınıf istihsal dibine dönüşmek durumundayız. Büyükşehir belediyesi namına Tarım ve Orman Bakanlığı ve büyükşehir tek fark yapmıyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Büyükşehir Belediyesinin imkanlarını arttırarak beraberce çalışıyoruz. Samsun'daki istihsal potansiyelimiz, bilim ve becerimiz bu mevzuya sonuç aşama müsaittir” açıklamasında bulundu.

Başkan Murzioğlu: “Ülke ekonomisine şişman ulama sağlamamız lazım”
Üretilen ürünlere ek bedel katarak, ekonomiye ulama peylemek istediklerini tamlayan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, “Bizler zirai açıdan baş döndürücü artımlı ortak coğrafyada yaşıyoruz. Karadeniz namına beş altı parça ürüne sahibiz. Bunlardan ortak tanesi çay, ortak tanesi fındık, çeltik, mısır, buğday ve bunun yanı esna da, dü parça baş döndürücü altın ovamız var. Oransal namına ele avuca mevrut ağırbaşlı açıdan yaz ve şita meyvesi üretiyoruz. Biz bu mamüllerin ortak yönünü hoppadak çuvala sokarak satıyoruz. Bunlardan çuvala değil de paketleyip sattığımız ürünün başlangıcında çay geliyor. Fındığı üretiyoruz, çuvallayıp ihraç ediyoruz. Bizim zirai ürünlerde 2. tam bulunan ürünümüzdür. Ürettiğimizin yüzdelik 85'i hariç satım yapıyoruz. Yüzde 15'i ise atıştırmalık namına devletimizde tüketiyoruz. Kapya biberi de çuvala koyup satıyoruz. Bizim bundan artma şuna baş yormamız lazım; bunu kavanoza yahut pakete sokmamız geçişsiz ki bizim insanımıza iş verelim. Bunu da ihraç geçirmek kaydıyla abuhava ekonomisine şişman ulama sağlamamız lazım” dedi.

Sağlam: “Samsun Karadeniz'in tarımda birincisidir”
Samsun'un ekincilik dalında Karadeniz birincisi bulunduğunu dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise şunları söyledi:

“Samsun Karadeniz'in tarımda birincisidir. Bitkisel üretimde Türkiye'de 11. tam arsa almaktayız. Toplam arsa varlığımız 3 milyon 740 bin dekardır. Bunun 2 milyon 240 bin dekarı toprak ürünü, 150 bin dekarı göveri ürünleri, 1 milyon 200 bin dekarı ise meyvecilik sahasını kapsıyor. Yaklaşık 1 milyon dekara yaklaşan buğday alanımız var. 400 bin tona epey ortak toplam ürün aldık. Fiyatlarımızda baş döndürücü henüz güzeldir. Tarım ürünleri ortada hassaten baş bezi günebakan denli dip ortak biçimde yapıldı. Çeltik ve soya fasulyesi fasulyesi deniz boyu kesimimizde en baş döndürücü üretimini yaptığımız toprak ürünlerimizdir. Kapya biberini öteki şehirlere Bafra'dan gönderiyoruz. Çok şişman ortak girdisi var. Fındıkta ise yapacağımız iyileştirme emek harcamaları ile ünite bölgede verecek miktarı 100 kilodan 150 kiloya arttığımızda ileriki yıllarımızda inşallah 200 bin tona yaklaşan ortak rekolteye ulaşacağız. Hayvancılıkta ise camız üretiminde Türkiye'de ortak numara sıradayız. Toplamda ise 396 bin kocabaş hayvanımız ile Türkiye'de 12. sırada, küçükbaş hayvanda ise 276 bin, arıcılıkta 86 bin kovan, kanatlı hayvanda ise 3 milyona epey ortak potansiyelimiz var.”
Fuar, tören düzeni konuşmalarının peşi esna kurdelenin kesilmesiyle açıldı. Açılışın peşi esna tören düzeni üyeleri ve beraberindeki astronomi stantları gezerek, şirket yetkililerinden bilim aldı. Açılışa başkaca Tekkeköy Belediye Başkanı Hasan Togar, Çarşamba Belediye Başkanı Halit Doğan, Havza Belediye Başkanı Sebahattin Özdemir, Canik Belediye Başkanı İbrahim Sandıkçı, Tarım ve Orman Bakanlığı Yayın ve Tanıtım Hizmetleri Daire Başkanı M. Hamdi Büyüktaş ile tören düzeni üyeleri katıldı.

Erdi Demür-Furkan Abrek Ünal

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler