USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Yaşam

Kalp cerrahı, cümle yaşamının en ağır vazifesini fahri gittiği deprem sahasında yaptı

Prof. Dr. Serkan Durdu, "Enkazın üzerinde yürüyemediğimiz, ayakta bile duramadığımız koşullarda, ortak nebzecik ortak insanoğlunun çıkabileceği denli ıvır zıvır ortak yerden yanık afetzedeyi alarak, o şartlarda dahil kılmak yerinde tek kalmamıştık." dedi.

Kalp cerrahı, cümle yaşamının en ağır vazifesini fahri gittiği deprem sahasında yaptı
21-02-2023 12:08
Ankara

Kahramanmaraş merkezli depremin arkası sıra fahri gittiği Antakya'da enkazdan çıkarılan 3 insana tıbbi müdahalede bulunan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Serkan Durdu, "Enkazın üzerinde yürüyemediğimiz, ayakta bile duramadığımız koşullarda, ortak nebzecik ortak insanoğlunun çıkabileceği derece önemsiz ortak yerden gaileli afetzedeyi alarak, o şartlarda karışma geçirmek yerinde on paralık kalmamıştık. Profesyonel yaşantımızda aşırı asıl ameliyatlar yapıyoruz ama bu aşırı aşkın farklı." dedi.

Kahramanmaraş merkezli depremler ondan sonra Antakya'da fahri doktor namına fariza icra ettiği günleri, AA muhabirine özetleyen Prof. Dr. Durdu, tabiplik yaşamı süresince karşılaşmış yer aldığı en mütekait günlerin deprem sahasında bulunduğunu vurguladı.

İnsani ve mesleksel manada tarifsiz ortak afet yaşandığını dile getiren Durdu, ekranlardaki görüntülerin ötesinde ortak yıkımla dirlik karşıya kalındığını, bu asıl tabloyu anlatmanın muhtemel olmadığını anlatım etti.

Depremin arkası sıra Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği üyesi hekimler namına asıl ortak kodifikasyon yaptıklarını, kesinlikle yardım sağlayabileceklerine müteveccih aceleci derinti düzenlediklerini özetleyen Durdu, "Acil gerekseme olacak cerrahi malzemeleri, esas besinleri topladık ve dü gönül ve doğa cerrahı ve dü ameliyathane hemşiresi yola çıktık. Hatay merkezde, bizlerden evvela alana vasıl arkadaşlarımızın Kışla Saray Mahallesi'nde kumluk hastanesi ihdas emek harcamaları başlamıştı. Buradaki ortak parkta esenlik çadırları kuruldu. Sahra hastanesinde topluluk üyesi fahri hekimler arazi aldı." sanarak konuştu.

Depremin üçüncü haset 02.00-03.00 saatlerinde şehre ulaştıklarını bildiren Durdu, "Şehre girmeye başladığınız andan itibaren yıkımın sertliğini görüyorduk, yöntemler yapılar iç içeydi. Şehri bilmeme karşın, bu iri yadımlama sonrası gideceğimiz yere erişmek düşüncesince yönümüzü anmak caba kısaca 2-3 saatimizi aldı." dedi.

Antakya'da gayrı hekimlerle kontrol istirdat çalışmalarına zevcelik etmeye başladıklarını tamlayan Durdu, enkazdan çalışkan çıkartılanlara önceki müdahaleyi yaptıklarını, doğa şeklini açtıklarını, arkası sıra kumluk hastanesinde tedaviye aldıklarını anlattı.

Genel esenlik hali kesin duruma mevrut yaralıları, ati tıbbi tedaviye gerekseme duyulması şeklinde askeri kuvvetler ve AFAD ile haberleşerek, Adana ve Mersin'deki hastanelere irsal ettiklerini bildiren Durdu, enkazdaki çalışkan ortak insana intikal ettiklerinde duydukları talih ne derece büyükse, geberik çıkardıklarındaki acının da o derece koyu bulunduğunu söyledi.

"Profesyonel yaşantımızda aşırı asıl ameliyatlar yapıyoruz ama bu aşırı aşkın farklı"

Durdu, "Bu anca ortak kaybolma ki, kültürüyle, orada neşeli insanıyla bu arada site asıl hasar görmüş, adeta namevcut olmuştu." dedi.

Durdu, gönül ve doğa cerrahı namına eğitimlerde ve uygulamalarda en güzel şartlarda ve faziletli hızla gelişen teknolojinin bulunmuş yer aldığı yerlerde operasyonlarını yaptıklarını anlatım ederek, "Enkazın üzerinde yürüyemediğimiz, ayakta bile duramadığımız koşullarda, ortak nebzecik ortak insanoğlunun çıkabileceği derece önemsiz ortak yerden gaileli afetzedeyi alarak, o şartlarda karışma geçirmek yerinde on paralık kalmamıştık. Profesyonel yaşantımızda aşırı asıl ameliyatlar yapıyoruz ama bu aşırı aşkın farklı." sanarak konuştu.

Bir yerde çalışkan yer aldığı duyumu alındığında ona algı döneminin aşırı devir aldığını, ekiplerin minimum 6-8 saat uğraştığını aktaran Durdu, "Bir dirilik düşüncesince kalaba ortak grup saatlerce cansiperane uğraşıyordu. O derece ortak tomar çöküntü var ki, biricik hissettiğiniz ihtisas zavallılık oluyor. İğne ile kuyu deşmek üzere ortak şey. Öyle açık alana yaygın ortak depremdi ki insanoğlu gücüyle, bulunan yeteneklerimizle fakat bu kadarını yapabildik." laflarıyla yaşadıklarını anlatırken gözyaşlarını tutamadı.

"140. saatlerde art arda 3 eş çalışkan namına çıkartıldı"

Prof. Dr. Serkan Durdu, bu müddet süresince tansık kurtuluşlara da kanıt olmanın mutluluğunu yaşadığını anlatım ederek, "Depremin arkası sıra 80. saatten 140. saate kadar, enkazdan çalışkan çıkarılan depremzedelerimizin yer aldığı çalışmalara katıldım. Tüm grup kısaca 80 depremzedenin çöküntü altından çıkarılışında arazi aldı." dedi.

Depremin üstünden saatler geçtikçe ortak taraftan doktor namına çıkarılacak şahısların sağlıklarından ide etmeye başladıklarını gayrı taraftan ise imge etmekten katiyen vazgeçmediklerini dile getiren Durdu, Hong Konglu kontrol istirdat kadrosunun ortak bebek sesi duyduğunun öğrenilmesinin arkası sıra kendilerinin de buraya yönlendirildiklerini anlatım etti.

Durdu, sonrasını şu şekilde anlattı:

"Hong Konglu kadroya katıldık. Dağ üzere enkazı aşarak ilerlerken, ortak bireyin elleriyle 'Gelin' sanarak ayraç ettiğini ayırt ettik. Gittiğimizde, bölgedeki ortak köyden mevrut şahısların elleriyle enkazı kazmaya çalıştıklarını gördük ve orada çalışkan bulunduğunu doğruladık. Hemen merkezle haberleştik. Enkazın başına geldikten kısaca 15-20 dakika sonradan depremin 140. saatlerinde art arda 3 eş çalışkan çıkartıldı. İlk müdahalelerini yaptık, enkazın üstünden taşıyarak ambulansa ulaştırdık."

Çıkarılan dü koca ve ortak kadının bire ortak aileden bulunduğunu bildiren Durdu, yanlarında bulunan dördüncü bireyin ise hayatını kaybetmiş bulunduğunu söyledi.

Enkazdan çıkarılanların umumi esenlik durumlarının güzel bulunduğunu aktaran Durdu, "Serum verdik, güzel toparladılar. 'Üşüyor muydunuz?' sanarak sorduğumuzda, 'Yok, itici değildi' dediler. Çok üşümediklerinden hipotermik değillerdi ama aç ve susuzlardı." sanarak konuştu.

Durdu, gaileli depremzedelerin kurtarıldıklarında söyledikleri önceki şeyin, "Bizi nereye götüreceksiniz? Ne evet bire ortak yere götürün, değişik bölgelere götürmeyin." bulunduğunu bildirdi.

Böylesi ortak mutluluğun yerinin doldurulamayacağını kail Durdu, "En mütekait ameliyatta bile ortak insandan emeksiz ferah vazgeçilmez, sonuna derece yaşaması düşüncesince savaşımız bitmeme eder. Burada da ortak kere elan gördük ki örtbas yapmak düşüncesince mücadelenin sonu yok." dedi.

En romanesk anlardan birisini de enkazdan ortak köpeği katkısız çıkarttıklarında yaşadıklarını anlatım fail Durdu, serum verdikleri köpeğin de esenlik durumunun güzel bulunduğunu anlattı.

Antakya'da 3 devir fariza yaptıktan sonradan gayrı doktor arkadaşlarına rolü devren Ankara'ya dönen Durdu, demincek başkentte otama bulunan depremzedelerin yaralarını sarmaya çalışıyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler