USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) mikroalglerden (gözle görülmeyen su yosunu) mayalanma yöntemiyle ek kıymeti erdemli protein üretildi.

Mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein ürettiler
05-01-2022 12:28
Kocaeli

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) Biyoteknoloji Enstitüsü Endüstriyel Biyoteknoloji Araştırma Grubu, 2 sene ilkin TÜBİTAK yardımı ile mikroalglerden mayalanma yöntemiyle protein imal edilmesine müteveccih "Fermantasyon Yöntemiyle Biyoaktif Peptitlerce Zenginleştirilmiş İşlevsel Spirulina Ürünü Geliştirilmesi Projesi"ni hazırladı.

Proje kapsamında besin kıymeti faziletkâr bulunan mikroalglerden istenmeyen haz ve içki arındırılarak protein üretildi.

"Sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi akımları istihsal etmek önemli"

GTÜ Biyoteknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge İşleten Hoşoğlu, AA muhabirine, TÜBİTAK kabilinden desteklenen plan kapsamında çalışmalarının bitmeme ettiğini söyledi.

Hoşoğlu, ağırlıklı namına besin ve hile piyasasına müteveccih biyoteknolojik yollarla fonksiyonel besin ve hile yardım maddelerini ürettiklerini belirterek, laboratuvarda çalışmış oldukları projeleri mikroorganizmalar kullanarak yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

Sağlıklı, sürdürülebilir ve nebati tabanlı tagaddi akımları geliştirmenin, hem maşer sağlığı bununla birlikte evren düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu vurgulayan Hoşoğlu, bu yüzden dünyada seçenek mahsulat ilişkin dip tetkikat gerçekleştirildiğini anlattı.

Hoşoğlu, son kullanıcıların gıdaların keyif ilişkin müspet yardım ve rahatsızlıkları yasaklayıcı hasiyet beklentisinin, hem üreticileri bununla birlikte araştırmacıları mikroalg tabanlı formülasyonların keşfi ve üretimi anlamında motive ettiğini kaydetti.

Proje kapsamında 2 yıldır yürüttükleri emekleri 2022 yılının böylelikle tamamlamayı amaçladıklarını aktaran Hoşoğlu, yerel müşterek üreticiden gerçekleştirme ettikleri mikroalglerden mayalanma yöntemiyle istenmeyen haz ve içki arındırılarak protein ürettiklerini dile getirdi.

"Mikroalgler eklenmiş kıymeti elan faziletkâr müşterek ürüne dönüşüyor"

Hoşoğlu, sürdürülebilir müşterek eşme bulunan mikroalglerin, başta protein içerikleri açısından baş döndürücü ensesi kalın olduğuna ayraç ederek, "Dünya nüfusu arttıkça kalan protein gereksinimi gır konusu, mikroalgler, bu gereksinimi istikbal açısından sonuç etap rüya vadeden kaynaklar. Ağırlıklı namına hayvani proteinlerle besleniyoruz ancak mikroalgler bu manada hem sürdürülebilir olmaları bununla birlikte hayvani proteinler kabil çevreye dokuncalı sıfır istihsal yöntemleriyle üretilmeleri zımnında baş döndürücü iri müşterek potansiyele sahip." ifadelerini kullandı.

Mikroalglerin kendine mahsus aromaları bulunduğunu aktaran Hoşoğlu, şu halde bitmeme etti:

"Yosun aroması gibi. Bunu müşterek yoğurda yahut ayrımlı müşterek ürüne arttırma ettiğinizde o dominant aromayı duymak tüketicinin hoşuna gitmiyor. Fermente ettiğimizde kendine mahsus o dominant hoş içki özelliklerinin değiştiğini ve mahveden kabilinden elan da benimseme edilebilmektedir müşterek seviyeye geldiğini belirleme ettik. Bu fermantasyonun müspet müşterek özelliği. Ayrıca fermantasyon, incelmemiş maddede sindirimi çetin bulunan bazısı bileşiklerin sindirimini kolaylaştırıcı ve işlevselliğini artırıcı etkilere de eş müşterek yöntem. Projenin en iri gayesi da bu."

Hoşoğlu, dirim bilimsel ve sürdürülebilir kaynaklar bulunan mikroalgleri beslemek düşüncesince tek halde ekincilik arazisine gerekseme olmadığını söyledi.

Projeyle doğurgan müşterek emek vermek ortaya koyduklarını dile getiren Hoşoğlu, laflarını şu halde sürdürdü:

"Oldukça beklenti vadeden müşterek çalışma. Başta besin edinmek neredeyse medikal, kozmetik, hile piyasasına müteveccih namına dayanıklı baş döndürücü ürünün formülasyonuna girecek müşterek ürün. Kontrollü şartlar altında bu sürdürülebilir ürünleri imal edebilirsiniz ve besin takviyesi namına kullanabilirsiniz. Günümüzde dip namına tablet ve türap formunda kullanılıyorlar. Ancak bu çeşit fonksiyonel ürünleri, besin formülasyonlarına da oyulgamak gerekiyor. Özellikle protein açısından baktığımızda hayvani proteinlere seçenek namına kullanımlarının yaygınlaştırılması gerekiyor. Uyguladığımız mayalanma yöntemleriyle mikroalglerin istenmeyen haz ve içki niteliklerini de iyileştirdiğimiz düşüncesince elan da degaje müşterek yürütüm endüstrisi oluşturmuş oluyoruz. Hem bulunan biyoaktif özelliklerini, kısaca sağlığa müfit faydalarını artıyoruz bununla birlikte bunların gıdalarda tasarruf dozunu açık açık tezyit anlamında müşterek muamelat yapmış oluyoruz. Dolayısıyla elan baş döndürücü tüketilmesi demek, keyif ilişkin müspet etkilerinden elan baş döndürücü kâr sağlanacak demektir."

Hoşoğlu, plan kapsamında mikroalgin fermantasyonda evvel defa incelmemiş bap namına kullanıldığını kaydetti.

Mikroalg üretiminin Türkiye'de yapıldığını, fermantasyonla buna zait bedel kattıklarını dile getiren Hoşoğlu, "Fermente alg namına eklenmiş kıymeti elan faziletkâr müşterek ürüne dönüşmüş oluyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler