USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Salgınlara için uyarma verecek 'karar dayanaklık etmek sistemi' üretildi

Ostim Teknik Üniversitesi öğretim üyesi ve öğrencileri, muhtelif patojen dirim bilimsel ajanların faktör olabildiği salgınlara dirlik er ihtar verecek ve süreci kumanda etmek düşüncesince müstelzim verileri sağlayacak ortak değişmeyen dayanak sistemi geliştirdi.

Salgınlara için uyarma verecek 'karar dayanaklık etmek sistemi' üretildi
20-01-2022 12:55
Ankara

Ostim Teknik Üniversitesinden Mühendislik Fakültesi Öğretim Görevlisi Mehmet Can Türk, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü talebesi Furkan Ciylan ve Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü talebesi Serkan Başol kabilinden geliştirilen "Biometheus" isminde değişmeyen dayanak sisteminin, dirim ilmi kirlenmelerde diyalekt hazırlık ve dahil kararlarında kez fotoğraf ortak fariza üstlenmesi hedefleniyor.

Mehmet Can Türk, geliştirdikleri sistemin rastgele ortak müstevli tehdidinin kişileştirme edilmesi ve muktezi önlemlerin katılması periyodunu baş döndürücü elan kısaltan ortak değişmeyen dayanak sistemi bulunduğunu söyledi.

Sistemin, hareketli data antre aleti ile data el işi bilgisayarından meydana geldiğini anlatım fail Türk, cihazın düzentileme yöntemini şu biçimde anlattı:

"Herhangi ortak alanda müstevli şüphesi yaşandığında ilişik kıyamet ve keyif ekipleri görüngü hesabına geçiş ayar ve yanlarında bizim cihazımız bulunur. Olay durumunda belirti yayınlayan yahut sağlığından şikayetçi bulunan her insanın verileri alet yardımıyla sakıncasız ortak biçimde merkezi bilgisayara aktarılır. Merkezi bilgisayara mevrut veriler gene bizim geliştirdiğimiz bireşimli zeka yardımıyla işlenir ve elan ilkin literatüre girmiş olan, insanlığın tanıştığı ortak illet ve belirti kombinasyonu silsilesi delik önüne alınarak çözümleme edilir. Böylece ilişik semptoma etmen bulunan hastalığın kimliği belirleme edilir."

"Salgın süreçlerinde en önemsiz devir dilimi güçlü nazik ciddiyete sahip"

Türk, alet kabilinden ortaya konan ön tanının, keyif kadrosunun işini kolaylaştırıp kısa haftalar ve günlerden saatlere düşürdüğünü belirterek, müstevli süreçlerinde en önemsiz devir diliminin güçlü nazik önemde bulunduğunu vurguladı.

Biyoterörizmin aktüel ortak zılgıt olduğuna ayraç fail Türk, cihazın hem tabii yollardan bulaşıcı illet ve dirim ilmi ajanlar düşüncesince ortak himaye sağladığını, aynı zamanda biçimsiz oruçlu gruplar kabilinden meydana getirilen dirim ilmi saldırılara huzur aceleci tepkime verebilme dair ulama sunduğunu vurguladı.

Furkan Ciylan da projede yoğun öğrenme araştırmacısı kendisine çalıştığını kaydederek, 5 ay süresince bu yazılımı imar etmek düşüncesince çalıştıklarını söyledi.

Proje kapsamında yoğun öğrenme algoritmaları kullandıklarını ve geliştirdiklerini anlatım fail Ciylan, değişmeyen dayanak sistemleriyle ilişik üniversitedeki hocalarından faydalanarak çalışmalarına doğrultu verdiklerini belirtti.

"Biyoterörizm ajanlarının tamamını düzene ekledik"

Ciylan, Kovid-19 salgını zamanında kişilerin tereddütlü kaldığını ve bu hali ortadan kapatmak düşüncesince harekete geçtiklerini belirterek, "Koronavirüs bizim andıran çağda karşılaştığımız geçmiş müstevli mümkün fakat sonuç olmayacağı dair baş döndürücü iri belirtiler var. Bu nedenle ortak dahaki sefere tedariksiz yakalanmamak şartıyla bu biçimde ortak yazılım geliştirdik." dedi.

Sisteme girilen veriler doğrultusunda mümkün rahatsızlıkların kullanıcı düşüncesince listelendiğini dile getiren Ciylan, bu şekilde, belirlenen hastalığa huzur alınacak tedbirler dair sistemin dayanak sağladığını bildirdi.

Ciylan, sistemi geliştirirken müstevli zamanında oluşan iri data havuzundan yararlandıklarını ve ilmî literatüre girmiş biyoterörizm ajanlarının tamamını düzene eklediklerini kaydetti.

Cihazı nice mevzuda ihtimam verici şümullü ortak değişmeyen dayanak sistemine dönüştürmeyi hedeflediklerini özetleyen Ciylan, sistemin Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığ (AFAD), İçişleri Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı kabil şirketler düşüncesince değişmeyen ödeme süreçlerinde kolay sağlamasını umduğunu belirtti.

Ciylan, geliştirdikleri ürünün dünyada ortak benzerinin bulunmadığını da söyledi.

Ostim Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi Müdürü Gökhan Topal ise darülfünun bünyesindeki öğretim üyesi ve öğrencilerin baş döndürücü dobra planlar ürettiğini belirterek, bunları ilmî araştırı programları ve TÜBİTAK projeleri kapsamında desteklemeye çalıştıklarını anlatım etti.

Ayrıca darülfünun içerisinde imal edilen verim ve iş fikirlerinin etraflıca vadede ticarileştirilmesi düşüncesince güç gösterdiklerini özetleyen Topal, Biometheus dayanak sisteminin huzur örnek çalışmalarının bittiğini ve endüstriyel sahiplik hakları düşüncesince Türk Patent ve Marka Kurumuna müstelzim başvuruların yapıldığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler