USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

ODTÜ, ciddi arama-kurtarma görevleri düşüncesince 'metaverse'de dünkü uygulayım bilimi geliştirdi

Özellikle gidiş geliş kazalarında istirdat faaliyetlerinde geçer ciddi makinelerin replikaları ile hakikat algısının faziletli miktarda hissedilmesini sağlayıcı yetişek teknolojisi, alanındaki önceki uygulamalardan birisi olma ayrıcalığı taşıyor.

ODTÜ, ciddi arama-kurtarma görevleri düşüncesince 'metaverse'de dünkü uygulayım bilimi geliştirdi
14-03-2022 16:22
Ankara

Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) bilgi insanları, ilkin gidiş geliş kazalarında nazik istirdat faaliyetlerinde geçer ağırbaşlı makinelerin replikaları ile asıl algısının efdal miktarda hissedilmesini sağlayıcı üç buutlu "metaverse" evreninde kullanılacak olan toy terbiye teknolojisi geliştirdi.

ODTÜ Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, AA muhabirine, Facebook, Microsoft, Roblox ve Epic kadar firmaların milyarlarca dolarlık envestisman planıyla gündeme mevrut "metaverse" evreni ve ODTÜ'de bu mevzuda yürüttükleri çalışmalara bağlı açıklamada bulundu.

Metaverse evreninin "sanal asıl ve artırılmış asıl teknolojilerini kullanarak fiziki dünyayı mevhum evren içinde yaşama geçirmek" bulunduğunu tabir fail Çağıltay, "metaverse" isminin verilmesinden itibaren bu hızla gelişen teknolojinin pop bir vaziyete geldiğini belirtti. Daha ilk mevhum gerçeklikle ait ilkin defans sanayi, tecim ve gezim sahalarında nice uygulamanın yaşama geçirildiğini kaydeden Çağıltay, ODTÜ'de de bu mevzuda kestirmece 20 senedir çalıştıklarını söyledi.

Ağırlıklı yerine "metaverse" evrenini terbiye bunun şeklinde kullandıklarını tamlayan Çağıltay, ODTÜ'de geliştirdikleri teknolojileri ODTÜ Teknokent'teki şirketler üstünden de şahısların kullanacakları verim biçimine getirdiklerini anlattı.

Bu kapsamda, ODTÜ'de ilkin nazik görevlerde, kazalı işlerde şahısların eğitilmesine müteveccih metaverse teknolojisi geliştirdiklerini bildiren Çağıltay, bu teknolojiye bağlı şu detayları verdi:

"Teknolojimizi, ODTÜ Teknokent'teki firmalarla teşrikimesai yaparak sonuncu verim biçimine getirdik. Bu kapsamda yaptığımız çalışmaların şu biçimde ortak niteliği de var. Sanal asıl ortamları müşterilerini ağız ağıza ortamdan kopartıyor, kılıç hem mevhum asıl uygulaması yaparak hem artırılmış asıl teknolojisini kullanarak doğrusu müşterilerini bulundukları fiziki ortamdan da koparmadan ortak uygulayım bilimi geliştirdik.

Böylece geliştirdiğimiz teknoloji, kaymakamlık karşılayıcı araçtan itfaiye aracı aracı çalışanı çeşidinden insanoğlu istirdat uygulaması. Bu eğitimler, itfaiye aracı aracı düşüncesince aşırı pahalı. Bu amaçla bir takım vasıtalar elde etmeleri gerekiyor ve bu araçları esasen kullanamıyorlar. Halbuki bizim geliştirdiğimiz mevhum ve artırılmış asıl bazlı metaverse ortamında, itfaiye aracı aracı çalışanı ortama girip ayrımsız veya ayrımlı senaryoları esasen yine deneyebiliyorlar ve başarılarını ölçebiliyorlar. Başarısız oldukları noktalarda esasen girip o noktaları takviye olanağına cemaat oluyorlar."

Gerçek nesnelerle etkileşimde bulunulabiliyor

Çağıltay, metaverse ortamlarında esas nesnelerle etkileşmenin kısıtlanmış ortak hasiyet olduğuna dikkati çekerek, "Biz bunu da aşarak itfaiyecilerin gidiş geliş kazalarında kontrol istirdat faaliyetlerinde kullandığı esas ve ağırbaşlı cihazların replikalarını yaptık ve mevhum ortama koyduk. Personel, bu ağırbaşlı teçhizatların ağırlığını da hissedip taşıyarak esas ortamdaki kadar eğitimlerini alabiliyor. Dolayısıyla bu uygulayım bilimi ile hem mevhum asıl içinde senaryolar ortak tane on paralık denettirilebiliyor bununla beraber bu senaryolar artırılmış asıl içinde mekandan özgür biçimde uygulanabiliyor. Bunun düşüncesince ortak elektronik beyin ve artırılmış asıl gözlüğüne gerekseme var." diyerek konuştu.

Çağıltay, geliştirdikleri ürünün itfaiye aracı aracı dalında nazik görevlere müteveccih gerçekleştirildiğini belirterek, "Bildiğimiz kadarıyla bu çeşit ortak verim piyasada şimdi bulunan değil. Özellikle artırılmış asıl tarafında esas nesnelerle şahısların etkileşmesini sağlayacak ortak yassı yerine özgün ortak düzentileme yaşama geçirilmiş oldu." dedi.

Metaverse ile geliştirdikleri bu eğitimlerin şehremaneti ve türlü kurumlar çeşidinden candan karşılandığını tabir fail Çağıltay, "Bu uygulayım bilimi düşüncesince hoppadak Türkiye'deki değil emlak dışındaki birtakımı kurumlarla da enformasyon kurduk. Özellikle Orta Doğu ve Türk Cumhuriyetlerindeki kurumlarla burada meydana gelen mamüllerin kullanılması dair girişimlerimiz var." diyerek konuştu.

Prof. Dr. Kürşat Çağıltay, hususi terbiye meydan öğrencilerin hayat becerilerini geliştirmeye müteveccih metaverse uygulamaları da yaptıklarını başkaca Dijital Öğretmenler Projesi kapsamında öğretmenlere müteveccih bu hızla gelişen teknolojinin ilköğrenim ve lise çağındaki öğrencilere aktarılması dair düzentileme yürüttüklerini söyledi.

Afet ve acele ahval düşüncesince toy teknolojiler yolda

Teknolojinin verim geliştiricisi ODTÜ Teknokent firmalarından Eyesoft AŞ İş Geliştirme Yöneticisi Sevilay İmre de ODTÜ'de geliştirilen teknolojide artırılmış ve mevhum asıl teknolojisinin harmanlanarak metaverse evreninin yaratıldığını tabir etti.

Geliştirilen uygulayım bilimi ile itfaiye aracı aracı mensubunun kaymakamlık anındaki kontrol istirdat eğitimlerinin esasen yine ayrımsız şartlarda yapılabildiğini özetleyen İmre, "Geliştirilen teknoloji, terbiye platformu yerine aşırı ayrımlı alanlara uyarlanabilecek özellikler taşıyor. İlk etapta itfaiye aracı aracı mensubunun gidiş geliş kazalarında alması müstelzim eğitimlerle işe başladık. Sonrasında bu teknolojiyi sel, coşkunluk zelzele kadar facia ve acele gidişat eğitimlerine de uyarlamaya hazırlanıyoruz." bilgisini verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler