USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

'İnovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye hâlâ çok envestisman yapıyoruz'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Türkiye'nin canlı ve devim bilimi nüfusu, ekonominin yükselen sahalarında global liderliğe oynamada becerileri imar etmek ve değerlendirmek düşüncesince koskoca müşterek vesile sunuyor.' dedi.

'İnovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye hâlâ çok envestisman yapıyoruz'
20-11-2021 10:07
Ankara

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) blogu düşüncesince yazdığı yazıda, Kovid-19 sonrası devirde Türkiye'nin sürdürülebilir refaha ulaşmasında, insanoğlu kaynağının sayısal devre akıllıca adına "becerilerinin tazelenmesinin" önemine dikkati çekti.

Bakan Varank, WEF Genel Müdürü Saadia Zahidi ile "Beceri tazeleme, Türkiye'nin toparlanmasında nite anahtar gösteriş oynayabilir?" başlıklı müşterek yazı kaleme aldı.

Varank, makalede Türkiye'nin Kovid-19 sonra ekonominin dönüşümünü çabuklaştırma sürecinde beşeri ana paradan yararlanmasının nazik ciddiyete eş olduğuna ayraç etti.

Geçen sene Türkiye'nin yüzdelik 1,8'lik GSYİH büyümesiyle Çin dışındaki G20 ekonomilerini geride bıraktığını ve 2021'in önce çeyreğinde de yüzdelik 7 ile büyümesini sürdürdüğünü anımsatan Varank, "Ekonomik toparlanma periyodunun müşterek kararı olarak, uran üretimi ve istihdam, müstevli evveliyat zamanına baş döndürücü aceleci müşterek halde ulaşmayı başardı." değerlendirmesini yaptı.

Varank, Kovid-19'un toplumsal etkilerine ayraç ederek, avarelik oranının Haziran 2021 bakımından yüzdelik 10,6 seviyesinde gerçekleştiğini belirtti.

McKinsey and Company'nin güzeşte sene yayımladığı "İşin Geleceği: Dijital Çağda Türkiye'nin Yetenek Dönüşümü" tutanağına yer veren Varank, şu ifadeleri kullandı:

"Otomasyon, bileşimli zeka ve sayısal teknolojiler ülkede kimi iş kayıplarına defa açsa da verimlilik, küsurat yatırımlar, görev ekonomisinin büyümesi aracılığıyla elde edilmiş kazanımların 2030'a derece 3,1 milyon kemiksiz dünkü iş yaratacağı kestirim ediliyor. Bunların 1,8 milyonu da şu anda mevcut sıfır işler. Bu kazanımları gelmek düşüncesince 21,1 milyon çalışanın vasıflarının yenilenmesi gerekecek."

"İnsan deposu tedricen henüz müşterek tomar ehemmiyet kazanıyor"

Varank, insanoğlu kaynağının devletlerin büyümeleri ve ekonomilerini dönüştürmeleri noktasında tedricen henüz müşterek tomar ehemmiyet kazandığını vurgulayarak, WEF'in müşterek araştırmasına göre, maharet geliştirmeye müteveccih degaje yetenekli yatırımın, 2030'a derece global GSYİH'yi 6,5 trilyon dolar açık açık çoğaltma potansiyeline eş bulunduğunu belirtti.

Talebin arttığı işlere ve sektörlere henüz müşterek tomar envestisman yapılmazsa, "işsiz" müşterek toparlanmaya defa açacağı görüşünü paylaşan Varank, sayısal ve yeşil değişimle ve iş yerlerinin dönüşümünü sağlayacak; data ve bileşimli zeka, mühendislik ve korku bilişim, mahsul geliştirme, satış, marketing ve zımni üretiminin, yarının işlerini yaratmada ehemmiyetli gösteriş oynayacağını anlatım etti.

Varank, WEF'in "İşlerin Geleceği" raporunda, topu topu çalışanların az henüz yarısının dünkü becerilere gerekseme duyacağının kestirim edildiğini belirterek, "İşverenler, personellerinin maharet gelişimine envestisman yapmanın kıymetini tedricen henüz dobra anlıyor. Beceri kazandırma ve maharet geliştirmeye müteveccih çabalar, tedricen henüz müşterek tomar devir içi platforma taşınıyor ve bu da sayısal rüçhan öğrenmeye ehemmiyetli müşterek intikal bulunduğunu gösteriyor." değerlendirmesinde bulundu.

"Becerilerdeki sürücü belgesi kuru geliştirilmeli"

Varank, OECD'ye göre, Türkiye'nin üretkenliği artıracak ve henüz doğurgan emek vermek yöntemlerine olanak verecek teknolojileri kullanabilmesi düşüncesince nüfusunun ehemmiyetli müşterek bölümünün esas becerilerdeki sürücü belgesi düzeyini geliştirmesi icap ettiğini bildirdi.

Mevcut ve gelecekteki işler düşüncesince uran beceriler setini yapmaya bitmeme edilmesi ve hacısı hocası düşüncesince henüz dobra fırsatlar sağlanması icap ettiğinin altını çizen Varank, şunları kaydetti:

"Türkiye'de uran ve uygulayım bilimi politikalarını tasarlamada ana sulta adına Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, uygulayım bilimi kaynaklı dönüşümde ilerlemek, istihdam edilebilirliği gelmek ve iş gücü sektörü gereksinimlerini istikbal etmek üzere becerileri bırakmak düşüncesince çarpıcı stratejiler ve teşvikler geliştirmeye iri ehemmiyet veriyor."

Varank, bu dönüşümün bire müşterek sürede kamu, hususi kesim ve taharri memuru polis maşer müesseselerinin henüz andıran çalışmasını ve kuma siyaset ile stratejiler üretmesini gerektirdiğini belirtti.

"İnovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye henüz müşterek tomar envestisman yapıyoruz"

Türkiye'nin, Ar-Ge masraflarını GSYİH'nin yüzdelik 1,8'ine sürüm hedefiyle, "Milli Teknoloji Hamlesi" çerçevesinde, inovasyon ve uygulayım bilimi geliştirmeye tedricen henüz müşterek tomar envestisman yaptığına dikkati çekici Varank, şunları anlatım etti:

"Türkiye'nin dinç ve devim bilimi nüfusu, ekonominin yükselen sahalarında global liderliğe oynamada becerileri imar etmek ve kıymetlendirmek düşüncesince koskoca müşterek vesile sunuyor. Doğru maharet stratejisi, eğitimin yanında, mensupları daim adına baştan vasıflandıran ve gençlere işler yaratıcı ekosisteme de odaklanmalı."

Varank, yazılımcı ekosistemini imar etmek ve kalifiye yazılımcı sayısını bırakmak üzere başlattıkları "Açık Kaynak Platformu" ve Ecole 42 ile kurmuş oldukları kodlama okullarından bahsetti.

Bu kapsamdaki DENEYAP Teknoloji Atölyeleri'nde de tasarım, kodlama, robotik, elektronik programlama, nesnelerin interneti, nanoteknoloji sahalarında üç sene süresince yetişek verildiğini tamlayan Varank, 5 yılda 81 ilde mecmu 100 atölyenin kurulmasını hedeflediklerini bildirdi.

Varank, İstanbul Kalkınma Ajansı ve WEF iş birliğiyle başlattıkları "Beceri Açığının Azaltılması Hızlandırma Programı"na da değinerek, programın, maharet ve yetişek ekosistemlerini imar etmek aracılığıyla devletleri geleceğin işlerine yapmaya asistan olmayı hedeflediğini anlatım etti.

Bakan Varank, beceriye ilgili müşterek iyileşmenin, Türkiye düşüncesince levent boylu vadeli refahın sağlanması düşüncesince lüzumlu bulunduğunu vurguladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler