USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Makine mühendisinin geliştirdiği 'nemden elektrik üreten cihaz' arsıulusal patentle tesc

Makine mühendisi Hasan Ayartürk kabilinden geliştirilen ve havadaki nem değişim işlemi esnasında açığa çıkan enerjiyi, elektrik enerjisine yöneltme prensibiyle etkin alet arsıulusal patentle tescillendi.

Makine mühendisinin geliştirdiği 'nemden elektrik üreten cihaz' arsıulusal patentle tesc
22-12-2021 19:14
Bursa

Ayartürk'ün senelerdir üstünde fiilen geliştirdiği cihaz, çabucak "gizli ısı" ve "düşük atılmış ısı" kaynaklarından faydalanarak bakir karbon emisyonlu, bembeyaz erke üretilebiliyor.

Neme doymamış havanın erke deposu namına kullanılmasıyla elde edilmiş akın gücünün türbin yahut elektrik üreteci olmaksızın aracısız elektrik enerjisine dönüştürülmesini sağlayıcı bu teknoloji, taşınabilen ve bedava kurulabilen ortak cihazla sunuluyor.

Cihazın arsıulusal buluş belgesi tescilini düzlük firma, dünya dışından mevrut önce siparişler doğrultusunda bu ay sonu yahut toy senenin önce günlerinde sevkiyat düşüncesince tedbir yapıyor.

RePG Enerji firmasının kurucusu ve umumi müdürü Hasan Ayartürk, AA muhabirine, projesine 2015'te İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ARI Teknokent bünyesindeki İTÜ Çekirdek Kuluçka Merkezi'nde ortak teşebbüs namına başladığını söyledi.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK) yardımıyla 2016'da şirketleştiklerini tamlayan Ayartürk, "Prototipi 2017'de üreterek, aşırı ortaklı ortaklık olduk ve önce ticari siparişi aldık. İlk ticari ürünü 2018'de imal ederek faaliyetlere başladık. Bugün 2 teknokent, AR-GE merkezi ve istihsal merkezi peyda etmek kıl payı 4 lokasyonda 32 personelle, öz buluş belgesi ve lisanslarımızla, düşüt sıcaklıklı atılmış ısılar, gizli ısı ve görece neme alakadar yenilenebilir erke sistemleri üretimi, kurulumu ve devreye katılması sahalarında çalışkanlık gösteriyoruz." sanarak konuştu.

Gizli ısının elektrik enerjisine dönüştürülmesi, görece neme alakadar yenilenebilir erke sistemi projesi düşüncesince 1992'den beri ferdî namına çalıştığını aktaran Ayartürk, 20 sene süresince araştırı ve nazari emek vermek icra ettiği bilgisini verdi.

Yaklaşık 25 sene bireysel, sonuç 6 senedir da RePG Enerji kadrosu ile geliştirdiği ürünün dünyada toy gıcır ortak uygulayım bilimi durumuna dönüştüğünü bildiren Ayartürk, şunları kaydetti:

"Ürünlerimiz, görece neme alakadar yenilenebilir erke sistemi namına tanım ettiğimiz, gizli ısının başka erke formlarına dönüştürülmesinden oluşan elektriği mekanik teshin ve soğutma enerjilerine dönüştürerek, bunların kullanılabilir erke biçiminde sunulmasını sağlıyor. Günümüzdeki teknolojiyle elektrik enerjisine dönüştürülemeyecek derece düşüt sıcaklıkta atılmış ısıları ve havadaki başıboş su buharını kullanarak elektrik enerjisi üreten, bunu lüzum şebekeye verici lüzum aracısız kullanıma sunan mahsulat üretiyoruz. Bizim ürünlerimizle kıyaslanabilecek ortak ürün, Türkiye'de de dünyada da bulunmuyor. Ürünlerimiz, yüzdelik 95 seviyesinde evcil üretim. Sadece umumi ağ bağlantısını sağlayıcı beş altı elektronik zerre ithal. Bu sebeple maliyetlerimiz ucuz, fiyatlarımız kıyaslanamayacak derecede farklı."

Ayartürk, ürettiği hızla gelişen teknolojinin patentli bulunduğunu belirterek, "Geçen ay bakımından arsıulusal buluş belgesi tescili namına tescillendi. Bunun beraberinde 30 buluş belgesi başvurumuz oldu. Bunlardan 6'sının buluş belgesi süreci tamamlandı ve tescillendi. Diğer 24 patentin tescil süreci bitmeme ediyor." dedi.

Çoğunlukla üretimlik ve otellerde kullanılıyor

Ticari namına satışını icra ettikleri ürünlerde 40 derecelik ısıları elektrik enerjisine dönüştürebildiklerini özetleyen Ayartürk, görece neme alakadar yenilenebilir erke sisteminde, rastgele ortak ateşlilik farkına lüzum duyulmaksızın hissedilemeyen sıcaklıkların oluşturduğu ısıyı kullandıklarını anlattı.

Gizli ısının oluşumuna bağlı bilgelik verici Ayartürk, şöyleki bitmeme etti:

"Su buharının buharlaşması sırasında ortak ısı değişim yapmak olmamasına karşın iri ortak erke dönüşümü kullanılıyor. Havanın sıcaklığı 30 dereceyken yere su döküldüğünde su 100 derecede buharlaşmasına karşın bu suyun buharlaştığını görüyoruz. Buna 'gizli ısı' diyoruz. Buharlaşma sırasında çektiğimiz faziletli miktardaki ısıyı kullanıyoruz. Burada aşırı yaşlı ortak ortamla az yaşlı ortak ortama gerekseme var. Gün içerisindeki nem değişikliklerini kullanabiliyoruz. Sabah saatlerinde havadaki nem aşırı fazla, nısfınnehar henüz az olur. Bu ikisi arasındaki farkı kullanarak da erke üretimi gerçekleştirebiliyoruz."

"Ürettiğiniz elektrik, seneler süresince bedavadan geliyor"

Ayartürk, güneş, rüzgar, jeotermal kıl payı başka yenilenebilir erke kaynaklarına gereğince art ifa sürelerinin henüz çelimsiz bulunduğunu ve 1-2 sene ortada değişiğini dile getirerek, "En ortak tomar 2,5 yılda kurulum maliyetlerini karşılayabilen ortak çıkar sağlıyor. Bu kazancı, lisans elektrik satışı kapsamında, elektrik satışı yaparak yahut tüketilen elektrikten tasarrufla sağlayabiliyorsunuz. Bu, henüz da ortak tomar kar sağlıyor, elektrik satışına göre. Verdiğiniz paraları art kazandıktan sonradan bundan böyle ürettiğiniz elektrik, seneler süresince bedavadan geliyor." ifadesini kullandı.

Farklı kapasitelerde 4 sima sınai ürünleri olduğunu, bunları henüz aşırı fabrikalara, otellere ve uğraşı ölçeğindeki işletmelere sattıklarını kaydeden Ayartürk, dış satım düşüncesince Pakistan merkezli, Orta Doğu ve Avrupa'da çalışkanlık yayınlayan iri ortak erke firmasıyla anlaştıklarını belirtti.

Bu şirkete dış satım düşüncesince mukteza işlemleri başlattıklarını, siparişleri istihzar sürecinde olduklarını dile getiren Ayartürk, "Bu ayın böylecene yahut önümüzdeki senenin başlarında önce sevkiyatımızı yapacağız. Avrupalı ortak firmayla ve Rusya ile de görüşmelerimiz bitmeme ediyor. İhracatımız artacak." açıklamasında bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler