USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Teknoloji

İmam Hatipli öğrenciler sektörün en aceleci dronlarından birtanesini yaptı

Piyasanın en hızlıları ortada bulunan dronla katıldıkları TEKNOFEST'te "Liseler Arası İnsansız Hava Araçları Döner Kanat" kategorisinde bir numara bulunan Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Teknoloji Takımı, gittikçe defans sanayiinde fariza kabul etmek istiyor.

İmam Hatipli öğrenciler sektörün en aceleci dronlarından birtanesini yaptı
01-10-2021 11:35
İstanbul

Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi Teknoloji Takımı (KİTT), 2018 senesinde kuruldu. Danışman hocaları Zafer Karagöz yönetiminde etkin ve 20 öğrenciden oluşan KİTT ekibi üyeleri, bugüne genişliğinde türlü vesait geliştirerek katıldıkları yarışmalarda ehemmiyetli başarılar elde etti.

Estonya'da planlı arsıulusal müsabakada Türkiye’yi temessül fail ve evren birincisi bulunan takım, güzeşte sene liseler arası insansız iklim araçları yarışmasına katılarak TEKNOFEST'te finale çıktı.

KİTT Alaca Doğan Kulübü, bu sene bütün ağırlığı 1 kilo civarında, dü motosiklet arası uzunluğu 35 santim bulunan ortak drone geliştirdi. 4 kilo transfer kapasitesine ehil drone, el kitabı uygulandığında 130 km/s, özerk kullanımda ise 86 km/s hızına çıkabilmekte.

"Dronumuz aşırı hızlı"

KİTT Alaca Doğan Kulübü kaptanı Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi 11. dershane talebesi Alperen Özalp, hızı zımnında müsabakada birincilik elde ettikleri drone çalışmalarını AA muhabirine anlattı.

Özalp, ortak numara oldukları müsabakada hafifliğin aşırı ehemmiyetli bulunduğunu ve o nedenden aşırı ceninisakıt ağırlıkta ortak batarya kullandıklarını söyledi.

Hızlı ortak drone geliştirdiklerine aksan karşıcı Özalp, "Dronumuz aşırı hızlı. Saniyede 35 metreye çıkabiliyor. Otonomda bu az buçuk henüz yavaşlayarak 24 m. oluyor. Bu hızlar enikonu fazla. Piyasadaki dronlardan elden hoppadak hepsinden aşırı henüz çabuk uçuyor. Otonom uçanların en hızlılardan diyebiliriz. Saatte kısaca 130 kilometreye mukabele ediyor. Maliyeti kısaca 8 bin lira. Fakat tığ hususi ortak GPS sistemi kullanıyoruz. Bu GPS sistemiyle toplamda 16 bin liraya mülk oldu." niteleyerek konuştu.

Özalp, bu maliyetin ortak yönünü okullarının karşıladığını, kalanı ise sponsorlardan sağladıklarını dile getirdi.

"Üç güneş süresince tek uyumadık”

Özalp, dronu derinliğine uğraşlar kararı geliştirdiklerini anlatarak, "Bu çeşit dronları imar etmek aşırı havadan olmuyor. Bunun düşüncesince aşırı idman gerekiyor, iş gerekiyor. En başlangıcında da uykuyu unutuyoruz. Zaten yaz tatilimiz olmuyor. Üç ay süresince çalışıyoruz, geceli gündüzlü. Sabah gelip tün ezanı çıkıyoruz kulüpten. Aynı sürede bizim nazik süreçlerimiz var. Raporun gönderildiği, pervaz eşya videosunun göndermiş bulunduğu ortak konkur öncesindeki süreç. Bu süreçlerde ara sıra olmadık aksilikler çıkabiliyor. Yarışmada arama kartımız elemli sayılabilecek ortak seviyeye geldi ve üç güneş süresince tek uyumadık. Fakat pes etmedik. Takım biçiminde çalıştık. Şu an buradayız ve birinciyiz." ifadelerini kullandı.

Gelecekteki hedeflerinden bahseden Özalp, şöyleki bitmeme etti:

"Daha detaylı, henüz çetin yarışmalarda adım aldıktan sonradan giderek tamamımız defans endüstri sektöründe, nazik teknolojide etkin birer mühendis kazanmak istiyoruz. Bizim dayanıklı aldığımız eşhas var. En özellikle Selçuk Bayraktar ve okulumuz mezunu TEİ Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, dayanıklı aldığımız kişiler. Elbette dronlar herhangi ortak yerde kullanılabilir. Yarışmada simüle ettiğimiz fariza esasta ortak yerde çevrili eksik kişiye 330 mililitrelik su şişesi göndermekti. Bunu kazasız ortak halde özerk namına gönderdik. Ayrıca bildiğiniz gibi 2016 senesinde meskun mevki vakaları olmuştu. Orada aşırı ters bölgede askerlerimiz çatışmıştı. Dronumuzun dört kilo ağırlık transfer kapasitesi var. Altına 4 kiloluk ortak cephaneyle baş başa kamikaze drone namına kullanılabilir. Ayrıca dronumuz benzerlerine gereğince aşırı ıvır zıvır ve çabuk bulunduğu düşüncesince hasar alma, vurulma olasılığı aşırı düşük."

Özalp, özellikle öğretmeleri ve meslek yöneticileri kazanmak kıl payı kendilerine dayanak noktası sağlayan her kişiye teşekkürname etti.

"Kumanda yapılmaksızın da çalışıyor"

Projede özerk manzume sorumlusu namına fariza düzlük Kadıköy Anadolu İmam Hatip Lisesi sonuç dershane talebesi Muhammed Emre Kocaman, dronun hem komuta ile aynı sürede bilgisayardan girilen komutlarla çalıştığını anlattı.

Diğer benzeşim araçlardan değişik namına kişi dronlarının komuta kontrolü yapılmaksızın da çalışabildiğine aksan karşıcı Kocaman, "Kumanda yapılmaksızın da çalışıyor. Hiçbir halde ortak kullanıcısı yok. Uçuş öncesinde benim ayarladığım halde uçuyor. Gerekli çaba parametrelerini, faikiyet parametrelerini ve yatış açılarını ayarlıyorum. Sonrasında bütünü kişi içindeki pervaz arama kartı GPS denemesi modülleriyle çalışıyor. Bu sistemi internetten İngilizce kaynaklardan öğrendim. Türkçe pınar maatteessüf aşırı az, ayrıca namevcut denilebilecek genişliğinde az." niteleyerek konuştu.

Kocaman, giderek mühendis kazanmak istediğini belirterek, bu çeşit projelerde fariza edinmeyi hedeflediğini dile getirdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler