USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'İnternetin cerrahları' evleri fiberle buluşturmaya bitmeme ediyor (1)

Turkcell'in fiber enfrastrüktür emekleri kapsamında saç telinden uslu kabloları operatör titizliğinde birleştiren bilirkişi ekipler, Türkiye'nin nice noktasında evleri çabuk internetle buluşturuyor.

'İnternetin cerrahları' evleri fiberle buluşturmaya bitmeme ediyor (1)
20-03-2022 14:36

Turkcell'in fiber enfrastrüktür emekleri kapsamında saç telinden uslu kabloları operatör titizliğinde birleştiren bilirkişi ekipler, Türkiye'nin nice noktasında evleri aceleci internetle buluşturuyor.

Uşak'ta 115 kilometrelik fiber enfrastrüktür ot çalışmasını tamamlayarak 6 bin evi fiberle buluşturan Turkcell, projenin ikinci aşamayı düşüncesince çalışmalarını sürdürüyor.

Fiber altyapının döşeneceği alanda içgüdü cihazıyla, dokunca görecek beraberinde enfrastrüktür şebekesi olup olmadığını arama fail ekipler, meydana getirilen işaretlemeler doğrultusunda makineyle burada 10 santim genişliğinde, 50 santim derinliğinde oyuntu açıyor.

Bu çukur, fiber ağın geçeceği boruların döşenmesinin arkası sıra dair bambaşka beraberinde kululuş çeşidinden yapılacak kazılarda dokunca görmemesi düşüncesince uyaran alüminyum sığır şeridi çekilerek kapatılıyor.

Apartman ve evlerin bahçelerinde meydana getirilen kazılarda ise mezru bulunan çim, çiçek kabil bitkilerin dokunca görmemesi hesabına inceden inceye icraat yürütülüyor.

Fiber ağın geçeceği boruların döşenmesinin arkası sıra beraberinde saç telinden hâlâ ince, mülevven ve rastgele biri, beraberinde eve genel ağ akışı sağlayıcı cıncık kablolar, "internetin cerrahları" şekilde bilinen uzmanlar tarafından, iri beraberinde inceden inceye birleştiriliyor.

Birleştirilen bu camdan kabloların döşenen borunun içinden geçirilmesinin arkası sıra "POP" ismi sunulan genel ağ bağlanak noktasına çevir sesi ulaşıyor ve data akışı sağlanmaya başlıyor.

Döşenen ayrıca beraberinde aksaklık oluşması haklı ise merkeze lokasyon bilgisiyle baş başa aksaklık maili düşüyor. Ekipler, aceleci beraberinde biçimde gidip bu arızaya karışma ediyor.

Öte taraftan şehrin genel ağ akışını sağlayıcı "POP" merkezinde ise rastgele obje yedekli şekilde çalışıyor.

Herhangi beraberinde cihazda aksaklık oluşması haklı yedeği bulunan öteki aygıt devreye giriyor. POP merkezinin genelinde beraberinde aksaklık oluşması haklı ise kentteki redif bulunan öteki POP merkezi devreye giriyor.

Böylelikle kullananların rastgele beraberinde kesintiyle karşılaşması engelleniyor.

"54 bin kilometrelik beraberinde fiber ağımız uydurma konusu"

Uşak'taki enfrastrüktür çalışmalarını haklı inceleyici Turkcell Şebeke Teknolojilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gediz Sezgin, burada meydana getirdiği açıklamada, Türkiye'nin dijitalleşmesine kani beraberinde şeriklik olduklarını söyledi.

Türkiye'nin akıbet teknolojiyi kullanacağı altyapıyı kuracak biçimde çalışmalarını yönlendirdiklerini kail Sezgin, şöyleki konuştu:

"Bizim Türkiye'nin 81 iline vasıl 54 bin kilometrelik beraberinde fiber ağımız uydurma konusu. 28 ilde de evlere denli esas fiberi götürmüş durumdayız. Uşak da bu illerimizden biri. Burada 115 kilometrelik fiber ot döşedik. Projenin geçmiş evresinde geçtiğimiz sene 6 bin evimizi esas fiberle buluşturduk. Bu sene maksadımız 8 bin eve hâlâ fiber götürmek. Nihayetinde Uşak'taki hepsi evlerimizi de fibere dolamak anne hedefimiz. Çünkü fiber esasta enformasyon teknolojilerinde faziletkâr hızları elde edebilmek düşüncesince bugün nedeni ile kullandığımız, kullanılacak bulunan en akıbet teknoloji. Biz fiber götürdüğümüz beraberinde eve saniyede 10 gigabit hızları verebilir durumdayız bugün itibarıyla. Tabii ki bu hızların değişen teknolojinin gelişimiyle artarak çoğalması haklı gine ayrımsız fiber altyapısını kullanarak aşırı hâlâ faziletkâr hızları da ileriki zamanlarda verebilir vaziyette olacağız."

"Cerrah titizliğiyle çalışıyoruz"

Altyapı çalışmalarını iri beraberinde inceden inceye gerçekleştirdiklerini kaydeden Sezgin, şöyleki bitmeme etti:

"Fiber saç teli kalınlığında, cıncık malzemeden oluşan beraberinde kablo türü. Dolayısıyla burada operatör titizliğinde çalışıyor kazanmak oranla önemli. Sahadaki teknikçi arkadaşlarımız bu hassasiyetle yaklaşıp, bu hassasiyetle çalışıyor. Bir de şunun ilkin altını yemek istiyorum ki, dünyamızda tabiat ananın dengesine dayanak verecek, bozmayacak teknolojileri kullanmak, sürdürülebilirliği bildirmek da oranla önemli. Fiber teknolojileri emektar kablo teknolojilerine gereğince yüzdelik 80 hâlâ az karbon izi bırakan teknolojiler. Bu anlamda da tığ fiberin önemini ve teknolojilerde fiberi kullanmayı önceliyoruz."

Fiber teknolojisinin Türkiye'nin dijitalleşmesi düşüncesince aşırı ehemmiyetli ve ciddi bulunduğunu ve fiber uygulayım bilimi götürülen illerdeki belediyelerin müzahir olmasının iri ehemmiyet taşıdığını kaydeden Sezgin, şöyleki dedi:

"Netice bakımından tığ götürdüğümüz kablolarla esasta gittiğimiz yere ehemmiyetli bedel götürüyoruz. Bu anlamda bizim destekleniyor olmamız kritik. Çünkü faziletkâr yatırımlar da yapıyoruz. Biz bu envestisman maliyetlerini üstleniyoruz. Lokal yöneticilerin de desteğini bekliyoruz. Bu yatırımların iri bölümü domestik teknolojiler kullanılarak yapılıyor. Bugün vatanımızda fiber kablo üreten çabucak beraberinde tomar yapılış var. Biz bu kabloları domestik şekilde gerçekleştirme ediyoruz. Yerli iş gücümüzü insanoğlu kaynağımızı kullanıyoruz. Tabii ki teknolojisi noktasında yerliliğin payını rastgele sabık çağ arttırıyor kazanmak bizim evlatlarımızın geleceği açısından da oranla önemli."

"Fiber enfrastrüktür olmadan 5G bulunmayan demektir"

Sezgin laflarını şöyleki tamamladı:

"Biz bu fiber altyapıyı hemen evlere fiber interneti iletmek düşüncesince değil, bizim taşınabilir temel istasyonlarımızı da düğümlemek düşüncesince oranla ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum. Çünkü mobilde de faziletkâr hızları elde edebilmek düşüncesince bu fiber bağlantıların temel istasyonlarını fiberle bağlanması oranla önemli. Geleceğin teknolojisi 5G açısından baktığımızda da esasta 5G hem aşırı faziletkâr hızları, hem aşırı bağan teehhür sürelerini, bununla beraber ayrımsız noktadaki aşırı derin bağlantıyı, şu demek oluyor ki faziletkâr kapasiteyi önceliklendiriyor, bedel teklifi şekilde sunuyor. Bu anlamda da baktığımız da 5G temel istasyonlarının fiberle bağlanması aşırı kritik. Şunu aşırı ferah ferah söyleyebilirim. Eğer fiber enfrastrüktür olmadan 5G bulunmayan demektir. Bu anlamda da ülkemizin ehemmiyetli eksiklerinin bulunduğunu düşünüyorum. Bugün ki altyapıların dair 1 milyon kilometrelik beraberinde fiber ağını ülkemize kazandırmamız icap ettiğini düşünüyorum. Ancak bu sayede tığ aşırı faziletkâr hızlara ihraz olanağına erbap olacağız. Tabi ki de, burada hem devir bununla beraber mülk maliyeti de bu kaynakları çalışan kullanmada aşırı önemli. Biz bu aşamada bu fiber altyapılarının da kuma beraberinde biçimde yapılmasını, hepsi operatörlerin kullanımına sunulacak biçimde kuma yapılmasının oranla ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyorum."  İnternetin cerrahları evleri fiberle buluşturmaya bitmeme ediyor (1)  İnternetin cerrahları evleri fiberle buluşturmaya bitmeme ediyor (1)  İnternetin cerrahları evleri fiberle buluşturmaya bitmeme ediyor (1)  İnternetin cerrahları evleri fiberle buluşturmaya bitmeme ediyor (1)

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler