USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapılarını açtı

Türkiye'nin en iri uran kümesi SAHA İstanbul'un düzenlemiş olduğu SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.

SAHA EXPO Savunma Havacılık ve Uzay Sanayi Fuarı kapılarını açtı
10-11-2021 15:14
İstanbul

13 Kasım'a denli melez adına gerçekleştirilecek ve 15 Kasım'da mevhum fuara dönüşecek SAHA EXPO kapsamında, bu sektörün nabzını markajcı ayrışık paneller de düzenleniyor.

Fuar kapsımda, Savunma Sanayi Başkan Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi'nin moderatörlüğünde "Savunma Sanayisinde Küresel Etkinlik ve Teknolojik Derinlik Yol Haritası" başlıklı müşterek açık oturum gerçekleştirildi.

"Ciromuzdan Ar-Ge payını 2023’lere denli yüzdelik 30 adına belirledik"

HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, panelde yaptığını konuşmada, enformatik ve yazılım yoğunluklu sektörde ehemmiyetli müşterek aktör olduklarını ve Ar-Ge ve uygulayım bilimi yoğunluklu çalışmalarda elan müşterek tomar insanoğlu deposu istihdam ederek işleri gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Yurt içi ve ülke dışı eksiksiz teknolojik gelişimleri yakından strateji ettiklerini ve dünkü teknolojilere kadem uydurarak, teknolojik birikimlerini artırmayı sağladıklarını aktaran Nacar, "Bu anlamda Ar-Ge yatırımları gerçekleştiriyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimize 2008 senesinde Ankara'daki Ar-Ge merkeziyle başladık. Daha sonraları 2010 senesinde İstanbul, 2017’de ODTÜ Teknokent, 2019’da ODTÜ Ar-GE merkezi ve. 2021 senesinde Bilişim Vadisi Ar-Ge merkeziyle mecmu 5 Ar-Ge merkezi bünyemizde çalışkanlık gösteriyor." dedi.

Bu merkezlerde 1.500’e benzeyen personelle çalışkanlık gösterdiklerini ve kısaca 91 Ar-Ge projesi yürüttüklerini tamlayan Nacar, güzel Ar-Gr ve inovasyon çalışmalarının kararında da HAVELSAN’ın kurumsal Ar-Ge değerleri yükseldiğini belirterek, şunları aktardı:

"2020 böylelikle ciromuzun yüzdelik 7'sini Ar-Ge planlarına ayırmış bulunuyoruz. Pandemi devrinde bizim Ar-Ge gücümüz artarak bitmeme etti. 'Ar-Ge 2050' değerlendirmesi kapsamında dört adım çabucak terfian beşinci sıraya, 434 milyon TL'lik müşterek Ar-Ge yatırımıyla müesses olduk. Bu sene da 2021 böylelikle bu rakamın 500 beniz milyon TL'yi geçeceğini göstermek isterim. Yine Ticaret Bakanlığı koordinasyonuyla TİM’in değme sene düzenlemiş bulunduğu Inovalig kapsamında da 2018 ve 2019 yıllarında inovasyon kaynakları dair Türkiye birincisi reşit durumdayız. Burada da Ar-Ge kaynaklarımızın ne denli dişi kullanıldığını görebiliriz. 10 sene evvela kısaca yüzdelik 3 bulunan Ar-Ge bütçemizi yüzdelik 7 ulaştırdık. Ve 2023’lere denli da yüzdelik 30 adına belirledik.”

"Personelimizi avlamak düşüncesince ayrışık politikalar imar etmek zorundayız"

Dünyaya bakılınca Samsung, Google, Apple, Tesla kabil şirketlerin Ar-Ge harcamalarının 10 bilyon dolardan müşterek tomar olduğuna dikkati çekici Nacar, zımnında kendileri düşüncesince de bulunan Ar-Ge envestisman rakamların ehliyetli olmadığının bilincinde olduklarını dile getirdi.

Savunma sanayisindeki insanoğlu kaynağının korunması noktasında elan müşterek tomar teşvike gerekseme duyulduğunun altını çizen Nacar, "Şu anda eksiksiz şirketlerin problemi bulunduğu düşüncesince buradan da söylemek istiyorum. Özellikle ülke dışına engin çalışan, home büro çalışan, şahsen fiziki adına da ülke dışına giden, oradaki imkanlardan müstefit olgunlaşmak talip nice personelimizi avlamak düşüncesince ayrışık politikalar imar etmek zorundayız. Bunun altını yemek istiyorum. Özellikle aylık ve gayri insanoğlu kaynağıyla ilgilendiren kabil düzeltme politikaları burada ehemmiyetli oluyor. Savunma sahasının hakkıyla bu anlamda elan müşterek tomar isteklendirme edilmesi, desteklenmesi gerektiğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Savunma endüstrisine ağır yatırımlar yapıldı"

ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci ise geçmişten bugüne denli defans endüstrisine ağır yatırımlar yapıldığını fakat bilhassa semere on senedir defans sanayisinin en ilkin adı konulmamış müşterek müeyyide altında hız göstererek mahsulat çıkarmaya çalıştığını söyledi.

İkinci, "Son zamanlarda de tamamımız farkındayız ki bundan sonraları Türk defans sanayisi bilhassa Avrupa ve Batı menşeli ast bileşenleri almakta baş döndürücü meşakkat çekiyor, az elan imkansız. ROKETSAN'a baktığımızda gerçekte ülke dışından bundan sonraları baş döndürücü asliye üstelik alamayacağımız müşterek hale geldik. Bu bizi durdurdu mu? Durdurmadı. Neden durdurmadı? Aslında yapmış olduğumuz yatırımlar, millileşmeye yapmış olduğumuz yatırımlar, buradaki giranbaha ıvır zıvır ölçekli firmalarımız, ortaklarımız, bizimle bu arada bu mevzuya anahtar vermiş bulunan firmalarımız sebebiyle gerçekte ROKETSAN ve defans sanayimizdeki nice iri firmamız rastgele müşterek halde zafiyete uğramadan Türk Silahlı Kuvvetlerimiz ilkin iktisap etmek şartıyla dünyada arkadaş ve bağlaşık devletlerin gereksinimlerini başarıyla karşılamaya bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

"ROKETSAN gerçekte ülkemizin en iri uygulayım bilimi firmalarından müşterek tanesi"

Bundan ahir süreçte de Ar-Ge’ye envestisman yapmanın bundan sonraları müşterek aşırı olmaktan çok zorunluluk vaziyetini aldığına dikkati çekici İkinci, gayri sanayilerin de Türkiye'nin bolluk seviyesini açık açık çoğaltma dair en iri kazanç yolunun Ar-Ge bulunduğunu dile getirdi.

Gelinen bekçi bakımından ROKETSAN’ın dü Ar-Ge deposu kullandığını bildiren İkinci, "Birisi özlük öz kaynaklarımızla yapmış olduğumuz Ar-Ge'lerimiz ve müşterek de devletimizin TÜBİTAK aracılığıyla, Savunma Sanayi Başkanlığı, Sanayi Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı marifetiyle vermiş bulunduğu Ar-Ge destekleridir." dedi.

Murat İkinci, ROKETSAN’ın Türkiye’nin en iri üç Ar-Ge kuruluşundan bir tanesi olduğuna dikkati çekerek, "Aslında 'ROKETSAN nedir?' diyerek sorduğumuzda her insanın de aklına mevrut geçmiş tanım, Türkiye'nin roket ve roket üreten şirketi yanıtını herkesten herhalde eş müşterek halde alırız. Ama bu anlamda baktığımızda ROKETSAN gerçekte ülkemizin en iri uygulayım bilimi firmalarından müşterek tanesi. Biz müşterek uygulayım bilimi firmasıyız. Teknoloji geliştiriyoruz. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyle Ar-Ge ile bu arada ürünlere yansıtıyoruz ve sahaya sunuyoruz." diyerek konuştu.

"Aslında biz güzel müşterek noktadayız"

Şirketteki canlı sayısına ve Ar-Ge yatırımlarına bağlı bilgileri paylaşan İkinci, şu halde bitmeme etti:

“Bizim şu andaki personel sayımız 3 bin 600’ün üzerinde. 1.500’ün üstündeki çalışanımız fidan Ar-Ge planlarında fariza yapıyor. Ve bu Ar-Ge planlarında ürüne müteveccih adına çalışmalarına bitmeme ediyor. ROKETSAN'ın şu anda özlük öz kaynaklarından ayırmış bulunduğu hisse yüzdelik 6 seviyesinde. Yani ciromuzun yüzdelik 6’sını özlük öz kaynaklarımızdan Ar-Ge faaliyetlerine aktarıyoruz. Aynı sürede umumi adına baktığımızda ciromuzun yüzdelik 26’sı şu an itibarıyla… Bunun yüzdelik 30’a yaklaşmasını umuyoruz sene sonuna akilane inşallah. Dünyanın en iri on defans şirketine baktığımızda bu rakamın yüzdelik 30’la yüzdelik 55 ortada değiştiğini görüyoruz. Özellikle roket ve roket teknolojileri, feza teknolojileri bölümüne baktığımızda bu yüzdelik 50 civarına yaklaşıyor. Bu da şu derk geliyor; gerçekte biz şu an bakımından güzel müşterek noktadayız."

Ancak elan gidilecek açıklık bulunduğunu ve Ar-Ge’nin ciroya bulunan oranının baş döndürücü da aydınlatıcı müşterek bilgelik olmadığını tamlayan İkinci, şunları aktardı:

"Çünkü bizim özlük ciromuza baktığımızda dünyanın en iri on defans şirketiyle karşılaştırdığımızda iş hacmi adına onlarla karşılaşacak vaziyette olmadığımızı görüyoruz. Yani baş döndürücü elan kıvrım edecek müşterek mesafemiz var. Oransal adına benzeri müşterek rakamı yakalamamıza karşın Ar-Ge'ye aktardığımız kaynağa mecmu irilik adına baktığımızda arttırabilmek düşüncesince değme şeyden evvela ciromuzu artırmamız lazım. Bu konudaki en iri amacımız de gerçekte ihracatla dünyanın en iri on defans şirketine ulaşabilecek ciroyu yakaladığımızda istediğimiz Ar-Ge seviyesindeki kaynağa da ulaşabiliriz diyerek düşünüyoruz. En iri çabamız de bu."

"Mükerrer Ar-Ge çalışmalarını baş döndürücü geç görüyoruz"

Murat İkinci, dal içinde Savunma Sanayi Başkanlığı ve devletin meydana getirilen Ar-Ge kaynaklarını konsolide müşterek halde yönlendirmesine karşın bazısı Ar-Ge faaliyetlerinin tekrarlanmış yapıldığını dile getirdi.

Bu durumun kaynağın canlı kullanmasının uğrunda müşterek bariyer bulunduğunu vurgulayan İkinci, laflarını şu halde tamamladı:

"Çünkü bakıyoruz tığ müşterek düzentileme yapıyoruz yahut müşterek ortağımızla bu arada müşterek düzentileme yaptığımızda benzeri müşterek çalışmanın bambaşka müşterek kasıntı çeşidinden yapıldığını baş döndürücü geç zamanda görebiliyoruz. Ar-Ge’ye ayırdığımız eşme baş döndürücü iri müşterek eşme değil. Ülkemiz açısından baktığımız iri müşterek eşme fakat arsıulusal anlamda baktığımızda ülkemizin Ar-Ge kaynağına ayırmış bulunduğu hisse kısıtlanmış bunu canlı ve dişi müşterek halde değerlendirmek bizim semere almamız açısından baş döndürücü önemli. Onun düşüncesince bu konudaki koordinasyonun, bilhassa tekrarlanmış bulunan çalışmaların engellenmesi amacıyla az buçuk elan artırılmasının, firmalarımız ortada da Ar-Ge koordinasyonu konusunda, iş evlilikleri mevzusundaki koordinasyonun az buçuk elan fevk seviyeye çıkartılmasını ego hakkıyla ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler