USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Radarlarda görünümü yıpratıcı püskürteç köpük ve 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirildi

Yalova Üniversitesinde işyar bilgi insanları, defans endüstri dalında antagonist radarlarına hakkında görünmezlik sağlayacak püskürteç köpük ve 3D yazıcıdan matlup özelliklerde materyal üretimini sağlayacak filament geliştirdi.

Radarlarda görünümü yıpratıcı püskürteç köpük ve 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirildi
21-12-2021 11:23

Yalova Üniversitesinde işyar ilim insanları, defans uran dalında hasım radarlarına huzur görünmezlik sağlayacak pülverizatör köpük ve 3D yazıcıdan mergup özelliklerde materyal üretimini sağlayacak filament geliştirdi.

Yalova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümü, birisi TÜBİTAK destekli dü projede, ısı yalıtımında beğenilen köpük ve öz üretimleri bulunan filament (3 boyutlu yazıcılarda zerre yapım eylemek düşüncesince beğenilen incelmemiş madde) ile radara yakalanmayan malzemeler üretti.

Doç. Dr. Alper Kaşgöz ve kadrosu çeşidinden düzenlenen emek harcamaları izleyen ve bilgelik meydan Rektör Prof. Dr. Suat Cebeci, AA muhabirine, üniversitelerinin güre bulunmasına karşın aşırı elleme birlikte ekibe eş bulunduğunu tabir etti.

Polimer Malzeme Mühendisliği Bölümünde nice çalışmanın yürütüldüğünü, başta defans uran dalında Kaşgöz ve kadrosunun çalışmasının da iri ölçüm topladığını aktaran Cebeci, defans sanayinde aşırı ehemmiyetli birlikte noktayı bulunan radarlara huzur sığınma sistemlerinin geliştirilmesine müteveccih icraat yapıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Suat Cebeci, "Radar sinyallerini soğurma edebilen, başta gezici eşyalara radarlara huzur görünmezlik kazandırabilen sprey, başka birlikte ifadeyle radarları gözsüz edebilen birlikte sistem. Arkadaşlarımız bu mevzuda dobra birlikte emek vermek yaptılar. TÜBİTAK destekli bu projenin ikinci senesindeyiz. Burada, filament ve pülverizatör sistemi peyda eylemek az daha dü plan yürütülüyor. Biz de sonuna derece arkadaşlarımıza dayanaklık eylemek vereceğiz. Özellikle türkiye defans uran dalında birlikte etap sürecine girmişken bizim de buraya kesin suretle yardım sağlamamız gerekiyor." diyerek konuştu.

Radarlara huzur çalışmaların dünkü olmadığını, fakat üniversitelerinde meydana getirilen çalışmanın hâlâ ergonomik ve uygulama bir duruma getirildiğine aksan işleyen Cebeci, şunları kaydetti:

"Bizim geliştirdiğimiz ve halis muhlis sistematiğini bizim bildiğimiz, aceleci üretebildiğimiz mekanizmaları yetiştirmek zorundayız. Filament ise yararlanma sahalarına gereğince değişik materyal çoğaltma ihtiyacından doğan birlikte gereklilik. Bunu yapabildikten sonradan arzu ettiğiniz geometride ve nitelikte materyal üretebiliyorsunuz. Mevcutta beğenilen savunma, saldırı, cephane yahut başka ehemmiyetli teçhizatın korunması, minimum kullanılması derece önemli. Özellikle öz ülkemizde, öz teknolojimizle, mühendislik becerilerimizle geliştirdiğimiz silahların korunması da bizlere saf malzemelerle olması gerekiyor. O nedenden dolayı de bu icraat aşırı önemli."

Sprey, askeri personel ve teçhizata himaye kalkanı sağlıyor

Laboratuvarda maksata müteveccih polimer kompozitlerin geliştirilmesi dair emek vermek yürüttüklerini özetleyen Doç. Dr. Kaşgöz ise akıbet yıllarda sevkitabii sinyallerini soğuracak ve radarda görünürlüğü azaltacak kompozitlerin geliştirilmesi düşüncesince emek vermek yürüttüklerini söyledi.

Üniversitede sevkitabii sinyallerini soğuracak kompozitlerle ilişik dü plan yürüttüklerini tamlayan Kaşgöz, TÜBİTAK desteği aldıkları evvela projeleri bulunan elektrik gayeli beğenilen pülverizatör poliüretana kazandırdıkları dünkü ayrıcalığı anlattı.

Alper Kaşgöz, pülverizatör poliüretanın aşırı bol olmasıyla bilindiğini, kendilerinin de icra ettikleri çalışmalarla bu pülverizatör poliüretanlara sevkitabii sinyallerini soğurucu özgülük kazandırmaya çalıştıklarını dile getirerek, şu biçimde bitmeme etti:

"Böylece hâlâ bol ve bedava biçimde uygulanabilen, bire birlikte vakitte ısı yalıtımı da sağlayabilen söz gelişi bariz alandaki birlikte cisme yahut personelin çevresine kabine halinde uygulanmış olduğu devir hem x-bant radarlarında görünmezlik sağlayıp hem de çevresel koşullardan içindeki personel yahut ekipmanı korumaya müteveccih birlikte koruyucu meydana getirmeye çalışıyoruz. Poliüretan formülasyonlarına muhtelif işlevsel dolgularla katkılamalar yapıyoruz ve bunları sevkitabii savurucu spesifik bir duruma getirmeye çalışıyoruz. Tabii bu tam köpük morfolojisi, göze boyutları ve yoğunluğu kabilinden başka ehemmiyetli parametreleri de dikkate alarak ihya emek harcamaları yapıyoruz."

TÜBİTAK destekli projenin daha birlikte numara senesinde olduklarını hatırlatan Kaşgöz, "Proje sonundaki maksadımız x-bant radarları kendisine bilinen 8-12 gigaherz aralığındaki sevkitabii sistemlerini de yüzdelik 99 ve üstündeki sönümleme performansını yakalamak. Şu anne kadarki çalışmalarımızda ıvır zıvır ebatta istihsal ve sınav aşamasındayız. Hedefimiz birlikte sene içinde yüzdelik 99'un üstünde sönümleme yapabilen, bire birlikte vakitte pülverizatör kendisine rastgele birlikte nesnenin dair pülverizatör kendisine yapılabilen ve 3 dakika içinde şişerek kullanıma anık bir duruma gelebilen birlikte sevkitabii sönümleyici polimer köpük muhtelit geliştirmek." halinde konuştu.

Sprey sıkılan malzemeler, taşınabilir radarlar ve termal kameraları engelleyebilecek

Sprey köpüğe kazandırdıkları başta bariz alandaki birlikte materyal yahut alandaki birlikte kavuşum üstünün endamsız müddette kaplanabileceğini, bunun da sevkitabii çeşidinden tespitini zorlaştıracağını özetleyen Kaşgöz, şu biçimde konuştu:

"Radarlar, lazım öz ekipmanlarımız gerekse hasım unsurlarının yerini tamlayan ekipmanlardır. Radar sistemlerine huzur görünmezliği temin etmek ise akıbet senelerde üstünde bolca çalışılmış bulunan birlikte alan. Bu projedeki maksadımız de x-bant radarları kendisine adlandırdığımız hâlâ aşırı ıvır zıvır lamise boyutlu taşınabilir sevkitabii sistemlerine huzur görünmezlik sağlamak. mesela bariz sahadaki birlikte elektrik üreteci yada askeri birlikte ekipmanın hasım sevkitabii sistemlerinden korunmasını bu spreyin dair uygulanmasıyla birlikte görünmezlik kalkanı amaçlıyoruz. Buradaki asliye hedef göstermediğiniz ekipmanı korursunuz diyebiliriz. Böylelikle hasım unsurların saldırısından masun olacaksınız. Bunun birlikte er giysisi kendisine değil de birlikte kabine kendisine kullanması mümkün. Aslında bunlar ısı yalıtımında da kullanılıyor. Bizim yaptığımız pülverizatör ise birlikte kabine kendisine uygulandığında er yahut teçhizatı hem sevkitabii sisteminde hem itici şita şartlarından korumuş olacak. Hatta makul derecede termal kameralardan da tespitini az buçuk hâlâ zorlaştırmış olacak."

3D yazar düşüncesince geliştirilen filament ile mergup biçim ve nitelikte zerre üretebiliyorlar

Yine sevkitabii sistemlerine huzur yürüttükleri ikinci planlarında günce hayatta da kullanılabilecek parçaların imal edilmesine odaklandıklarını özetleyen Alper Kaşgöz, bu amaçla İstanbul Üniversitesi Teknokentinde çalışkanlık yayınlayan öz firması (Polyshield Mühendislik Danışmanlık ve Ar-Ge) ile bu arada yürüttüğünü belirtti.

Radardan birlikte nesneyi arkalamak düşüncesince üstünün aşırı elleme birlikte biçimde kaplanmasında geometrinin önemine dikkati çekici Kaşgöz, bu amaçla da çoğunlukla beğenilen 3D yazar düşüncesince hususi birlikte filament geliştirdiklerini belirtti.

Kaşgöz, "İlk evvela laboratuvar süresince granül kendisine adlandırdığımız sevkitabii sönümleme ayrıcalığı bulunan kompozitler ürettik. Ardından gine öz laboratuvarımızda ve şirketimizin de yardımı ile yüzdelik 90'ın üstünde yüzdelik 99'a DOĞRU sönümleme yapabilen sevkitabii sinyallerini soğurma edebilen 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirmiş durumdayız. Hatta bunlarla ilişik muhtelif 3D yazıcılardan baskılar da aldık. O baskılarla testler de yaptık. Şu anda da cihaza ilişkin bulunan ve piramitler halinde 3D yazıcıdan aldığımız bası da testte yüzdelik 99'a DOĞRU kurda sönümleme yapabiliyor." dedi.

Doç. Dr. Alper Kaşgöz, başkaca halis muhlis izole bant aralığında yüzdelik 99'un üstünde sönümleme yapabilen birlikte filament de geliştirdiklerini belirterek dünkü filamentin prototipini ihya evresinde olduklarını kaydederek, laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Önümüzdeki haftalarda günce birlikte dü kilo üretebilecek birlikte bir duruma başlamak düşüncesince çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu filamentin dü asliye sahası var. Bunlardan ilki radardan gizlenmesi mergup alengir geometrisi bulunan birlikte cisme doğrudan 3D yazıcılarla ona akla yatkın zerre basıp kaplayabilirsiniz. Plastik iğne kabilinden cimri üretime akla yatkın ve erdemli değerli zerre üretimine lazım kalmadan birlikte dü bugün içinde arzu ettiğiniz geometride zerre üretebilirsiniz. Farklı geometrideki çalışmalarla bu nicelik arttırılarak radardan daima gizlenmeye sokulmak mümkün."

Kaşgöz, ikinci asliye alanın ise radarda görünmezlik amacıyla etkin ve satıh geometrisini optimize etmeye etkin ilim insanlarının muhtelif simülasyonlarla belirledikleri tasarımlarının anaç kendisine denenmesi ve sınav edilmesi düşüncesince uygulama birlikte formül olacağını belirtti. Radarlarda görünümü yıpratıcı pülverizatör köpük ve 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirildi Radarlarda görünümü yıpratıcı pülverizatör köpük ve 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirildi Radarlarda görünümü yıpratıcı pülverizatör köpük ve 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirildi Radarlarda görünümü yıpratıcı pülverizatör köpük ve 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirildi Radarlarda görünümü yıpratıcı pülverizatör köpük ve 3D yazıcılar düşüncesince filament geliştirildi

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler