USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

Kazakistan'da dünyanın en şişman kripto para madenlerinden birisini görüntülendi

Kazakistan, akıbet müşterek yılda kripto para madencilerine müteveccih vergiyi terfi ve elektriğe erişimlerine sınırlandırma getirse de Bitcoin üretiminde dünyanın "lider" devletleri ortada toprak alıyor.

Kazakistan'da dünyanın en şişman kripto para madenlerinden birisini görüntülendi
04-01-2023 12:08
Astana

Cambridge Üniversitesi uzmanlarının Ocak 2022'de yayımladıkları akıbet tutanağa göre, kripto para madenciliğinde yüzdelik 13,22'lik payla Amerika ve Çin'den sonradan üçüncü tam toprak düzlük Kazakistan'da, 300'e benzeyen kripto madeni bulunuyor.

Anadolu Ajansı (AA), Kazakistan'da 2019'dan buyana çalışkanlık yayınlayan ve dünyanın en şişman kripto madenleri ortada toprak düzlük Enegix şirketinin data merkezini görüntüledi.

Ülkenin kuzeyindeki Ekibastuz kenti yakınındaki devasa tesise erişmek düşüncesince başşehir Astana'dan tahminî 300 kilometre biçim boğazlamak gerekiyor.

Tesisin, Ekibastuz'da toprak alması düzgün değil. Çünkü buranın kışın soğuk, edebiyat ise mutedil iklimi aralıksız akıcı etkin kripto bilgisayarların ısınmadan derneşik çalışmasına olanak sağlıyor.

Geniş bozkırın ortasında yekûn 15 hektarlık bölgeye nesir edilen ve düzen bağı asayiş tedbirlerinin alındığı tesiste, kripto para madenciliği düşüncesince düşünülmüş bilgisayarların yerleştirildiği 8 şişman sundurma mevcut.

Burada tahminî 55 bin bilgisayar, sahiplerine dünyanın en fiyatlı kripto parası Bitcoin'i vermek düşüncesince dursuz duraksız çalışıyor.

Ancak bu hangarlara geçmiş el girenleri öğür olmadıkları birlikte kavga karşılıyor. Makinelerden çıkan bu vızıltıya, kripto madenciler zat aralarında “dijital paranın sesi” diyor.

Enegix Şirketi Hosting (Barındırma) Departmanı Müdürü Yersayın Nurtoleuov, AA muhabirine, iştirak namına toptan Bitcoin'in yüzdelik 1,3'lük payını elinde tuttuklarını söyledi.

Nurtileuov, tesisin müşterilere saatte 180 megavat canlılık ölçü gücüne eş bulunduğunu belirterek "Bizim data merkezimize cihazını (bilgisayarını) yerleştiren müşterilerimize yatırımcılar diyoruz. Onlar buraya elden cihazlarını getiriyorlar; cihazların açılması, internete bağlanması ve toptan kripto ağ gücüne erişiminin sağlanması kabilinden hâlâ ahir süreçlerle tığ ilgileniyoruz. Yani şirketimiz umumi anlamıyla kripto madenciliği fail cihazlara ev sahipliği yapıyor ve emek vermesi düşüncesince asliye altyapısını sağlıyor." dedi.

Bitcoin madenciliği düşüncesince tesiste gelişigüzel ayrışık olanağı barındırdıklarını kaydeden Nurtoleuov, bunlardan en önemlisinin elektriğin akıcı sağlanması ve cihazların 7/24 denetlenmesi bulunduğunu söyledi.

Nurtoleuov, yegâne birlikte bilgisayarın devir dışı kalmaması düşüncesince 100'den çok kişiyi istihdam ettiklerini kaydederek "Genellikle gailesiz IT uzmanları çalışıyor. Çalışanlarımızı kendimiz eğitiyoruz. 15 günce posta yöntemiyle çalıştıklarından çevre tesisimiz sınırları süresince emlak ve yemekhanemiz mevcut." sanarak konuştu.

"Veri merkezinde mevcut birlikte Bitcoin aleti saatte 3,5 kilovat canlılık tüketiyor"

Yaklaşık 150'den çok alıcı ile izlenen tesisin data merkezleri ayrımsız vakitte İlya Fomin kabilinden cümle operatörleri kabilinden da daim strateji halinde.

Fomin, esas görevinin data merkezindeki Bitcoin cihazlarının 7/24 meşgul halde olması düşüncesince elinden geleni gerçekleştirmek bulunduğunu anlatarak "Bu cihazlar çalışırsa Bitcoin ot da meşgul ve kripto para üretimi yapılır." ifadesini kullandı.

Söz konusu Bitcoin cihazlarının emek vermesi düşüncesince en ehemmiyetli hammaddenin canlılık bulunduğunu dile getiren Fomin, "Bu hangardaki data merkezinde mevcut birlikte Bitcoin aleti saatte 3,5 kilovat canlılık tüketiyor. Yani canlılık yok ise kripto para da namevcut demek." değerlendirmesini yaptı.

Fomin, Bitcoin madenciliğinin özünün ise işlemlerin rastgele birlikte ara bulucu yapılmaksızın aracısız iletilmesinden ibaret bulunduğunu belirterek şöyleki bitmeme etti:

"Çiplerin bulunmuş olduğu bu cihazlar Bitcoin yahut gayrı kripto paralara mukteza önbelleği tekvin etmek düşüncesince kırılamayacak denli levent boylu birlikte harf, skor dizisini ortaya çıkarır. Tüm bunlardan sonra, data işlemi başarıyla muktebes sayılır ve cihazın sahibi Bitcoin yahut gayrı kripto para ünitesi biçiminde kar elde eder."

Yakın vakte denli dünyanın en şişman ikinci kripto madeni aziz tesisin yetkilisi, akıbet birlikte yılda Kazakistan'da yaşanmış bulunan canlılık krizi zımnında ithal elektrikle çalıştıklarını ve dünyada Bitcoin'in bedel kaybetmesi kabilinden etkenlerden çevre da faaliyetlerini sınırlandırdıklarını dile getirdi.

Nurtoleuov, iştirak namına bunları iare başağrısı gördüklerini belirterek "Bitcoin grafiğine bakarsak daim girdap bulunduğunu görürüz. Bu sene 'kripto kışı' yaşıyoruz. Ancak bu sene ehemmiyetli seviyede yükselmesini bekliyoruz. Yaklaşık 100 bin dolara denli yükseleceğini kestirim ediyoruz." dedi.

"Artık sayısal madencilik lisanslı birlikte çalışkanlık olacak"

Kazakistan Blok Zincir ve Veri Merkezi Endüstrisi Birliği Üyesi Sergey Putra ise hükümet ile dal ortada yaşanmış bulunan bazısı anlaşmazlıkların yasalı düzenin olmamasından kaynaklandığına ayraç etti.

Putra, esas probleminin eşya dışı etkin kripto madenleri bulunduğunun altını çizerek "Çok sayıda kripto cihazlar yasalı sıfır yollarla ülkeye sokuldu. Şimdi bu cihazları elde edenler oto yıkama, pizzacı kabilinden yerlerde saklanarak kripto para madenciliği yapıyorlar. Buna karşıyız. Biz vergisini ödeyen ve data merkezleri bulunan 'beyaz madenciler' dediğimiz kripto madenlerini destekliyoruz." sanarak konuştu.

Kazakistan Parlamentosunda kripto para madenciliğini yasallaştıracak "Dijital Varlıklar Hakkındaki" kanun tasarısının görüşüldüğünü aktaran Putra, kendisinin de bahis konusu kanun tasarısının hazırlanmasında bilirkişi namına toprak aldığını söyledi.

Putra, hâlâ evvela ülkede hakeza birlikte sektörde kanun tasarısı geliştirilmediği düşüncesince sürecin çetince geçtiğini anlatarak "Bu kanun tasarısıyla bundan hakeza sayısal madencilik, lisanslı birlikte çalışkanlık olacak. Bu lisanslar dü kategoride verilecek. Birinci kategori, madencilik ekipmanların yerleştirildiği data merkezlerinin sahiplerine ikinci kol ise elden madencilik bilgisayarı bulunan ferdî girişimciyi kapsayacak." ifadelerini kullandı.

Ayrıca kanun tasarısında toprak düzlük gayrı birlikte maddeye layıkıyla bundan sonradan ülkeye getirilecek kâffesi madencilik cihazların işaretleneceğini ve yegâne birlikte sistemde kaydı yapılacağını aktaran Putra, bunun, bu sektörün şeffaflığı açısından ehemmiyetli bulunduğunu vurguladı.

Putra, kripto madenciliğinde 1 megavatın altında canlılık tüketiminin yasaklanacağını da dile getirerek "Bu, 1 megavat ev ortamında, garajda yahut apayrı yerlerde eşya dışı kripto para madenciliği yapanların önünü boğazlamak düşüncesince belirlediğimiz en bağan tavan." değerlendirmesinde bulundu.

Kazakistan, kripto para madenciliğinde kesinlikle evren önderi oldu?

Kazakistan’daki ehven elektrik, akla yatkın iklim koşulu kabilinden faktörler ülkede 2019'da kripto para madenciliğinin sanayileşmesine illet oldu.

Özellikle 2021'in yazında Çin'de gelişigüzel ayrışık kripto para madenciliğinin yasaklanmasıyla sektör, yandaki abuhava Kazakistan'a kaymaya başladı.

Çinli kripto madencilerin akınına uğrayan Kazakistan, toptan kripto para madenciliğinde endamsız müddette ABD'den sonradan dünyada ikinci sıraya yükseldi.

Bu, ülkede gayrikanuni kripto madenciliğin önünü açarken ayrımsız vakitte canlılık sektöründeki baskıyı da artırdı.

Ocak 2022'de Orta Asya genelinde meydana mevrut şişman canlılık kesintisiyle Kazakistan'ın devlete ilgilendiren canlılık şebekesi firması KEGOC, canlılık ve bütünlüklü birlikte erke sistemi kapasitesi ortada balans sağlanmasına ilişkin yaşanmış bulunan zorluktan naşi abuhava genelinde etkin 196 kripto madeni şirketine canlılık vermeyi kesti.

Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev de 8 Şubat 2022'deki hükümetin esnetilmiş toplantısında, gayrikanuni etkin kripto madencileri belirleme etme, bu bölgede vergiyi yükselme ve kripto para madenciliğini yasalı namına kodifikasyon buyruğu verdi.

Ülke, haziran ayında kripto para madencilerine tükettikleri canlılık miktarına layıkıyla üç ayda birlikte ihsan ifa zorunluluğu getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler