USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Mars'ta Hayat Dizisi – 1: Yaşam 2069'da Başlayacak

Güneş Sistemi'mizde Dünya'dan sonradan yerini meydan ve insanın yüzyıllardır gözlemlediği, üstünde konuşmuş olduğu ve türlü gök araçları gönderilmiş olduğu birlikte gezegenden bahsedeceğiz.

Mars'ta Hayat Dizisi – 1: Yaşam 2069'da Başlayacak
26-10-2021 09:02

Güneş Sistemi'mizde Dünya'dan sonraları yerini meydan ve insanoğlunun yüzyıllardır gözlemlediği, üstünde konuşmuş bulunduğu ve türlü feza araçları gönderilmiş bulunduğu ortak gezegenden bahsedeceğiz.

Mars'tan.

KIZIL GEZEGEN'E BAKMAK

Havanın ılık olduğu, berrak ve kudret yoğunluğunun az bulunduğu ortak akşamda, yanımda dürbünüm ve kahvemle baş başa oturuyordum. Amacım Kızıl Gezegen'i şu demek oluyor ki Mars'ı bakaç merceğinden görmeye çalışmaktı. Öyle de oldu. Kahvemi yudumladıktan sonraları soğumaması düşüncesince kapağını kapadım ve sandalyenin dizi film kısmında mevcut filenin içine yerleştirdim.

Dürbünü aldım ve Mars'ı aramaya başladım.

Mobil aygıt uygulamalarının arttığı ve bulaşık alanlarının fazlalaştığı devirde yaşıyoruz. Arkadaşlarım acemi feza gözlemciliği yaparken ortak telefon uygulamasından yararlandıklarını bana söylediler.

Ben de indirdim ve kullanmaya başladım fakat bu izlence herhangi ortak şeyi baş döndürücü kolaylaştırıyordu. Uygulamanın; gezegen, kuzey ve öteki gökcisimlerinin konumlarını akıllıcasına gösterip gösteremediği dair kuşkuya düştüm. Deneme gayeli telefonumu uydumuz Ay'a doğrulttum ve kusursuz kendisine akıllıcasına olmasa da DOĞRU konumda uydumuzu gösterdiğini ayırt ettim. Ancak kafamda ortak istifham vardı. Huygens, Galileo, Kepler ve öteki iri bilgelik kullanmakta olanları hafif yoldan gökcisimlerini bulmuyorlardı. Bu nedenle uygulamayı sildim ve kendim aramaya koyuldum.

Gözlerimin görmüş bulunduğu halk sahası taradım ve böylecene Mars'ı buldum. Ancak, Mars yoluna dü güneş mesuliyet ağrısı çektim. Olsun, ne de olsa ortak neticeye ulaştım ve Mars bundan sonraları dürbünümün merceğindeydi.

Demek ki insanoğlunun görmeyi beklenti etmiş bulunduğu şeyi "görmesi" baş döndürücü şimdi kolay.

Mars'ta Hayat Dizisi – 1: Yaşam 2069'da BaşlayacakMars kumu...

Ne genişliğinde müddet baktığımı hatırlamıyorum fakat Mars'ı gözden kaybedene genişliğinde baktım ve aklıma ortak düşün geldi. "Mars Nasıl İnşa Edilmelidir?" diye.

İşte bugünün yazısı budur.

GENEL HATLARIYLA KIZIL GEZEGEN

Kızıl gezegen, Merih, Mars gerçekte ayrımsız gezegenin ayrımlı isimleridir. En baş döndürücü bilineni ise Mars'tır. Ben Kızıl Gezegen demeyi baş döndürücü seviyorum. Peki, belli ortak yörüngede dönerek duran ortak taş parçasına sebep Kızıl Gezegen diyoruz? Kızıl Gezegen'e baktığınız zaman, kırmızı-turuncu karışımı ortak nitelik ile karşılaşırsınız. Bu naşir benim tabirim. Gezegene bu rengi sağlayan gerçekte sert oksittir.

Kızıl Gezegen'in eş bulunduğu özellikler Dünya'ya benzemektedir. O da bizim gezegenimiz kabil Güneş'in çevresinde mütedavil sermaye kebap sermaye ve averaj uzaklığı 227.940.000 km (İki beniz yirmi yedi milyon dokuz beniz kırk bin) kilometredir. Karşılaştırma muktedir olmak düşüncesince Dünya ile Güneş arasındaki mesafeyi de büzüşmek istiyorum. Güneş ile Dünya arasındaki aralık ise 149.600.000 (Yüz kırk dokuz milyon altı beniz bin) kilometredir. Değerler ortada küçük değişkenlikler olur fakat averaj kendisine mesafeler bu şekildedir. Yorumlar isek Kızıl Gezegen, Dünya'dan sonraları gelmektedir. Dolayısıyla, Dünya'dan sonraları mevrut ortak gezegenin, Güneş çevresinde devir süresi de Dünya'dan ayrımlı olacaktır. Buna göre, Kızıl'ın Güneş çevresinde devir süresi 687 (Altı beniz seksen yedi) gündür.

Kızıl'ın yörüngesi aut merkezlidir. Bu da Kızıl'ın, Güneş ile arasındaki uzaklığın baş döndürücü değişkenli ortak davranış içinde bulunduğunu göstermektedir. misal verecek olursak, Kızıl, yeröte noktasına geldiğinde Güneş ile arasındaki aralık 249.200.000 (İki beniz kırk dokuz milyon dü beniz bin) kilometredir. Günberi noktasına geldiğinde ise aradaki aralık 206.600.000 (İki beniz altı milyon altı beniz bin) kilometre olmaktadır. Dünya'yı ele alırsak, Dünya ile Güneş arasındaki aralık averaj 150.000.000 (Yüz elli milyon) kilometredir. Günöte noktasındayken, Dünya ile Güneş arasındaki aralık 152.000.000 (Yüz elli dü milyon) kilometre olmaktadır. Günberi noktasındayken Dünya ile Güneş arasındaki aralık 147.000.000 (Yüz kırk yedi milyon) kilometreye inmektedir.

Mars'ta Hayat Dizisi – 1: Yaşam 2069'da BaşlayacakMars kayaları...

Daha ilk duymuşsunuzdur "Dünya, Güneş'e ortak mt. şimdi DOĞRU olsaydı, sıcaktan kavrulurduk!" diye. Böyle ortak bilinçlilik asılsızdır.

Dünya, herhangi ortak sene Güneş'e milyon kilometrelerle tabir edilen sayılarla yakınlaşıp uzaklaşmaktadır.

Kızıl'ın çizi eğikliği ile Dünya'mızın çizi eğikliği birbirine baş döndürücü benzemektedir. Dünya'nın istiva hattı çizgisi ile mahrek çizgisi kusursuz kendisine çakışmamaktadır. Ekvator çizgisi ile mahrek çizgisinin arasındaki zaviye 23 etap 27 dakikadır. Kızıl'ın çizi eğikliği ise 25 etap 19 dakikadır. Biliyorsunuz ki çizi eğikliğinin kararında mevsimler oluşur. Dolayısıyla, Dünya ile Kızıl arasındaki benzerliklerden bir tanesi de mevsimlerdir. Örneğin, Türkiye ve Arjantin coğrafyasını ele alalım. Türkiye, Kuzey Yarım Küre'de bulunurken Arjantin Güney Yarım Küre'de bulunmaktadır.

Temmuz aylarında, Türkiye'de yaz mevsimi yaşanırken Arjantin'de şita mevsimi yaşanmaktadır. Dünya yeröte geçmişine Temmuz ayında geldiğinde aradaki aralık artıyor ve biz yaz mevsimi yaşıyoruz. Bunun nedenlerinden bir tanesi de çizi eğikliğidir ve bu boyut Kızıl'da da yaşanmaktadır. Ancak, Dünya'da yaşanmış olan zaman süreleri Kızıl'da şimdi derinliğine sürmektedir.

Kızıl, antipatik ortak gezegendir. Ölçülen en faziletkâr hararet 30~35 Santigrat aralığındayken, ölçülen en düşüt hararet -140 Santigrat derecedir. Kısacası, Kızıl az buçuk serin ortak gezegendir. Ayrıca, Kızıl'da güzeşte ortak güneş "sol" kendisine tanımlanmaktadır. Kızıl'ın gaz yuvarı yoğunluğu beklediğiniz az daha Dünya'dan şimdi azdır. Peki gaz yuvarı yoğunluğu ile bildirmek istediğim kusursuz kendisine nedir? Kısaca belirtmek gerekirse, şu anda bu yazıyı okuduğunuz konumdan 35~37 kilometre yüksekte yaşadığınızı manzara edin.

İşte Kızıl'ın gaz yuvarı yoğunluğu ile Dünya'nın gaz yuvarı yoğunluğunun karşılaştırılması bu şekildedir. Ayrıca, Dünya atmosferinde %78 oranında nitrojen bulunurken, Kızıl atmosferinde %95 oranında karbondioksit bulunur. Unutmamalıyız ki karbondioksit, açıktan ciddi ortak bileşiktir. Dolayısıyla, Kızıl yüzeyinde gani oranda karbondioksit bulunur. Son olarak, Kızıl'ın eş bulunduğu dü parça uydusu vardır.

Bütün bu bilgiler ışığında Kızıl'a baktım. O genişliğinde güzeldi ki eksiksiz mesuliyet ağrılarıma karşın bakmaya bitmeme ettim. Sandalyenin ağ bölümüne koyduğum kahvemden ortak yudum şimdi aldım. Biraz manzara ihdas etmek istiyorum.

KIZIL GEZEGEN'DE YAŞAM KURMAK

Ütopik hikayelerden az buçuk sıyrılalım isterim zira ego gerçeklerden bahsedeceğim. Bu çağ içerisinde, benim tahminim 2069'da, Kızıl Gezegen'de avlu başlamış olacak ve insanoğlu gezegenlerarası geziye başlayacaklar, sabahleyin kalkıp işlerine gidecekler. Bütün bunların bütünü Kızıl Gezegen'de muhtemel olacak.

Mars'ta Hayat Dizisi – 1: Yaşam 2069'da BaşlayacakBir Mars manzarası...

Zaten eksiksiz bunları yapıyoruz dediğinizi hassas gibiyim. Bu mevzuda haklısınız, ne de olsa güneşin altında toy ortak bilinçlilik yok. Görmüş olduğunuz herhangi ortak bilinçlilik gerçekte temelin türevleri bütünü bu. Kızıl Gezegen'de de ayrımsız şeyler oluş bulacak. Değişen yegâne bilinçlilik ise yaşadığımız dünya olacak.

Ancak Kızıl'da yaşantı kurmadan ilk tecrübesiz ve habersiz değiliz. Dünya'da hayatı kurarken birçok zorluklar, birçok muharebeler ve birçok deneyimlerden geçtik. Şimdi, ortak bambaşka gezegene giderken karşılacağımız zorlukların üstesinden haydi haydi geleceğiz. Esas istifham ise şu olacak, iskân alanlarımız elbette olmalıdır?

İkinci kısımda Kızıl Gezegen'de geçinme başlayacağız.

Mars'ta Hayat Dizisi – 1: Yaşam 2069'da Başlayacak

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler