USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İzmir'de elektrikli vesait düşüncesince 'hızlı yükleme olanağı sağlayıcı pil sistemi' gelişti

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) elektrikli vasıtaların aceleci yükleme esnasında bataryalarının ısınması ve ömürlerinin kısalması sorununu halletmek gibi yola çıkan bilgelik insanları, ısıyı dengeleyen ve tehlikesiz halde aceleci yükleme ihtimalî pil sisteminin p

İzmir'de elektrikli vesait düşüncesince 'hızlı yükleme olanağı sağlayıcı pil sistemi' gelişti
13-12-2021 13:32

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsünde (İYTE) elektrikli vasıtaların çabuk yükleme sırasında bataryalarının ısınması ve ömürlerinin kısalması sorununu halletmek neredeyse yola çıkan bilgelik insanları, ısıyı dengeleyen ve emin halde çabuk yükleme ihtimalî pil sisteminin prototipini üretti.

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erdal Çetkin öncülüğündeki kadro güzeşte yıl, TÜBİTAK'ın yardımı ile Teknopark İzmir içerisinde "VBS Enerji" firmasını kurdu.

Yeni soy sop elektrikli vasıtalar düşüncesince lazım termik dümen sistemleri içeren pil paketleri ilişkin AR-GE faaliyetleri yürütmeye başlamış bulunan bilgelik insanları, bu kapsamda elektrikli vasıtalar düşüncesince pil sistemi geliştirdi.

Patent başvurusu meydana getirilen pil sistemi, değme koşulda çabuk şarja imkân sağlayarak muştu kaygısını ortadan kaldırmayı hedefliyor.

Çetkin ve kadrosunun geliştirdiği ürün, İstanbul Teknik Üniversitesinin düzenlemiş olduğu "İTÜ Çekirdek Big Bang Start Up Challange 2021" yarışmasında rütbe kazandı.

Doç. Dr. Erdal Çetkin, AA muhabirine, kadro kendisine erdemli yükleme süreleri, bataryaların kullanılabilir kapasitelerinin giderek azalması ve düz koşullarına uyarınca sürüş mesafelerinin ayrımlılık göstermesi problemlerini çözmeye odaklandıklarını söyledi.

Hızlı yükleme yerinde pil hücrelerinin baş döndürücü derecede ısınmasının engellemesi düşüncesince taşıt üstündeki soğutma sisteminin düzentileme enerjisini fazla icraat adına yükleme istasyonlarından soğutmanın sağlanmasına müteveccih tasarımsal yenilikler getirdiklerini dile getiren Çetkin, sonunda erke tüketiminin azaltılmasını sağladıklarını bildirdi.

"Araç 6-7 zaman adına 30 dakikada yükleme edilebilecek"

Elektrikli vasıtaların gün günden taşıl yakıtlı vasıtaların önüne geçtiğine dikkati çekici ve tasarladıkları pil paketinin önemine ayraç fail Erdal Çetkin, şunları kaydetti:

"Elektrikli vasıtaların en iri sorunlarından ortak tanesi termik yönetimle ilişik sorunlar, pil yangınları yada pil ömürlerinin ve sürüş mesafelerinin endamsız olması. Güncel vaziyette taşıt bataryaları yükleme olurken ısınır, bataryanın dayanabileceği azami sıcaklığın aşılması yerinde çabuk yükleme cins olmamaktadır. Bataryaların sıcaklığının artarak çoğalması hem pil ömrünü kısaltır hem de yanma ve patlama vakalarına defa açabilir. Bizim geliştirdiğimiz termik dümen sistemiyle yükleme sırasında elde edilmiş ısı kâffesi bataryaya denk halde dağıtılıyor ve sıcaklığın artarak çoğalması engelleniyor. Böylece araçlara hem çabuk yükleme ayrıcalığı kazandırmakta hem de taşıt kullanma sırasında bataryanın erdemli sıcaklığa geçmesi engellenerek en ehemmiyetli maliyet kalemlerinden bulunan bataryaların ömrü uzatılmaktadır."

Ürünün, elektrikli vasıtaların sürüş mesafesini arttırdığını ve düzenlilik açısından riskleri ortadan kaldırdığını aktaran Çetkin, şu halde bitmeme etti:

"Önümüzdeki süreçte de bunu muhtelif segmentlerdeki elektrikli araçlarda tecrübe ederek çabuk şarja akıllıca elektrikli taşıt bataryaları üretmeyi planlıyoruz. Yani elektrikli arabanın 6-7 zaman adına 30 dakikada yükleme edilmesine imkân sağlayacak ve bire ortak sürede da pil ömrünün cins oldukça levent boylu bulunmasına müteveccih ortak düzentileme gerçekleştirdik."

Çetkin, buluş belgesi döneminin peşi sıra dizi üretime geçmeyi hedeflediklerini ve ticarileşme dair iş donanmasına belirgin olduklarını vurgulayarak laflarını şu halde tamamladı:

"Geliştirdiğimiz uygulayım bilimi esasen sektördeki nice kuruluşa uyarınca de muhtelif yenilikler içeriyor. Birçok şirket çabuk yükleme yerinde termik yönetimi yeteri denli dobra yapamadıklarından çevre pil ömürlerinde ortak kısalma oluyor. Dünyada bildik en iri elektrikli taşıt firmaları da muhtemelen müddet çabuk şarjdan sonradan esasen yazılım kendisine size çabuk yükleme imkanı sağlamıyor. Çünkü pil ömründen yemeye başlıyor. Bizim geliştirdiğimiz teknoloji, pil kısmında hem elektrikli vasıtaların kullanma ömrünü arttıracak hem de değme koşulda çabuk yükleme yapabilmeye imkân sağlayarak, muştu kaygısını ortadan kaldıracak."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler