USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kemik yaşını yapay zeka ile tespit edecek manzume geliştirildi

Siirt Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Kaya'nın, dü akademisyenin desteği ile geliştirdiği, sol el güç grafisinden kemik yaşı tespitine bağlı sistemle ilgilendiren makalesi arsıulusal dergide yayınlandı.

Kemik yaşını yapay zeka ile tespit edecek manzume geliştirildi
03-03-2022 11:42
Siirt

Akademisyenler, kemik yaşını yapay zeka ile müşterek dakikanın altında müddette tespit edecek meslek geliştirdi.

Çalışmalarıyla, Stanford Üniversitesi bilgi insanlarından Prof. Dr. John P. A. Loannidis ve ekibince hazırlanan, Plos Biology Dergisi'nde gösterilen "Dünyanın en can alıcı bilgi insanları" sıralamasında 2020 ve 2021 senesinde toprak meydan Siirt Üniversitesi (SİÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yılmaz Kaya öncülüğünde meydana getirilen sol el ağır grafisinden kemik yaşı tespitine müteveccih icraat sonuçlandı.

Kaya'nın SİÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda Öğretim Görevlisi Cüneyt Özdemir ve Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Radyoloji Uzm. Dr. Mehmet Ali Gedik ile yoğun öğrenme teknolojisi kullanarak geliştirdiği meslek ile ilişik hazırlanmakta bulunan yazı arsıulusal benimseme gören dergilerden "Traitement du Signal"de yayınlandı.

Akademisyenler yapay zekanın en ehemmiyetli mevzularından bulunan yoğun öğrenme metotları ile etkin sistemle ilişik müşterek de internet sayfası oluşturdu.

Herhangi müşterek esbabımucibe ile ferdin kemik yaşı tespiti gerektiğinde el ağır görüntüsü düzene yüklenerek, müşterek dakikanın altında müddette tespit yapılabilecek.

"Özellikle radyologlar düşüncesince sponsor müşterek program"

Doç. Dr. Yılmaz Kaya, AA muhabirine, sağlıkta yapay zeka ile "makine öğrenme", "medikal çevir sesi ve kaynak işleme", "doğal lisan işleme" üzere muhtelif icraat yaptıklarını söyledi.

Bu kapsamda akademisyenler Özdemir ve Gedik ile bitirdikleri çalışmada kemik yaşı tahmini düşüncesince radyologların iş akışını hızlandıracak müşterek düzentileme yürüttüklerini tabir fail Kaya, sol el ağır grafisinden yoğun öğrenme teknolojisi kullanılarak elektronik beyin devamlı müşterek değişmeyen dayanak noktası sistemi geliştirdiklerini belirtti.

Verileri Kütahya'daki 4 hastaneden elde ettiklerini dile getiren Kaya, "Yapay zeka tekniklerini kullanarak el grafilerinden ferdin yaşını tespit etmeye çalıştık. Yaş tespiti baş döndürücü emekli müşterek halde radyologlar çeşidinden belirleniyor lakin elektronik beyin sistemiyle baş döndürücü elan hazırlop ve çabuk halde gerçekleştirebilirsiniz." dedi.

Kaya, el grafisinden kemik yaşı tespitinin elan ilkin tahminî 2 sayaç sürdüğüne ayraç ederek, geliştirdikleri sistemle yaş tespit süresinin saniyelere düştüğünü kaydetti.

"Geliştirdiğimiz sistemle paket izlence şeklinde yahut internet sayfası üstünden bu emek vermeyi saniyelere indirebiliyoruz. Bu, ilkin radyologlar düşüncesince sponsor müşterek program. Bunu Türkiye'deki halis muhlis hastanelere duyurmak istiyoruz." diyen Kaya, bunun yanında topu topu Türkiye'nin el çizge atlasını da çıkarmaya çalıştıklarını aktardı.

Kaya, bu çalışmanın arsıulusal benimseme gören dergilerden "Traitement du Signal"de yazı adına yayınlandığını anlatarak, yoğun öğrenme teknolojisini kullanarak değişik icraat hazırlamaya bitmeme edeceklerini bildirdi.

"Uzmanların iş atak dönemini hızlandıracak"

Öğretim görevlisi Cüneyt Özdemir de yoğun öğrenme yöntemiyle sol el ağır grafisinden kemik yaşı tespitine müteveccih çalışmaların 18 yaş altı ve 18 yaş üstü şahıslara müteveccih dü etaptan oluştuğunu belirtti.

Özdemir, "Ülkemizde bu iş düşüncesince radyologlar çoğu kez felek atlası dediğimiz sistemden yararlanmakta. Bu yöntemde radyologlar göz açılarına gereğince değişik neticeler da elde edebiliyorlar. Bu çalışmayla bu işlemi otomatikleştiren, radyologlar düşüncesince müşterek değişmeyen dayanak noktası sistemi geliştirdik. Bu meslek uzmanların iş atak dönemini hızlandırıp, kolaylaştıracak." diyerek konuştu.

18 yaş üstü bireylerin kemik yaşlarının tespitine müteveccih de düzentileme yaptıklarını aktaran Özdemir, "18 yaş üstü ile ilişik icraat maatteessüf devletimizde ve dünyada az. 18 yaş üstü kemik yaşı tespiti düşüncesince beniz ve dişlerle ilişik meydana getirilen icraat var. Biz ilkin kat el ağır grafisinden 18 yaş üstü kemik yaşlarının tespitine çevrilmiş de müşterek düzentileme yaptık. Bu yöntemle değerli müşterek akıbet elde ettik. Bu, literatürde yoğun öğrenme yöntemiyle 18 yaş üstü insanların kemik yaşı tespitine çevrilmiş meydana getirilen ilkin çalışmalardan bir tanesi olma hususi durumunu taşıyor." ifadelerini kullandı.

Özdemir bu mevzuda da yazı hazırladıklarını anlatarak, çalışmanın yayınlanmasını beklediklerini belirtti.

Kemik yaşı tespitinin önemine dikkati çekici Özdemir, ilkin evlatların gelişme ve gelişiminin kontrolü, rahatsızlıkların teşhisi, askere alınma, kompetitif sporlar, dünyaevi ve cezai günah mucip hallerde kemik yaşı tespitinin ehemmiyetli olduğunu, bu çeşit hallerde çalışmanın sürece ulama sağlayacağını kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler