USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

NASA'dan transferle güçlenen Türk uydu firması dünyada ortak öge imza atmaya hazırlanıyor

Uzay teknolojilerinin geliştirilmesi, üretilmesi ve uydu servislerinin sağlanması neredeyse kurulan ve rastgele birisi zat mevzusunun uzmanı birlikte ekipten oluşan Plan-S, Türkiye’nin evvel domestik takım uydu çalışmalarına başladı.

NASA'dan transferle güçlenen Türk uydu firması dünyada ortak öge imza atmaya hazırlanıyor
25-12-2021 13:23
Ankara

Plan-S Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, öz istihsal ve imtihan altyapısına eş hususi müşterek uydu firması kendisine temmuzda kurulduklarını, 2022'de SpaceX ile 3 imtihan uydusunun fırlatılmasına bağlı sözleşmeyi imzaladıklarını belirtti.

İlk uyduda öz ast birimlerini imtihan edeceklerini, elan sonraları fırlatılacak öbür dü uyduda da ayrımlı ast birimlerin testini amaçladıklarını bildiren Aslanhan, şu şekilde bitmeme etti:

"İlk uyduda bilgisayarımız, pil idare sistemimiz, IoT (nesnelerin interneti) tanıtma birimlerimiz, ahir uydularda kameralarımız da olacak. Kartlarımızın müşterek kısmının tasarımlarını bitirdik, ihya testleri bitmeme ediyor. Nisana derece önceki uydumuzu bitirmeyi planladık. Güneş panellerimizin üretimi düşüncesince TÜBİTAK MAM ile barışma yaptık. 2022'de kadrosu 100 ferdin üzerinde çıkarmayı planlıyoruz. Asıl hedefimiz ise andıran gelecekte takım uyduları göndermek. Test uyduların gönderimi sonrası takım uydularımızın gönderimi düşüncesince de sözleşmeler imzalayacağız."

Zaman kısa, erek büyük

Plan-S Üst Yöneticisi Tugay Güzel de dünyada en çabuk meydana getirilen uydunun müşterek şirketin kuruluşundan 2 sene sonraları ortaya çıktığına ayraç ederek, "Türkiye'nin en güzel kadrosunu ihdas kılmak denli müşterek hedefimiz vardı. Buna ulaştık. Falcon 9 roketiyle uydularımız uzaya taşınacak. 9 ayda uydu yapıp, önümüzdeki sene 3 parça imtihan uydusu fırlatacağız. Kuruluşundan 1 sene sonraları 3 uydu gönderebilen müşterek şeriklik yok. Bir uydu gönderebilen üstelik yok, en hızlısı 2 senede uydu gönderebildi. Sözleşmelerimiz duyulunca dünyanın da takdirini çektik." niteleyerek konuştu.

Fırlatılacak uydular düşüncesince çalışırken müşterek taraftan da Bilkent Cyberpark süresince 9 bin metrekarelik kampüs planladıklarını özetleyen Güzel, Ocak 2022'de inşasına başlanacak yapının müşterek uydu test-üretim ve feza Ar-Ge merkezi kendisine kullanılacağını tabir etti. Güzel, ilkgüz ayında binaya taşınmayı amaçladıklarını dile getirdi.

Takım uydu konseptine bağlı de bilgiler sağlayan Güzel, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Karasal hizmetler düşüncesince geçer not envestisman maliyetinin yüzdelik 10'u denli müşterek maliyete uydu ekibi kurarak, global tazammun yaratabilirsiniz. Elbette bunun düşüncesince takım uydu üretebilme yetkinliğine eş olmanız gerekiyor. Bizim endamsız vadedeki hedefimiz de bu. Takım uydularımızda ise tahminî 200 uyduyla dü gözcü ortada haberleşmeyi sağlayabileceğiz. Takım uydu konsepti Türkiye düşüncesince de önceki olacak. Dünyada bunu yapanlar mevcut fakat bu kol envestisman maliyeti baş döndürücü faziletkâr bulunan müşterek sektör. Bizler ise kaslı elektronik sistemlerle bunu baş döndürücü elan maliyet çalışan yapıyoruz. Türkiye'den başlayıp ilk önce Orta Asya, Afrika, Orta Doğu'yu hedefleyerek müşterek IoT servis sağlayıcısı olmayı hedefliyoruz. Kendi uydularımızı imal ederek servis sağlayıcısı iktisap eylemek istiyoruz."

Farklı neticeler almak düşüncesince alışılanın haricinde yöntemlere başvurduklarını kail Güzel, iş alımlarını da pozisyonlara gereğince ayrımlı oyunlar oynatarak yaptıklarını tabir etti. Güzel, düzen rollendirirken istihdam edecekleri grup dostlarının hem birey zekalarına bununla beraber çalışacağı bölgeye gereğince kabiliyetlerine bakarak onlarla muarefe fırsatı yakaladıklarını ve adaylarla ilgilendiren nice istimara yapabildiklerini belirtti.

NASA'dan transfer

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesinde (NASA) işyar astrofizikçi Umut Yıldız da NASA'dan almış olduğu izinle Uzay Çözümleri Direktörü kendisine Plan-S kadrosuna müdahale oldu.

Yıldız, müşterek elektronik tesisat bulunan uydunun mühendis grup çeşidinden oluşturulacağını, kendisinin ise feza bilgisiyle kadroya dayanak vereceğini söyledi. Umut Yıldız, feza dalında hayattaki gereksinimler ve gelişimleri kadroya aktararak arsıulusal çapta analizör ortaya konulmasına katkıda bulunacağını dile getirdi.

Plan-S'in elektronik ve feza bilgisini birleştirerek yola çıktığını özetleyen Yıldız, bu durumun baş döndürücü elan çelimli iş planları yapabilmelerine de imkân sağlayacağını vurguladı.

Takım uydu konseptinin tanıtma ihtiyaçlarının karşılanmasında ehemmiyetli müşterek İmkan sunduğunu tamlayan Yıldız, faziletkâr uydu sayısı ve kaslı teknolojilerle ortaya konulacak analizör ve bunlarla itimat sağlanmasıyla dünyada baş döndürücü ehemmiyetli müşterek piyasa potansiyeline ulaşılabileceğini söyledi. Yıldız, bu kapsamda halihazırda bu işi fail arsıulusal firmaların üstelik fariza kabul etme dolayısıyla gidebileceklerine ayraç etti. Yıldız, şunları kaydetti:

"Dünya bu bölgede hâlâ yolun baş döndürücü başlangıcında ve ehemmiyetli müşterek punt penceresi lakırtı konusu. Kısa müddette çabuk defa alarak evren pazarında ehemmiyetli müşterek pozisyona eyitmek mümkün. Türkiye'nin feza vizyonuna koşut kendisine öz öz sermayesiyle uydu ve feza teknolojileri dair çalışmalarını sürdüren Plan-S endamsız vakitte ulaşımdan finansa, enerjiden meteorolojiye, havacılıktan tarıma derece nice piyasaya fariza verip evren pazarında lakırtı sahibi müşterek aktör durumuna gelecek."


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler