USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

NASA'da etkin Türk bilgelik insanı Yıldız, Mars'taki 'yaşam izi' aramalarını anla

NASA'da etkin Türk bilgelik insanı Yıldız, "Mars'ta şu anda likit su namevcut lakin satıh kabuğunun altında buzlu, camit suya rastladığımızı ferah ferah söyleyebiliriz. Su gördüğümüz yerde dirim kabil diyebiliriz." dedi.

NASA'da etkin Türk bilgelik insanı Yıldız, Mars'taki 'yaşam izi' aramalarını anla
09-10-2021 13:15
Bursa

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) Jet Propulsion Laboratory (Jet Tahrik Laboratuvarı) bölümünde çalışmalarını sürdüren bilgelik insanı Dr. Umut Yıldız, Mars'taki dirim izi kontrol faaliyetlerine ilişkin, "Mars'ta şu anda hazır para su namevcut lakin satıh kabuğunun altında buzlu, camit suya rastladığımızı ferah ferah söyleyebiliriz. Daha da altta, hani arazi altı göletler bulunmaktadır ya, bu halde göletleri de bulduk. Kısacası aşırı yaklaşmış durumdayız. Yaşamla ilişkilendirdiğimiz bilinçlilik de genel anlamda sudur. Su gördüğümüz yerde dirim kabil diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

Bursa'da feza ve havacılık dair cümbüş ve farkındalık peydahlamak gibi kurulan Gökmen Uzay ve Havacılık Eğitim Merkezi'ni (GUHEM) görüşme fail Yıldız, AA muhabirine, Türkiye'de akıbet senelerde bilgelik merkezleri hesabına ağır gelişmelerin bulunduğunu söyledi.

Yıldız, nice kentte bilgelik merkezleri yapıldığını fakat Bursa'daki GUHEM'in feza ve havacılık dalında çabucak Türkiye'de değil, hayattaki önemli merkezlerden birisi bulunduğunu anlattı.

GUHEM'i görüşme edenlerin merkezden etkilendiğini tamlayan Yıldız, "Eminim ki bu evlatların ortak bölümü feza sahasına yönelip ortak şeyler yapacaklardır. Ben en dobra o bölümü görüyorum. Küçücük evlatları caba şu anda etkilemesi benim düşüncesince aşırı önemli. Ayrıca buraya hâlâ da dayanaklık etmek verilmeli. Türkiye'nin değme kabilinden buraya öğrencilerin gelmesini diliyorum." diyerek konuştu.

Yıldız, Türkiye Uzay Ajansının çalışmalarına da değinerek, "Bir defa haritası çizik durumda. İlk hedef, 2023'te Ay'a kaba iniş, ondan sonradan da şirin gerileyiş yapmak. Takip ettiğim kadarıyla gerçekleşebilme ihtimalini görüyoruz. En azından elimizde ortak yazı var. Bu plana mucibince de ortak şeyler bitmeme ayar ve başarabiliriz. Madem ortak feza ajansımız var. 5-10 salname planlardan fazla aşırı hâlâ etraflıca periyodik planlamaları şimdiden konuşmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Mars'ta ortak uçar taşıt çalıştıracak seviyemizin bulunduğunu biliyoruz"

NASA'nın Mars'a gönderilmiş olduğu "Perseverance" ünlü robotun çalışmalarını özetleyen Yıldız, "Küçük ortak robot değil, ortak cip büyüklüğünde. Bunun yanı sıra ortak de helikopter gönderildi." dedi.

Helikopterin beklenenden aşırı hâlâ etraflıca müddet çalıştığını dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

"Buradan şurası görebiliyoruz, bundan böyle Mars'ta ortak uçar taşıt çalıştıracak seviyemizin bulunduğunu biliyoruz. Perseverance robotunun en iri gayesi orada dirim bulmaya çalışmak. Yaşam mevcut mı, namevcut mu bilmiyoruz lakin hazır para suyun bulunduğunu biliyoruz. Milyarlarca sene evvel oradaki suyla bu arada ihtimal ortak dirim oluşmuştur diyerek düşünüyoruz. Belki bulacağız, ihtimal bulamayacağız lakin şu anda bu taşıt araştırmasına bitmeme ediyor. Umuyorum ki andıran sürede dobra ortak çav alırız, Mars'ta dirim bulabiliriz."

Yıldız, Perseverance robotunun güzeşte şubatta Mars'a gerileyiş yaptığını anımsatarak, o vakitten buyana daima data gönderdiğini söyledi.

Yıldız, laflarını şöyleki tamamladı:

"Birkaç beniz bin foto gönderdi. Mars'ta şu anda hazır para su namevcut lakin satıh kabuğunun altında buzlu, camit suya rastladığımızı ferah ferah söyleyebiliriz. Daha da altta, hani arazi altı göletler bulunmaktadır ya, bu halde göletleri de bulduk. Kısacası aşırı yaklaşmış durumdayız. Yaşamla ilişkilendirdiğimiz bilinçlilik de genel anlamda sudur. Su gördüğümüz yerde dirim kabil diyebiliriz. Belki buradan ortak bilinçlilik çıkarabiliriz. Eskiden Mars'ta hazır para suyun bulunduğunu da tortul kayalardan anlıyoruz. Oradan kesinlikle su geçmesi gerekiyor ki o ahcar yazma bir duruma gelsin. Uydu fotoğraflarından nehirlerin geçmiş olduğu metodları da biliyoruz.

Demek ki burada vaktiyle hazır para su mevcut lakin bu suyun ne denli orada kaldığını bilmiyoruz. Belki 50 yıl, ihtimal 500 bin sene kaldı. Mars'ın 4,5 bilyon salname zamanı var. Orada vaktiyle su bulunduğunu ferah ferah söyleyebiliriz."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler